február 2009

Az Ubuntu Hardy (8.04 LTS) verziója a Gimp képszerkesztő egy korábbi verzióját tartalmazza, holott a legújabb már a 2.6-os szériánál tart. Sajnos tárolókba nem rakják be a frissítést, ezért kézzel kell azt megtennünk.

Ubuntu Intrepid esetén se az elérhető legújabb verzió érhető el a rendszerben, így aki Intrepidet használ, nyugodtan frissítse a Gimp képszerkesztőjét.

Programok automatikus frissítése

Windows alatt a különböző forrásokból telepített programok naprakészen tartása nehéz lehet, mivel nincs egy központi felület ahol láthatjuk a programok aktuális telepített verzióját és az elérhető legfrissebb verziót.

Szerencsére van erre megoldás, igaz, nem olyan rugalmas mint Linuxok esetén a csomagtárolók, de a semminél ez is jobb.

Torrent kliens Ubuntu Server alatt

A korábban telepített (és internetmegosztásra beállított) Ubuntu szerverünket használhatjuk torrent kliensként is. Miért jó ez? Elég ha csak egy gép megy, nem kell a saját gépünket járatni a letöltések miatt, valamint akár többen is tudjuk használni.

Ebben a leírásban telepíteni fogjuk az rTorrent nevű parancssoros torrent klienst, valamint a hozzá kapcsolódó rtGui webes felületet, hogy böngészőnkből tudjuk a letöltéseket kezelni.

Ez az rtorrent és rtgui páros ideális akkor, ha csak egymagunk, vagy csak otthoni célból szeretnénk a szervert használni, mivel a webes felület nem rendelkezik jogosultság kezeléssel.

A most következő leírásban bemutatom, hogyan osszuk meg hálózatunkon az internetet Ubuntu 8.10 Server segítségével.

Ebbe bele tartozik a DHCP és DNS szerver, tűzfal (köztük a portforward), valamint a proxy telepítése, beállítása (bár proxyt csak nagyobb hálózatokon érdemes használni).

Telepítsük az Ubuntu 8.10 Server kiadását. Jelen esetben a szerverben két hálókártya lesz, egyik az internet a másik pedig a hálózat felé.

A telepített rendszerre természetesen majd telepíthetünk további szolgáltatásokat is, pl. web szervert, ftp szervert, vagy torrent szervert (ezekről majd egy későbbi leírásban lesz szó).

Ubuntu 8.10 Server telepítése

Ebben a leírásban egy alap Ubuntu Server 8.04 kiszolgálót telepítek, a távoli elérés végett OpenSSH-val.

Töltsük le az Ubuntu 8.10 Server telepítő lemezét, például innét, írjuk ki, majd állítsuk be a telepítendő számítógépet, hogy CD/DVD meghajtóról induljon.