szeptember 2012

Hogyan telepítsük a windows 8-at windows 7 mellé?

Szeretnéd kipróbálni a legújabb windows 8 operációs rendszert, de nem szeretnéd a jól bevált windows 7-től teljesen megválni? A dual boot régi bevált megoldás, hogy egyszerre két operációs rendszer is legyen a gépeden. De lássuk, hogyan telepítheted a windows 8-at windows 7 mellé teljesen barátságos módon.

A windows 8 telepítő segítségével egy multi-boot beállítás hozható létre, ami minden újraindítás alkalmával kötelességtudóan megjelenik.

Fontos megjegyezni, hogy a multi-boot beállítás csak windows 7 és windows vista rendszeren működik, sem XP-vel, sem Ubuntuval nem lehet létrehozni. Vannak ugyan egyéb félmegoldások is, de a legegyszerűbb mégis a windows 8 rendszerbe épített multi-boot.

Első lépésben, mielőtt bármit is telepítenénk, csináljunk egy biztonsági mentést fájljainkról, mert soha nem lehet tudni, mi történik egy teljesen ismeretlen operációs rendszer tesztelésekor.

Második lépésben pedig készítsük elő a windows 8 operációs rendszernek a partíciót. 32 bites windows 8 esetében 16GB is elegendő, 64 bites windows 8 esetében pedig legalább 20 GB-t válasszunk le.

A Disk Management alatt lépésről-lépésre le tudjuk választani a kívánt méretű partíciót, amire a windows 8 kerül majd. Általában egy számítógép merevlemezét két partícióra osztjuk. Egyikre kerül az operációs rendszer, másikra pedig egyéb cuccaink kerülnek. Jobb egérgombbal rákattintunk a nagyobb partíciónkra és a Zsugorítás parancsot választva megadjuk a kívánt méretet megabájtban.