június 2010

Gentoo telepítése

A következő leírásban bemutatom röviden, hogyan tudunk egy alap Gentoo rendszert feldobni gépünkre, vagy egy virtuális gépre.

Nos, amennyiben valakinek kedve támadt a sziszi leírása alapján telepíteni eme nagyszerű rendszert és esetleg ezt egy noteszgépen tette volna meg, vagy wifin keresztül szeretne az internethez kapcsolódni, itt egy kis segítség a wifi beizzítására.
Lehetőségünk van mind karakteres, mind grafikus shellen kapcsolódni vezeték nélküli hálózatokhoz.

Search Helper Extension eltávolítása Firefoxból

A legutóbbi patch kedden a Microsoft a felhasználók tudta nélkül telepített egy Search Helper nevű kiegészítőt Firefoxhoz. Azonban ezt hagyományos úton nem lehet eltávolítani, mivel Firefoxban az Eltávolítás gomb szürke. Kerülőúton azonban meg lehet szabadulni tőle.

Fekete keret a képernyőn ATI & HDMI esetén

A minap sima VGA kábel helyett HDMI kábellel kötöttem össze a monitorom és az ATI Radeon HD 3200 (integrált) videókártyám, azonban a képernyőn a kép körül egy fekete keret fogadott. Először a monitor beállításait néztem, azonban a monitor szerint a natív felbontáson jött át a kép. Ekkor akadtam rá arra, hogy az ATI Catalyst beállításai között kell a megoldást keresni.

Arch-használók túlnyomó többsége KDE-vel nyomul, úgyhogy a birkaszellem jegyében én is azt használtam hónapokon kersztül. Azután gondolva a jövőre, ugyanis egy netbook(mini-notebook/sub-notebook) vásárlása tervbe van véve. Ezekről meg mindenhol azt lehet olvasni hogy ilyen lassú, meg olyan gyenge, csak netezésre jó, meg kicsi a kijelző, meg harmatos a teljesítménye, meg estébé. Úgyhogy előrelátásból(kétségbe estem hogy nem fog menni a KDE rajta meg akkuidőnek nem fog jót tenni) elkezdtem felépíteni egy desktopot ami eléggé minimalista, nem zabál erőforrást és még szép is. No, meg stabil; nem úgy mint egyes DEk.

A héten kezem közé került egy első generációs netbook, azaz az ASUS agyréme, a 701es kisgép amiről nem mondható el hogy erőforrásokban gazdag, a 667Mhzes Cerka procival és fél giga rammal, továbbá a 4G-s tárolóegység sem túl rózsás. Hát az Openbox úgy futott mint egy álom, és maradt még majdnem 2G tárhely. Memóból 20%ot kajált, CPU terhelés csak 1-2% volt.