október 2012

Hogyan tegyük a Windows 8 operációs rendszerünket érintőképernyő baráttá?

Habár a Windows 8 új, ’’modern’’ felhasználói felülete az érintőképernyős eszközökre lett optimalizálva, a tablet felhasználók sokszor azon kapják majd magukat, hogy az asztalon ügyetlenkednek a Windows 8-ban, ha szeretik, ha nem. Ez abból következik, hogy a Windows 8 továbbra is az asztalról indítja számos alapvető funkcióját, mint például a fájlkezelőt és a vezérlőpultot is. Emiatt a tableteseknek továbbra is rendszeresen az érintőképernyő számára barátságtalan környezetben kell mozogniuk.

 

Amikor csak egy felhasználó USB-ről bonyolít le adatforgalmat, elkerülhetetlen lesz a Windows Explorer (Windows böngésző) használata, amivel a fájlokat áthúzhatjuk egyik helyről a másikra, mappáról mappára. Ezek az ikonok alapvetően olyan kicsik, hogy még egy gyermeki kéz ujjainak számára is nehézséget jelent a pontos behatárolásuk és kijelölésük. Szerencsére azonban egy kisebb módosítással felnagyíthatjuk az ikonokat és szövegeket a Windows 8 böngészőben, lehetővé téve ezzel a gyors és kényelmes böngészést.

 

1.       lépésként jobb klikkel kattintsunk valahova az asztalon és válasszuk ki a screen resolution (képernyő felbontás) opciót.

Hogyan változtassuk meg a Windows Frissítés beállításait Windows 8 operációs rendszer alatt

Az operációs rendszerünk naprakészségének biztosítására a Windows Update (Windows Frissítés) a legmegfelelőbb mód. Segítségével a legújabb javításokkal és szervizcsomagokkal egyszerűen kiegészíthetjük Windows 8 operációs rendszerünket. Szerencsénkre több lehetőség nyitva áll előttünk, ha konfigurálni szeretnénk, miként történjen a javítások és frissítések telepítése.

 

Miután feltelepítettük a Windows 8-at és előszőr elindítottuk Windows 8 operációs rendszer alatt futó számítógépünket, a telepítő feltett nekünk pár kérdést a Windows frissítésekkel kapcsolatban. Az itt megadott válaszok hozzájárultak a frissítések telepítésének módjához.

 

Szerencsére ezek a válaszok nem véglegesek és bármikor megváltoztathatjuk őket saját szükségleteinknek megfelelően, amikor csak akarjuk.

 

Ez egy rendkívül egyszerű folyamat és viszonylag kevés időt vesz igénybe. A változtatások elvégzéséhez a Windows 8-on csak pár percet vesz igénybe. Lássuk, hogyan is működik a dolog.

 

  1. Nyomjuk meg a Windows és az ’’r’’ billentyűket egyszerre. Ez a billentyűkombináció felhozza a futtatás funkciót.
  2. Üssük be a dobozba a ’’control’’ parancsot és nyomjuk meg az ’’OK’’ gombot. Ez a folyamat előhozza nekünk a control panel-t (irányító panel). 3. Kattintsunk a System and Security (rendszer vagy rendszer és biztonság)

(kép: control panel)

Megjegyzés: Ha a vezérlőpulton a nézetben nagy vagy kis ikonok vannak beállítva a gépen akkor kattints a Windows Update gombra és ugorj az 5. lépésre.

4. A System and Security (rendszer vagy rendszer és biztonság) ablakban kattintsunk a Windows Update-re. Ez felhoz egy ablakot amelyen ott lesz a a ’’choose your Windows update settings’’ (válaszd ki a windows frissítés beállításait) opció.

5. A Windows frissítési beállítások meg vannak nyitva, tehát kattintsunk a ’’Change Settings’’ (beállítások megváltoztatása) opcióra.

6. Ezek a beállítások szabályozzák, hogy a Windows 8 rendszerünk milyen módon kapja a frissítéseket a Microsoft-tól. Habár több lehetőség közül is választhatunk, a legtöbb ember vagy teljesen automatikusan szeretné a frissítések telepítését, vagy egyáltalán nem akarják, hogy a frissítések maguktól töltődjenek le és települjenek föl.

 

Hogyan állítsuk le gépünket Windows 8 operációs rendszer alatt

A Microsoft hamarosan érkező új operációs rendszere, a híres Windows 8 alatt már futó gépek felhasználói a Start menü eltűnése által akadályokba ütköztek a gépük leállításával való próbálkozás során. Szeretnénk tehát ezzel kapcsolatban segítséget nyújtani. A Microsoft által kifejlesztett Leállítás gomb, amely eredetileg a Start menüből volt elérhető, a Windows 8-ban át lett mozgatva az új indítóképernyőre. Mivel nem látható azonnal és nem érhető el egyből a képernyőről, a felhasználóknak bele telhet egy kis időbe mire megtalálják az új helyét.


Mozgassuk a kurzorunkat a Metro UI indítóképernyő jobb oldalán található Charms sáv felé. Ha felugrott a sáv, ott megtalálhatjuk a szükséges gombokat. Kattintsunk a settings (beállítások) gombra, majd a Power (be/kikapcsolás) gombra. Erre kattintva a következő három lehetőség ugrik elő: Restart (Újraindítás), Sleep (Alvó mód) és Shut down (Kikapcsolás). Válasszuk ki a számunkra megfelelőt és készen is vagyunk.

Hogyan konvertáljunk DVD formátumot Windows 8 Operációs rendszer alatt

A várva várt Windows 8 végre megjelent egyszerűbb kezelhetőséggel és sokkal nagyobb, jobb teljesítménnyel. Hurrá! Azonban jó, ha tudjuk, hogy ha a Windows 8-ra váltás mellett döntenénk, sok programunk az előző operációs rendszerből inkompatibilis lehet az új rendszerrel, amit meg kell előznünk. Ilyen például a DVD Ripper, avagy DVD konvertáló eszköz. Ezen okból kifolyólag, szükségünk van egy jó DVD konvertáló programra, amely a Windows 8 alatt is elfut.

 

A Wondershare Videó Konvertáló teljes mértékben kompatibilis a Windows 8 rendszerrel.  Segítségével könnyedén átkonvertálhatjuk bármely DVD-n lévő filmünket, fájljainkat, iso fájlokat egy megfelelő formátumba, majd eltárolhatjuk ebben a formátumban a gépünkön. A program támogatja a Windows Xp-t, Vistát és a Windows 8-at is. A programban beállíthatjuk a megfelelő kimeneti formátumot és automatikusan átalakítja nekünk a fájlt, melyet a gépünk merevlemezén kívül hordozható eszközökre is átmenthetünk.

Lássunk is hozzá. Töltsük le ezt a DVD konvertáló programot, majd telepítsük fel Windows 8-as rendszerünkre.

 

1. Töltsük be a kiválasztott DVD-t a DVD konvertáló programba a Rippeléshez.

Kattintsunk a ’’Load DVD” gombra a Convert menüpontban. Itt négy lehetőség közül választhatunk: ’’G:’’, ’’Load DVD Folder’’ (DVD mappa betöltése), ’’Load Iso Files’’ (Iso fájlok betöltése), és ’’Load IFO Files’’ (IFO fájlok betöltése). A DVD fájlunk kiterjesztésének, avagy formátumának megfelelően válasszuk ki valamelyik opciót. A ’’G:’’ opció a DVD lemezre vonatkozik, amelyet be kell tennünk a DVD olvasóba előszőr.