2017

Nehéz lehet néha áttenni minden egyes videónkat és zenénket az összes eszközünkre, melyet használunk, ugyanis a különböző adathordozók sok esetben különböző fájlrendszerekkel dolgoznak. A leggyakoribb fájlrendszerek Windows-on a FAT32, exFAT és az NTFS, Mac-en az APFS és a HFS+, Linux-on pedig az EXT, habár találkozhatunk egyebekkel is néha-néha. Nehéz lehet azonban lépést tartani azzal, hogy melyik eszközünk mely fájlrendszert támogatja, különösen akkor, ha minden multimédiás anyagunkat elérhetővé szeretnénk tenni az összes adathordozónk számára.

Mi is az a Mac Pro?

Ha manapság Mac-re gondolunk, akkor nagy valószínűséggel a Macbook, az iMac vagy a Mac Mini fog eszünkbe jutni, melyek nem igazán hasonlítanak egy asztali számítógépre. Sokan tették fel a kérdést jogosan, hogy hol vannak az asztali számítógépek az Apple arzenáljából? Nos, a válasz az, hogy már egy ideje ott vannak, csak kevésbé ismertek.

Ha ki akarjuk próbálni a Linux-ot, akkor először is választanunk kell egy disztrót, avagy distribution-t, melyet használni fogunk. Fontos tudni, hogy több száz Linux disztró érhető el jelenleg a felhasználók számára, azonban nem mindegyik ideális kezdőknek. Nézzük hát, hogy milyen disztrókkal érdemes kezdeni, ha először próbáljuk ki a Linux operációs rendszert!

A fájlmegosztás olyan gépek között, melyek ugyanazt az operációs rendszert használják viszonylag egyszerű. Különböző rendszerek esetében, mint például Windows és Linux, azonban valamivel komplikáltabb a történet. Ez főleg amiatt igaz, mert a Linux rengeteg különböző disztróval rendelkezik, melyek mind kicsit máshogy működnek. Jelen esetben Windows 10-et és Ubuntu-t fogunk alapul venni.

A Mac mára már hatalmas támogatott szoftverbázissal rendelkezik, azonban bizonyos szoftverek még mindig csak a Windows-t támogatják. Előfordulhat, hogy munkánkhoz elengedhetetlen egy-két ilyen program, azonban egyébként a Mac operációs rendszer elégíti ki legjobban igényeinket, tehát Windows-ra váltani viszont nem éri meg. Mi ilyenkor a teendő?

Virtuális gépek

A virtuális gépek talán a legjobb módszerei annak, hogy Windows szoftvert futtassunk Mac operációs rendszer alatt. Azaz Windows alatt, mert a virtuális gépek lényege, hogy az eredeti rendszer alatt létrehozunk egy alrendszert, melyen viszont már Windows fog futni, és nem Mac. Mac platformon a virtuális gép szoftverek terén a legjobb választás a Parallels és a VMware Fusion, tehát ezekkel érdemes dolgozni. Ha valaki az ingyenes programok mellett döntene, akkor lehetőségként ott van a VirtualBox for Mac is, melynek azonban 3D grafikus támogatása és integrációja a Mac rendszerbe nem tökéletes.

 

Boot Camp

Az Apple által gyártott Boot Camp szoftver lehetővé teszi, hogy telepítsünk egy Windows operációs rendszert is a MacOS mellé. Egyidőben csak egy operációs rendszer futtatható, tehát ha váltani akarunk, akkor újraindítás lesz szükséges. Tulajdonképpen ugyanolyan, mint egy Linux dual-boot rendszer. Hátránya a virtuális géppel szemben, hogy újra kell indítani a gépet, ha váltani akarunk a rendszerek között, ráadásul nem tudunk egymás mellett Mac és Windows alkalmazásokat futtatni. Itt azonban nincsenek grafikai limitációk és integrálási problémák. Ha gyakran szeretnénk Windows-os környezetben is dolgozni a Mac-es mellett, valamint Windows-os játékokkal játszani, akkor ez az ideális megoldás.