július 2009

Rendszeróra szinkronizálása interneten keresztül

Ubuntun nagyon könnyen beállíthatjuk, hogy rendszerünk óráját (és dátumát) egy interneten lévő idő kiszolgálóval szinkronizálja.

Hogy ez miért jó nekünk? Mindig pontos lesz az óránk (mivel ezek az időkiszolgálók atomórákból veszik a pontos időt), így elkerülhetünk mindenféle idő, dátum beállítással kapcsolatos problémát.

A szolgáltatás az NTP (Network Time Protocol) protokoll segítségével kommunikál az interneten.

Hőmérséklet figyelés Ubuntun

“Ha végre itt a nyár, és meleg az idő (…)” énekelték egykor a pancsoló kislányok (no és később Feró bátyánk). Ők örültek a melegnek, ellentétben a számítógépekkel, amik sem a strandot, sem a rekkenő hőséget nem kedvelik. Ilyenkor a hozzáértőbb otthoni felhasználok amit lehet megpróbálnak megtenni a gépeik hatékonyabb hűtése érdekében. De mennyire is lett jobb a klíma a gépházon belül? Megtudjuk-e nézni és folyamatosan figyelemmel kísérni a gép hőmérsékleti adatait? A válasz igen, Ubuntu alatt is van erre megoldás.

Többféle virtualizációs megoldással futtathatunk monitor, billentyűzet, X, stb. nélküli szerveren virtuális gépet. Többek között VirtualBoxszal is lehetőség van erre. Ezt a megoldást a VBoxHeadless komponens nyújtja, melynek segítségével a háttérben futtathatjuk a virtuális gépet terminálból, és magát a virtuális gépet hálózaton keresztül érjük el.

(a használat, virtuális gép létrehozása Windowson futó VirtaulBox esetén is ugyanígy megy)