Pendrive helyett Dropbox

2009.12.13. | 46 hozzászólás | Kategória: Linux, Windows

Száj Bertalan számtalanszor próbálkozott már szinkronizálással. A szinkronstúdiók azonban nem tartottak igényt motyogó beszédére, jellegtelen artikulációjára, nem ő lett Shrek, sem pedig Nicole Kidman magyar hangja. Lehorgasztotta hát fejét és nekiállt fájlokat szinkronizálni. Talán az menni fog.

Erre volt is nagyban lehetősége, meg szüksége is, hiszen munkahelyén Windows környezetben dolgozott, otthon Ubuntu Linux volt a gépén és nagymamája egy pár meleg zokni helyett tavaly iPhone-t rakott a fa alá. (Ez utóbbi elsőre nem melegítette a lábát, de aztán rájött a helyes használatra.) Berci a legfontosabb fájlokat szerette volna mindig magánál tartani, ezért hát mindent rámentett a pendrive-jára. Ennek előbb a kupakja veszett el, de ez még elviselhető, hiszen ennél fontosabb volt, hogy a fájlok megvoltak. Egy óvatlan nagymosásban azonban hiába használta a legkorszerűbb port, mely a színeket még ragyogóbbá tette a nadrágján, a zsebében felejtett usb-kulcsból alaposan kimosta az utolsó bitet is.

Ekkor döntötte el, hogy technológiai ugrást eszközöl és páros lábbal beleugrik a cloudba. Rátalált a Dropboxra, melyet a PC Magazine egyik cikkében a legegyszerűbb és legelegánsabb fájl-szinkronizáló eszköznek nevezett.

Ezzel Bertalan nem vitatkozott.

Dropbox nyitólap linux alatt

Dropbox nyitólap Linux alatt

A letöltés nagyon egyszerű volt, a honlap azonnal az operációs rendszernek megfelelő csomagot ajánlotta fel. Látható, hogy a Windows, a Linux és a Macintosh egyaránt támogatott, mi több, az iPhone-ra és iPod Touch-ra is van app.

Linux csomagok

Linux csomagok

Dropbox Windowsra

Dropbox Windowsra

Dropbox iPhone-ra

Dropbox iPhone-ra

Jó munkához idő kell. Munkahelyen nem játszunk. Ezeket a közhelyeket szem előtt tartva Berci otthon próbálta ki először a rendszert. Letöltötte a megfelelő .deb csomagot, majd telepítette az Ubuntura.

.deb csomag letöltése

.deb csomag letöltése

A folyamat végén az Alkalmazások -> Internet menüben meg is jelent a Dropbox kis ikonja.

Dropbox az alkalmazások listájában

Dropbox az alkalmazások listájában

Rákattintott.

Itt kicsit meglepődött.

Hiába van ugyanis az alkalmazás telepítve, minden felhasználónak külön kell a saját mapparendszerébe integrálni a Dropbox könyvtárát.

Endre démont tölt le

Bertalan démont tölt le

Ez persze érthető, tűnődött Berci, miközben a letöltést jelző sáv mozgását követte szemével és százalékosan egyaránt.

8%-os démon

8%-os démon

Alapos ember lévén azt már elolvasta a honlapon, hogy Dropboxos fájljai egy központi tárhelyre is felkerülnek, ahol 2GB helyet használhat ingyen. Ennek örült. Minden egyes gép, melyre feltelepíti ezt az alkalmazást, ezt a helyet fogja majd felkeresni és megtekinteni, hogy történt-e valami változás a legutóbbi bejelentkezés óta, valamint ide fognak kerülni azok a változások, melyeket a saját gépén elkövetett. Immár nagyon kíváncsi volt a működésre.

El is indult a dolog!

Még nincs Dropboxom

Még nincs Dropboxom

A Dropbox használatához meg kell adni néhány adatunkat. Bertalan szépen meg is adta. A végén még a gépnév is a listára kerül, ez azonosítja majd a szinkronizálás során a gépeket.

Telepít a Száj

Telepít a Száj

A beállítás során végigmehetünk egy bemutatón, de Berci ezt átugorja.

Alakul a telepítés

Ugrás!

A beállítás végén még eldönthetjük, hogy hova kerüljön a Dropbox mappája, alapértelmezésben ez a Linux alatt a /home mappa alá kerül: /home/szajbertalan/Dropbox. Bármit helyezünk a Dropbox mappába, azt a démon szinkronizálja a többi olyan gépünkkel, amire szintén telepítettük a Dropboxot. (Fúrógépre még nem megy fel.)

Vége a beállításnak

Vége a beállításnak

Ez van már a kezdetekkor a Dropbox mappában

Ez van már a kezdetekkor a Dropbox mappában

A Photos mappában a telepítésnél már van néhány szép kép ( sajnos Bertalan képe nincs közöttük).

A Public mappa nagyon hasznos, az ebben tárolt fájlokat könnyedén megoszthatjuk bárkivel, elég egy jobb egérkattintás és egy URL címet kap az adott dolog, amit bárkinek elküldhetünk. Hurrá!

