Gamehosting, de HOGYAN?

Érdeklődsz a játékszerver hosting iránt? Szeretnél pénzt keresni a munkáddal? A kérdésekre a válaszod igen, akkor a gamehosting az ideális kereseti forrás számodra.

De mégis Hogyan kezdjem el? – merül fel a kérdés mindenkiben. Ezekre szeretnék választ adni a következő cikksorozatomban. A későbbiekben megtudhatjátok hogyan kell consolból operációs rendszert telepíteni, beállítani, Counter-Strike 1.6 és egyéb játékszervereket, szerveroldali alkalmazásokat telepíteni.

Szerverhotel
Szerverhotel

Először is a rövidítésről. Leírásaimban gyakran fogom használni a GSH kifejezést, jelentése: Gam Server Hosting.

Nehéz beindítani egy szolgáltatást, ez tény. Elsőként is rengeted kitartás, olvasás és önképzés szükséges a GSH megteremtéséhez. A második szempont a számítógép. Kezdetben felesleges 2-3000$-ért HP szervert venni 64 GB RAM-al és 16 processzormaggal. Bőven megfelel egy erősebb asztali PC konfiguráció is.

Például ez a config kezdetben tökéletes:

Alaplap: Asus P5B-VM

Processzor: Intel Core 2 Duo E7500 2×2,93 GHz

Processzorhűtő (jó a gyári is, de nem ajánlom): Zalman CNPS 7700-AlCu

Memória: 2 x 2 Gb DDRII 800 MHz

Winchester: Samsung SATA II 250 Gb

A fenti config ára kb. (házzal, táppal együtt): ~86.000 Ft

Csatlakozzünk
Csatlakozzünk

Miután megvan a gépünk már csak nagy-sebességű internetkapcsolatra van szükségünk (100 MBit/s minimum, UPC nem alkalmas!). Rengeted szolgáltató an akik közül választhatunk, akár a BIX-be szeretnénk kerülni (kezdőknek tökéletes), akár a DATAPLEX-be (drágább, de sokkal minőségibb). Akinek kell tudok adni pár linket commentben.

A következő cikkben feltelepítjük rá a Debian 5.0 lenny disztribúciót.

30 hozzászólás


 1. Egyre szaporodnak az ilyen semmilyen, nulla információ tartalmú, nyúlfarknyi szövegek. Sajnos csökken a színvonal – ilyeneket nem kéne megjelentetni.


 2. Írni nem fogok, mert nincs időm rá, és tudom, az olvasással is bármikor felhagyhatok. Ne érts félre, eddig nagyszerű írások jelentek meg itt, és én nagyon kedvelem ezt az oldalt, azonban most egyszerűen úgy érzem, hogy ezt nem kellett volna (jelen formájában; ha megjelenik a többi rész még lehet is belőle valami) kirakni – szerintem nem éri a kívánatos színvonalat.


 3. Fledgling: Ez a cikk (mint írva is vagyon) egy sorozat beharangozó része. Mint a TV-be a pilot epizódok.


 4. Hát nem akarok kukacoskodni de ez tényleg úgymond semmi.
  Én tisztelem a munkátokat mert színvonalas cikkeket tesztek fel a netre. De ez a cikk tényleg elég gyenge még a debian telepítést hozzácsaphattátok volna. :(
  Bocs a kritikáért.


 5. Hát, ahogy gondoljátok, részemről itt majd le is zárom a dolgot – de ez engem kevéssé emlékeztet a pilotokra (ami igazi epizód, minden jóval); ez inkább amolyan idegesítő reklám, amire feleslegesen kattintottam az RSS olvasómban. Kéne neki valami külön reklám szekció vagy nem tudom, mert ez így tényleg csak felesleges semmi.


 6. Hali!
  Engem az erdekelne, h mondjuk savszelbe mondjuk mi az ami javasolt? Mondjuk 32 userhez. Meg milyen vas kell hozza? Valamint, ha mondjuk linux szerver lenne, akkor mennyi hozza a szerverre a jatek? Mert az oke, hogy a Counter Strike: Source (Win) 6990Ft a GameStar-nal, de ha en linux alatt akarom tolni szerveren? Vagy hasonlo? Vagy akar eladasra?


 7. Ha a debian telepítést hozzáraktam volna, akkor már túl hosszú lett volna. Abban is van ~401 kép + a hozzá tartozó szöveg. Akkor már az lett volna a baj, hogy elfáradtok mire a végére értek!


 8. Csendben várjuk a második részt :)


 9. Azt azért nagoyn ne felejtsétek el, hogy az oldalt senki nem tartja el, nincsenek fizetett cikkírók, hozott anyagból lehet csak dolgozni…


 10. Sziasztok!
  WordPress weboldalt szeretném szerkeszteni. Írjatok egy linket, ahol leírások, esetleg videót tartalmaznak a programmal kapcsolatban.
  Köszönöm.


 11. Bár sokan panaszkodnak a cikkért, de szerintem ízelítőnek teljesen jó volt! Várom a folytatást, diego! ;)


 12. Előreláthatólag minden szerdán lesz új cikk. Teljesen az alapoktól fogunk eljutni addig, hogy menjenek a szerverek :D


 13. “BIX-be kerülni” nem egyszerű, ugyanis az nem egy szerver hosting, hanem a Budapest Internet Exchange. A Dataplex is BIX összeköttetéssel dolgozik, igazi előnye a szerverek komoly fizikai védelme (pl. banki szervereknél nem mindegy, hogy két lelkes fickó maroklőfegyverrel eljut-e a szerverig, hogy elszaladjanak vele). Azt hiszem, hogy ez egy játékszervernél irreleváns.


 14. Jó, kötekedj csak. Másnak leesett, hogy BIX alatt a Victor Hugo utca szerverparkot értem. És amúgy a minőségi szolgáltatók Dataplexben vannak, A BIX (Victor Hugo) hagy némi kívánni valót maga után…


 15. A Victor Hugo utcában több cég is hostol, az Interware-t pl. nem nevezném “nem minőségi” szolgáltatónak. Nekem legalábbis kevesebb gondom volt velük, mint a Dataplexszel. Ha megfelel az Indexnek, a fél Sanomának pl., akkor annyira nem lehetnek rosszak…


 16. interware egyike a kivételnek…


 17. Érdekes téma, várom a folytatást. Engem a játékok hardver igénye érdekelne. Például egy cod4 szerver 16 játékossal mit kér?
  Másik: lehetne pár példa konfig is néhány játékhoz. Esetleg pár ingyenest is belevenni jó lenne.

  Fanyalgóknak: szerintem jó kis indító cikk. Ha elkészül a folytatás, akkor a sorozatot egyben tessék szemlélni.

  kivancsi: ezekre én is kíváncsi vagyok. :) Általában ha egy fizetős játékot futtatsz, ahhoz kell a linuxos bináris. Ezt általában le lehet ingyen tölteni. Viszont gyakran kellenek a játék egyéb elemei is. Pályák stb. Ahhoz meg már kell az eredeti példány.


 18. namostakkor október óta se kép se hang? nagy elánnal bereklámozva a cikksorozat indító, aztán ennyi…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.