frissítés

Mit jelent, amikor a Microsoft már nem támogatja a Windows verziónkat? (1. rész)

A Microsoft a Windows minden egyes verzióját csak egy meghatározott ideig támogatja. A Windows 7 például jelenleg ’kiterjesztett támogatás’ állapotában áll, és hivatalosan 2020 január 14-ig lesz támogatva, ami után nem támogatott státuszba kerül. De mit is jelent az, amikor rendszerünk átlép ebbe az életszakaszba?

Mik az újdonságok a legújabb Chrome verzióban (69)? (2. rész)

Az előző részben megismerkedhettünk pár érkező újítással a legújabb Google Chrome verzióhoz. A Chrome a következő frissítéssel lesz 10 éves és ennek örömére a fejlesztők olyan újításokat hoznak el, mint a szerkeszthető témák, jelszógenerátor, javított autofill és egyedi hátterek az új ablakoknak. Ebben a részben megnézzük, hogy mire számíthatunk még ezeken a klassz dolgokon kívül a Chrome 69-ben.

Mik az újdonságok a legújabb Chrome verzióban (69) ?

A Chrome 69-es verzió egy igen komoly release-nek tűnik, mivel ez a frissítés fogja jelképezni a Google Chrome böngésző 10 éves évfordulóját. Furcsa belegondolni, hogy már 10 éve használhatjuk a Chrome-ot és érdemes lehet visszatekinteni arra is, hogy eleinte milyen volt és most milyen a böngésző.

Extra újdonságok a Windows 10 Redstone 5 frissítéséből (2. rész)

Az előző részben megismerkedhettünk néhány extrával, mely a már korábban is tárgyalt Windows 10-es Redstone 5 frissítéshez fog érkezni, azonban annyi újdonság lesz ebben az update-ben, hogy a lista még mindig nem teljes azokról a dolgokról, melyeket élvezhetünk majd a 2018 őszében érkező következő Windows 10 verzióban. Jelenleg a Microsoft Edge várható újdonságait fogjuk egy kicsit közelebből megnézni.

A Microsoft Edge böngésző újdonságai

A Microsoft az Edge-en is sokat dolgozott a legutóbbi frissítés óta és bizonyos menük és beállítási oldalak újra lettek dizájnolva és tervezve. Az ’Új Ablak’ és ’Új fül’ funkciók számára nagyobb gombok lesznek elérhetők, az új ’Beállítások’ részleg pedig szekciókba lett bontva, hogy jobban navigálhassunk a megannyi beállítási preferencia között.

A Haladó beállítások között az Edge mostantól rendelkezésünkre bocsát egy ’Media Autoplay’ (média autimatikus lejátszása) nevű opciót, ami azt szabja meg, hogy mely oldalak játszhatnak le videókat és egyéb médiatartalmakat automatikusan. Az ’Allow’ (engedélyezve) opció az alapértelmezett, mely minden oldal számára engedélyezi a videók automatikus lejátszását. A ’Limit’ (korlátozott) opció némítva játsza le a videókat, így nem lepődünk meg egy esetleges váratlan hangos hanghatástól. A ’Block’ (blokkolás) opció teljes mértékben blokkolja az automatikus lejátszást, tehát minden videót manuálisan nekünk kell elindítani.

Kedvenc oldalainkat ezentúl a ’jump list’ (ugrási lista – gyorselérés) szekcióban érjük el, amikor jobb klikkel az Edge-re kattintunk a feladatsávban vagy a Start menüben. A Letöltések panelben jobb klikkel rámehetünk bármely letöltött fájlra, hogy megnézzük a mappában a fájlt, vagy vágólapra helyezzünk egy linket.

Jó hír, hogy a ’Web Authentication’ (webes azonosítás) is elérkezett az Edge-re, ami lehetővé teszi a FIDO U2F biztonsági kulcsok és egyéb azonosító hardver használatát, amikor bejelentkezünk egy weboldalra. Remélhetőleg ezek a biztonsági kulcsok egy napon megszűntetik a jelszavak szükségességét az interneten.

ha Olvasó módban vagyunk, vagy a Könyvek app-ot használjuk, vagy a PDF View-erben olvasgatunk, akkor az Edge lehetővé teszi, hogy kiválasszunk egy ismeretlen szót, az Edge pedig megmondja nekünk, hogy mit jelent. Az Olvasási módban továbbá különböző témák közül választhatunk annak megfelelően, hogy szemünk számára melyik a legjobb, legkíméletesebb.

A lista természetesen továbbra sem véges, a következő részben további érdekességeket mutatunk be!