Mindeközben az értesítési területen megjelenik a kis doboz, ami mellett a kis zöld pipa azt mutatja, hogy minden fájl szinkronizált állapotban van a Dropbox mappánkban. Ezt a mappát kell feltölteni a fontos fájlokkal. Berci haladéktalanul meg is tette ezt.

Minden rendben

Minden rendben

És hogy néz ez ki egy olyan gépen, amire nem tettem fel a Dropboxot? Egy kávéházban? Egy könyvtárban? Nézze meg az ember egy böngészővel!

A webes felületre érkezve a bejelentkezés után ilyen kép fogad minket. Ha végigsétálunk a felkínált  6 pontot, akkor még 250 MB tárterületet kapunk.

Ez a Dropbox egy tárterület-szátyár! Kalandra fel megabájt-pecérek!

Webes felület

Webes felület

A Recent events fül a mostanában történt változásokat osztja meg az angolul tudókkal.

A Files fül a fájljainkat listázza, melyeket innen is elérhetünk és letölthetünk. Tehát ezt megtehetjük bárhonnan, ahol internet kapcsolat van.

A Sharing fülre kattintva mappákat oszthatunk meg más Dropbox-felhasználókkal. Vagy most készítünk egy új mappát, vagy egy már létező mappát osztunk meg. Bertalan hirtelen ötlettől vezérelve létrehoz egy új mappát, amit majd megoszt barátjával, Darabos Barnával.

Micsoda Mappanév!

Micsoda Mappanév!

Osztom Barnával!

Osztom Barnával!

A közös mappa birtoklására meghívja Barnát, ehhez a meghíváshoz azonban személyes üzenetet is írhatna. Bertalan elég műveletlen az ilyen fogalmazásokhoz, így ezt az udvariassági dolgot ezúttal is mellőzi.

Száj Bertalan sikeresen telepítette a Dropboxot az Ubuntu Linuxot futtató gépére. Ezen felbuzdulva iPhone-jára is feltette, majd a munkahelyén a Windows XP-re is. Itt örömmel látta, hogy hasonlóan pofon egyszerű a telepítés és a Dokumentumok mappában már meg is jelent a My Dropbox nevű mappa, ami bőszen szinkronizálni kezdett. Minden fájl, amit otthon bemásolt a Linux Dropbox mappájába, az itt is megjelent. Az XP-n! Varázslat!

Ebben a pillanatban Berci sikongatások közepette semmisítette meg egyébként is használhatatlanná vált pendrive-ját.

ABSOLUTE BROKEN LINK!– kiabálta a roncsokon ugrálva…

Dropbox az XP-n

Dropbox az XP-n

… és boldogan figyelte, ahogy a jobb alsó sarokban a vírusirtó és az akkumulátor kis ikonja mellett dolgozgatott a kis kék doboz.

Dolgozik a szinkronstúdió

Dolgozik a szinkronstúdió

Mi jöhet még? – tette fel a teljesen felesleges kérdést Bertalan.

Felteszem otthon a Virtualboxban lévő XP-re is! Mekkora ötlet!

És feltette.

Virtualbox - Dropbox duett

Virtualbox - Dropbox duett

Berci immár úgy érezte, hogy kezében van a Dropbox. De milyen jó lenne még néhány lehetőség! Micsoda fejlesztési irányok lehetnek még ebben!

Ekkor vette észre a drágám, hogy az új lehetőségekről immár szavazni is lehet a Dropbox felhasználói között. A Votebox pont erre jó. Távoli megsemmisítés lopott laptop esetére, e-mailen keresztüli feltöltés és társai!

Ötletroham a Dropbox kapcsán

Ötletroham a Dropbox kapcsán

Már azt hitte, hogy csúcsrajáratta a Dropboxot, mikor kapott egy fülest, hogy bármilyen telefon böngészőjén keresztül elérheti a saját fiókját. Ennek hallatlanul megörült és máris vett egy BAR-MY-N típusú telefont, hogy ezt ki is próbálhassa. Begépelte a http://m.dropbox.com sort és máris egy ilyen kép fogadta. Jaj, de örült!

telefonos öröm

Telefonos Öröm

Bertalannak hirtelen eszébe jutott az ördögi gondolat, hogy mi lenne, ha venne egy új pendrive-ot és tenne rá Dropboxot.

Mert ezt is lehet.

Na, most kicsit azért leült gondolkozni…

(A bejegyzés elkészítésekor használtam a Dropboxot.)

Szólj hozzzá Trackback 41781 olvasás, 4 ma

Kapcsolódó írások

Hozzászólások követése

46 hozzászólás

 1. zsgyuris

  Joséúrfi: Köszönöm a gyors választ.

 2. charlie

  zsgyuris: Én használom, tökéletesen megy!

