Windows 7: Memória tesztelése beépített eszközökkel

A Windows 7 már beépítve tartalmaz egy memória diagnosztizáló eszközt, melynek segítségével megvizsgálhatjuk, hogy egy memória modul hibás vagy éppen kiváló állapotú e.

Már a Windows Vista telepítőlemeze is tartalmazott ilyen memória tesztelő alkalmazást, azonban Windows 7-ben már a Windowson belülről elindíthatjuk, hogy majd a következő rendszerindításkor fusson le a tesztelés.

Amennyiben mindenféle furcsa hibákat tapasztalunk a Windowsal (pl. véletlenszerűen lefagy, vagy újraindul) gyanakodhatunk memória hibára, amit ezzel az eszközzel kiszűrhetünk).


A Start menü gyorskeresőjébe írjuk be, hogy: memory

Majd a megjelenő találatok között indítsuk el a Windows Memory Diagnostic programot.

keresés a start menüben a memory szóra
keresés a start menüben a memory szóra

A megjelenő ablakban válasszuk a Restart now and check for problems opciót. Ekkor azonnal újraindul a Windows és elkezdi az újraindítás után a memória ellenőrzést.

Ha a Check for problems… opcióra kattintunk, akkor nem indul azonnal újra a Windows, azonban a következő rendszerindításkor lefut a memóriaellenőrzés.

Windows Memory Diagnostic Tool
Windows Memory Diagnostic Tool

Amennyiben a memória ellenőrző problémát talál, ki kell cserélnünk a számítógépünkben lévő memóriát.

12 hozzászólás


 1. Ez nem új!

  Már volt a Vistában is.


 2. Vistában csak a telepítő lemezről lehetett elindítani, közvetlenül a Windowsból nem.


 3. hát, nem hiszem h sokat érne, ha valami gubanc van a windows 7el úgyse derül ebből a memória diagnosztikából ki semmi
  de azért ha valakinek segít akk hajrá xD


 4. Köszönöm.
  Ki is kell próbálnom, mert sokszor újraindul a gép.


 5. BT-nek adok igazat, ugyanis ez csak akkor lehet hasznos, ha már eleve baj van a géppel. Akkor meg ugyye már minden mindegy…


 6. Az én gépem a memoria test vége felé kikapcsol.Szerintetek mi lehet?
  Előre is köszi.


 7. Tibiéhez hasonló a helyzetem. 30% körül csak úgy kikapcsol a gépem. Próbáltam a memtest86-ot is,de azzal is ugyanez történt. Valakinek van valami ötlete, hogy miért lehet ez?
  Köszi!


 8. hali Gunnar cserélj memoriát §overclock§ ne tegyél bele 2 nem eggyező modult pl: egy egyoldalast meg egy kétoldalast vagy épp más Hz eset mert nem stimmelnek össze vagy esetleg még a melegedése miatt állhat le gyári hibás is lehet a modulod ha garanciás vidd vissza chip gondja is lehet stb stb nagyon nehét erre rászűrni! Online bloggoló! 9. Boltban telepített Win7 Home Premiumban nincs. Zsír! :(


 10. Albu: A magyar win7-ben természetesen nem “memory” kifejezésre, hanem “memória”-ra kell keresni és meglesz.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.