Használjuk ki a Bluetooth-ot Linux-on is!

A Bluetooth headsetek és hangszórók eddig sosem látott népszerűségnek örvendenek, azonban beüzemelni és használni őket Linux rendszer alatt nem volt túl tiszta eddig sokaknak. Mivel a Linux hangrendszerben rengeteg minden történik és nem teljesen olyan, mint más rendszereknél, ezért könnyű egyszerűen csak feladni és elfeledkezni az egészről. A Legtöbb esetben a probléma a Bluetooth-os eszközök használatánál a Linux-al az, hogy a rendszer látja őket, azonban nem tud velük kapcsolatot létesíteni, így azok használhatatlanok.

Annak érdekében, hogy A2DP-n (Advanced Audio Distribution Profile) keresztül küldjünk át hanganyagot, fel kell telepítenünk a ’’bluez’’ protokollcsomagot és további 3 csomagot, amelyek a “bluez-firmware”, “bluez-utils” és a “bluez-tools” névre hallgatnak. Ezeket könnyen feltelepíthetjük azzal, hogy nyitunk egy terminált és beütjük a “sudo yaourt” parancsot, majd a csomag nevét Arch disztrón. Az Ubuntu disztrón a “sudo apt-get install” parancsot kell a név előtt használnunk. A szoftverraktárakból is elérhetők ezek a csomagok, ha valaki nem szereti a terminált használni.

Amint ezek a csomagok feltelepültek, már beljebb vagyunk és meg tudjuk találni az adott bluetooth eszközt, azonban még mindig nem tudunk csatlakozni hozzá. (Az adott eszköz ip címét megszerezhetjük azáltal, hogy a GNOME program Bluetooth beállításait megnyitjuk és megkeressük eszközünket.)

Mivel még nem tudunk kapcsolódni eszközünkhöz, szükség lesz a “pulseaudio-bluetooth” csomagra is. Ubuntu alatt ennek “pulseaudio-module-bluetooth” a neve.

Amint feltelepült a csomag, nyissunk egy terminált és írjuk be a következő parancsot:

’killall pulseaudio’

Ezután kapcsoljuk ki a bluetooth szolgáltatást, majd kapcsoljuk vissza! Mostmár sikeresen csatlakozhatunk eszközünkhöz, ha minden jól ment.

 

A tényleges csatlakozáshoz használhatjuk a GNOME Bluetooth beállítások menüpontját, vagy használhatjuk a terminált is. Ha utóbbit preferáljuk, akkor nyissunk egy terminált és írjuk be a “bluetoothctl” parancsot! Ez aktiválja a bluetooth modult és kilistázza az összes eddig párosított eszközt MAC címmel együtt. Keressük meg azt, amely a mi eszközünk és üssük be a “pair” parancsot követve a MAC címmel a terminálba. Ha ez a módszer problémásnak bizonyul vagy nem sikerül, akkor üssük be a “rfkill unblock bluetooth” parancsot és próbálkozzunk újra! Ha ennek ellenére sem sikerül a párosítás, akkor a “hciconfig hci0 sspmode 0” paranccsal megpróbálhatjuk mégegyszer. Ha a párosítás sikeres, akkor üssük be a “connect” parancsot, követve a MAC címmel!

Ha nem akarunk ezen a folyamaton minden bootolás után végigmenni, akkor feltelepíthetjük a ’’Blueman’’ csomagot, amely elhelyez egy kis futtatható alkalmazást a tálcán. Ez nem kötelező, azonban rendkívül hasznosnak bizonyulhat.

Miután csatlakoztunk a bluetooth eszközünkhöz, már látnunk kell azt és ki kell tudnuk választani is a hangbeállítások között. Innen pedig már azt csinálunk vele, amit csak szeretnénk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.