november 2009

Drámain gyorsabb boot Ubuntu alatt

A Karmic volt az első lépcsőfoka egy új projektnek, amely drasztikusan le akarja csökkenteni a boot időt. Az Ubuntu fejlesztőinek célja, hogy a Lucid egy direkt arra kihegyezett célhardveren (Dell Mini 9) 10 másodpercen belül bebootoljon. Ha szeretnéd megnézni hogy halad a fejlesztés most lehetőséged nyílik rá.

CheckGmail az Ubuntu új értesítésével

A Google levelező szolgáltatását, a Gmail-t azt hiszem senkinek nem kell bemutatni aki egy kicsit is jártas a web világában, rengeteg felhasználóval büszkélkedhet. Napjaink felgyorsult kommunikációjának hála egyre több és több levél érkezik a postaládánkba, és itt most nem a kéretlen levelekre (spam) gondolok első sorban.

Aki érdeklődik az Ubuntu vagy más szabad szoftverek fejlesztése iránt, valószínűleg több levelezőlistára is fel van iratkozva. Senkinek nincs ideje és kedve napjában többször is a postaládáját vizslatni, hogy megjött-e a várt levél. Erre nyújtanak megoldást az email ellenőrzők.

Az Ubuntun is számos ilyen létezik, a Gmail-es fiókot használók között talán a CheckGmail a legkedveltebb. Amivel én is elégedett vagyok, egy valamit leszámítva. Nem használja a Jaunty Jackalope kiadásban debütáló új értesítés rendszert, a notify-osd-t. A következő leírás erre a problémára nyújt segítséget.

CentOS 5.4 telepítése

A CentOS egy RedHat alapokra épített Enterprise (vállalati) Linux disztribúció.

Mindegyik CentOS verziót 7 éven keresztül támogatják (biztonsági frissítések segítségével).  Új CentOS verziót 2 évenként adnak ki és mindegyik CentOS verziót időnként frissítik (durván 6 havonta) hogy támogassa az újabb hardvereket. Ez  egy  megbízható, kevés karbantartást igénylő  és könnyen reprodukálható Linux rendszer.

Ubuntu Karmic Xsplash képének lecserélése

Sokan várták az új Karmictól, hogy teljesen új kinézettel fog érkezni, ami valamilyen szinten érhető is, hiszen Mark Shuttleworth kiadásról-kiadásra tolta az új megjelenést, elég sok csalódott felhasználót szerezve ezzel. Most jöhetne a megszokott válasz, hogy a Linuxban az a jó, hogy könnyen személyre lehet szabni, ez igaz is, rengeteg témát tölthetünk le a netről és 5 perc alatt egy gyönyörű rendszert varázsolhatunk, viszont az alap megjelenés is sokat számít. Bár azért okunk annyira nincs a panaszra, hiszen sok újdonság érkezett a kinézet terén is az új kiadással. Új háttér, ami a 9.04-esel ellentétben nagyon jó lett, új témák, új alapértelmezett ikon szett, új gdm, ami szép lett de meg sem közelíti a tervezettet, illetve új Xsplash ami szintén szép, viszont lehet, hogy van akinek nem tetszik a túl sötét színvilága miatt, a következő leírás nekik nyújt segítséget, hogy könnyen lecserélhessék.

Ez a leírás most két új fajta Xsplash-t mutat be, viszont más témákkal is működik.

Ubuntu telepítése E17 ablakkezelővel

Alább olvasható az általam (kappa962) készített eljárás, hogy hogyan is érdemes telepíteni E17 ablakkezelőt Ubuntura. Ez egy minimális parancssori telepítéssel kezdődik, így elkerülve a szükségtelen GNOME csomagokat. A leírás a hivatalos Ubuntu és Enlightenment tárhelyekre építkezik.