Windows 10

Mi az a PHP fájl és hogyan nyitok meg egyet?

Egy fájl, mely ’.php’ kiterjesztéssel rendelkezik egy ’plain-text’, avagy egyszerű szöveges fájl, melyben a forráskód PHP programozói nyelven íródott. A PHP egy rekurzív algoritmus, jelentése pedig Hypertext Preprocessor, avagy hipertext előprocesszor. A PHP-t rengeteg éve használják web applikációk és weboldalak fejlesztésére, melyeket a weboldal PHP motorja aktivál.

Extra újdonságok a Windows 10 Redstone 5 frissítéséből (3. rész)

Sokat megtudtunk már arról, hogy mi fog érkezni a 2018 őszében megjelenő Redstone 5 frissítésben a Windows 10-hez. A legutóbbi Edge filézős rész után íme az utolsó néhány vagányság, melyet élvezhetünk majd a hamarosan megújuló Windows 10-ben!

Extra újdonságok a Windows 10 Redstone 5 frissítéséből (2. rész)

Az előző részben megismerkedhettünk néhány extrával, mely a már korábban is tárgyalt Windows 10-es Redstone 5 frissítéshez fog érkezni, azonban annyi újdonság lesz ebben az update-ben, hogy a lista még mindig nem teljes azokról a dolgokról, melyeket élvezhetünk majd a 2018 őszében érkező következő Windows 10 verzióban. Jelenleg a Microsoft Edge várható újdonságait fogjuk egy kicsit közelebből megnézni.

A Microsoft Edge böngésző újdonságai

A Microsoft az Edge-en is sokat dolgozott a legutóbbi frissítés óta és bizonyos menük és beállítási oldalak újra lettek dizájnolva és tervezve. Az ’Új Ablak’ és ’Új fül’ funkciók számára nagyobb gombok lesznek elérhetők, az új ’Beállítások’ részleg pedig szekciókba lett bontva, hogy jobban navigálhassunk a megannyi beállítási preferencia között.

A Haladó beállítások között az Edge mostantól rendelkezésünkre bocsát egy ’Media Autoplay’ (média autimatikus lejátszása) nevű opciót, ami azt szabja meg, hogy mely oldalak játszhatnak le videókat és egyéb médiatartalmakat automatikusan. Az ’Allow’ (engedélyezve) opció az alapértelmezett, mely minden oldal számára engedélyezi a videók automatikus lejátszását. A ’Limit’ (korlátozott) opció némítva játsza le a videókat, így nem lepődünk meg egy esetleges váratlan hangos hanghatástól. A ’Block’ (blokkolás) opció teljes mértékben blokkolja az automatikus lejátszást, tehát minden videót manuálisan nekünk kell elindítani.

Kedvenc oldalainkat ezentúl a ’jump list’ (ugrási lista – gyorselérés) szekcióban érjük el, amikor jobb klikkel az Edge-re kattintunk a feladatsávban vagy a Start menüben. A Letöltések panelben jobb klikkel rámehetünk bármely letöltött fájlra, hogy megnézzük a mappában a fájlt, vagy vágólapra helyezzünk egy linket.

Jó hír, hogy a ’Web Authentication’ (webes azonosítás) is elérkezett az Edge-re, ami lehetővé teszi a FIDO U2F biztonsági kulcsok és egyéb azonosító hardver használatát, amikor bejelentkezünk egy weboldalra. Remélhetőleg ezek a biztonsági kulcsok egy napon megszűntetik a jelszavak szükségességét az interneten.

ha Olvasó módban vagyunk, vagy a Könyvek app-ot használjuk, vagy a PDF View-erben olvasgatunk, akkor az Edge lehetővé teszi, hogy kiválasszunk egy ismeretlen szót, az Edge pedig megmondja nekünk, hogy mit jelent. Az Olvasási módban továbbá különböző témák közül választhatunk annak megfelelően, hogy szemünk számára melyik a legjobb, legkíméletesebb.

A lista természetesen továbbra sem véges, a következő részben további érdekességeket mutatunk be!

Extra újdonságok a Windows 10 Redstone 5 frissítéséből (1. rész)

A Redstone 5-ös frissítés 2018 őszére van beütemezve és számos újdonságot tartalmaz. A fő újításokról egy korábbi cikkünkben már írtunk (vágólap előzmények, Dark téma, szinkronizáció eszközeink között), azonban számos olyan huncutság került a felszínre az elmúlt hetekben/hónapokban, melyek szintén érdekesek lehetnek.

Mik lesznek az újdonságok a Windows 10 Redstone 5 frissítésében? (2. rész)

Az előző részben megismerkedtünk jópár funkcióval, mely a Windows 10 Redstone 5 frissítéséhez fog érkezni. Megismertük a Sets funkciót, a vágólapi előzmények eszközök közötti szinkronizálhatóságát, valamint az Alt+Tab kombó új lehetőségeit is, azonban rengeteg további érdekesség érkezik még a Redstone 5-el, melyekről érdemes lehet tudni.