 3. jovanny

  Először is köszönöm a választ, itthonról nem nagyon érdemes próbálkoznom, lemértem, 0,11Mbit/s a feltöltés, de szinkronizálással nem másznak fel a fájlok, kézzel a weboldalról indítva céges neten már inkább. :D Amúgy a kliens win 7-en szépen működik nálam is.

 4. Joséúrfi

  Érdemes a dropbox ikon/preferences/network -nél kiszedni a pipát az “automatically choose best upload rate” mellől és mindkét sebességet 0-ra állítani. Nekem így kétszeresére gyorsult a feltöltés!!!!

 5. papi

  Aki ki szeretné próbálni a dropbox-ot és plusz 250 megára vágyik kezdésnek a 2 giga mellé, az kérem a lenti linken regisztráljon, mert szükségem lenne még nekem is pár mega szabad tárhelyre. köszönöm.

  https://www.dropbox.com/referrals/——————

 6. Csaba

  itt az én ajánlóm is: https://www.dropbox.com/referrals/——————

  a most elérhető maximum már 8GB, tessék beszállni a linkemmel! :)

 7. lagzi

  Sziasztok!

  Én is szeretnék kérni újabb szababd tárhelyet.
  Megköszönöm aki reisztrál utánam.

  https://www.dropbox.com/referrals/NTYxODE3Mzg5

 8. gofree

  Nos, nekem olyan problémám lenne, hogy át kellene állítanom a dropbox mappáját máshova. Most Windows XP és Ubuntu van a gépen. Mindkét rendszerre feltettem a klienst. XP-n az egyik ntfs partíciómra állítottam be az alapértelmezett dropboxos mappát. Próbáltam Ubuntun is átállítani, de miután kikerestem a mappát, mindig utánafűz egy Dropbox nevű mappát. És ilyenkor nekilát mégegyszer letölteni a fájlokat. Kézzel sajnos nem lehet belepiszkálni az elérési útvonalba.
  Szeretném használni a klienst mindkét op.rendszeren, de nem akarom, hogy duplán legyen meg minden fájl.
  Gconf-editorban is kerestem vmi bejegyzést, hátha… de nem találtam.

  Van valami megoldás erre?

 9. lagzi

  A “Preferences” oldalon a “Dropbox Folder Location” részben a “Move”
  résszel, mindig eggyel visszább állítsd be az útvonalat.
  Csak a kiválasztott mappára tedd rá a kijelölést, ne menj bele és akkor jó lesz.

 10. gofree

  lagzi: köszi. Ez működhet. Kár, hogy annyit szórakoztam a rendszerrel ez miatt, hogy most már nem is működik a dropbox :(

  újratelepítés, beállítófájlok törlése, stb nem segített. Marad a webes felület.

 11. Steve

  Sziasztok.

  Itt a linkem. Aki utánam regisztrál, annak megköszönöm.

  https://www.dropbox.com/referrals/NTY1NjI2NjI5

 12. kuku

  hát ez egy felesleges program
  egy pen drive sebessége is lassú sokszor nemhogy a net feltöltési sebessége
  nekem az igazán fontos dolgaim 2-3 példányban megvannak
  pc winyóján külső winyón kiírva dvd-n vagy egy pendrivon

 13. kokendy

  kuku: Kedves Kuku! Hozzászólásodból kimaradt a “nekem” szó. Ha azokat a szolgáltatásokat nem használod, amik miatt nagyon jól lehet használni, akkor tényleg felesleges. Ha egyetlen gépen kell biztonsági mentést végezned, akkor természetesen vannak sokkal gyorsabb megoldások. A cikk nem erről szólt.

 14. Tamás

  A feltöltött pps-röl kapott linket ha továbbköldöm, akkor a kép szélessége csökken.Vajon miért és hogyan lehet ezt kiküszöbölni?
  A szélesség csökkenés – midkét oldalon . kb.2-2 cm

 15. Gedam

  Ha valaki szeretne +250 MB Dropbox tárhelyet, úgy arra kérném, hogy regisztrációhoz használja az alábbi linket, amivel sokat segítene egy egyetemi hallgatói közösségnek:

 16. Gedam
 17. Laci

  Sziasztok!

  Hogyan kell Dropboxot rakni egy pendrivera?

 18. Krisztián

  A feltöltési sebességet kérdezte valaki. Beállításokban van ilyen, hogy a feltöltési sebességet hogyan kezelje. Alapból automatikus, de át lehet állítani korlátlanra. Ekkor nekem meg kellett állítani a szinkronizálást, majd újra elindítani hogy a változás meg is történjen. Most már teljes sebességgel tölti fel (szemben az eddigi 50kb/s-al)

 19. Gixxer

  Ha máson keresztül regisztrálsz úgy, hogy kattintasz erre a linkre: http://db.tt/c0LuQvEi. Így az alapértelmezett 2GB tárhely mellé kapásból 500MB tárhelyet kapsz!

Oldalak:
1 2 4137

Szólj hozzá

Használható HTML tagek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">

A hozzászólás elküldésével elfogadod az oldal felhasználási feltételeit!

Értesítés beállítása hozzászólás nélkül