Partíció átméretezése Windows Vista alatt

2009.01.20. | 26 hozzászólás | Kategória: Vista

Néha szükségessé válhat, hogy Windows Vista rendszerünk alatt egy-egy partíciót átméretezzünk. Például gyárilag egybe van particionálva az egész merevlemez, azonban mi szeretnénk létrehozni egy külön helyet fontos adatainknak, vagy egy új operációs rendszert (Linuxot, Windowst) szeretnénk a meglévő Windows Vistánk mellé telepíteni.

Windows Vista esetén ez egyszerűen, a beépített megoldásokat használva is megoldható.

Figyelem! Minden lemezzel való művelet megkezdése előtt készítsünk biztonsági mentést fontos adatainkról!

Kattintsunk a Start menüre, majd itt jobb egérgombbal a Számítógépre és a helyi menüből válasszuk a Kezelés menüpontot.

Start menü

Start menü

Mivel a művelethez rendszergazdai jogok kellenek, ezért a Windows a beleegyezésünket kéri a folytatáshoz.

UAC

UAC

A Számítógép-kezelés ablakában kattintsunk a bal oldali listában a Lemezkezelésre. Itt láthatjuk, hogy milyen meghajtók, adathordozók vannak a számítógéphez csatlakoztatva és azokról információkat is láthatunk.

Lemezkezelés

Lemezkezelés

Kattintsunk az átméretezendő partíción jobb egérgombbal (akár a listában, akár az ablak alsó felében látható csíkokban), majd a helyi menüből válasszuk ki, hogy kicsinyíteni (Kötet zsugorítása) vagy megnagyobbítani (Kötet kiterjesztése) szeretnénk. Amennyiben az adott partíció az egész lemezt elfoglalja, csak kicsinyíteni tudunk rajta (de csak akkora méretre, amekkora üres hely van a partíción).

Lemezkezelés: Helyi menü a partíción

Lemezkezelés: Helyi menü a partíción

Kötet zsugorítása (csökkentése)

A Zsugorítás ablakban láthatjuk, hogy mekkora a partíció mostani mérete, mennyi üres hely található rajta és mekkora lesz a mérete a kicsinyítés után.
Itt adhatjuk meg, hogy mennyivel (MiBájtban megadva) szeretnénk csökkenteni a partíció méretét. Pl. ha van egy 100 GiBájtos partíciónk, és szeretnénk mellé felrakni az Ubuntut, amihez 10 GiBájt terület ajánlott, akkor a zsugorítandó lemezterület méretéhez 10240 értéket írjuk be.

Zsugorítás

Zsugorítás

Majd a folytatáshoz kattintsunk az Zsugorítás gombra. Ekkor a Windows elkezdi átméretezni a partíciót. Ez a művelet a csökkentendő lemezterület függvényében akár sokáig is eltarthat. Ha kész az átméretezés, akkor láthatjuk az új üres helyet.

A felszabadult hely

A felszabadult hely

Kötet kiterjesztése (növelése)

Ha a Kötet kiterjesztését választottuk, akkor egy varázsló fog elindulni. A varázsló második lépésében azt adhatjuk meg, hogy melyik lemezre és mekkora méretben növelhetjük meg a partíciót (itt kötet néven szerepel). Ajánlott, hogy csak arra a lemezre növeljük meg a méretét, ahol a partíció található, ugyanis ha több lemezre szétnyújtjuk, akkor az egyik lemez meghibásodása esetén az egész partíciót (és a benne lévő adatok is) elveszik.

A Válassza ki a területet.. mezőben adhatjuk meg, hogy mennyit szeretnénk a mostani partícióhoz hozzáadni.

Partíció nagyobbítása

Partíció nagyobbítása

Majd látunk egy összesítést a műveletről, és a Befejezés gombra kattintva elkezdi a Windows megnövelni a partíciót. Ez a művelet hamar végrehajtódik.

Szólj hozzzá Trackback 51741 olvasás, 5 ma

Kapcsolódó írások

Hozzászólások követése

26 hozzászólás

 1. Csbartha

  Helló!

  Segítséget kérek! Gyárilag van win 7 alatt 4 db partícióm az 500 Gb lemezen.egy 420 Gb, és egy 29 Gb amikkel bajom van. Szeretném ha nagyjából egyformák lehetnének. Viszont amikor törlöm a partíciót, azt írja, hogy többet nem fogok hozzáférni., Ez mit jelent?

 2. ist1

  Hello!
  most raktam fel a win7et csak kicsi lett a C meghajtón lévő hely, azonban hiába választok le egy másik partícióról, nem engedi azt hozzácsapni a C-hez. Mit lehet ez ügyben tenni?
  Előre is köszi!

 3. Ismeretlen

  Nekem nem engedi a növelést!!! :(

 4. Jo3y3427

  Jó reggelt. Nekem is ilyen problémám van mint az előző kollégának. Kicsi lett a win7 partició. Hozá lehet csapni a szabaddá tett lemezdarabot???

 5. Máté

  Sziasztok!
  Nekem nem enegedi a C meghajtóra kiterjeszteni a 20 Gb adatot
  A c meghajtón van a Windows!

 6. ist1

  nem sikerült megoldani, csak az újrarakás működött.

Oldalak:
1 2 700

Szólj hozzá

Használható HTML tagek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">

A hozzászólás elküldésével elfogadod az oldal felhasználási feltételeit!

Értesítés beállítása hozzászólás nélkül