Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /chroot/home/linklape/hogyan.org/html/wp-content/plugins/speed-booster-pack/inc/core.php on line 472

XP telepítő testreszabása: nLite

2008.01.14. | 67 hozzászólás | Kategória: XP

A Windows XP 2001. október 25-én jelent meg. Azóta eltelt lassan hét év, ami idő a számítástechnikában nagyon hosszú. Rengeteg új hardver jelent meg ezen idő alatt, amit a Windows XP telepítője alapból nem támogat. A helyzeten sokat segített az SP2, ami rengeteg újdonságot hozott az XP-be, azonban a modern hardvereket így sem támogatja az XP. Ez a háttértárak esetén a legszembetűnőbb, ugyanis ha az XP nem támogatja a merevlemez vezérlőnket fel se tudjuk telepíteni a rendszert. Igaz, hogy telepítés alatt be lehet adagolni neki flopiról a megfelelő drivereket, azonban ma már floppi meghajtó elvétve akad az új gépeken. Laptopok esetén nem is lehet flopi meghajtót csatlakoztatni a géphez (hacsaknem valami USB-s flopi meghajtó).

Ezen segít nekünk az nLite nevű program. Ezzel beleintegrálhatjuk a legfrissebb drivereket, programokat, frissítéseket a telepítőbe, így elég csak betenni a CD-t (vagy DVD-t) a meghajtóba, és fél, egy óra múlva egy használható rendszert kapunk, amire minden programot automatikusan feltelepített a rendszer. Csábító, nemde?

nLite

Töltsük le az nLite legutolsó verzióját (jelen pillanatban ez az 1.4.1-es verzió). A program futtatásához szükséges egy telepített .Net, azonban ha nem szeretnénk feltenni a Microsoft .Net-et, a program letöltési oldalán találunk egy FrameworkLite nevű programot, amit ha felteszünk futtathatjuk az nLite-ot.

Én most egy Windows XP Professional SP2 telepítővel fogok dolgozni, és beleintegrálom az általam fontosnak vélt programokat, valamint a számítógép illesztőprogramjait, valamint a Microsoft Office 2003-at is. Ezt még megfejelem az összes Windows XP SP2 után kiadott frissítéssel (Afterfix).

Office

Először egy adminisztratív telepítést kell végeznünk, hogy beleintegrálhassuk a frissítéseket. Ehhez tegyük be az Office cd-t, és a futtassuk a X:\setup.exe /a parancsot (akár parancssorból, akár a Start Menü, Futtatáson keresztül), ahol X: a cd meghajtónk betűjele. Most adjuk meg neki a szükséges adatokat, úgymint név, telepítési kód, és a telepítés helyének válaszunk egy tetszőleges mappát. Én a C:\officeadmin mappát választottam.

Töltsük le az Office 2003 Service Pack 3 javítócsomagot, és adjuk ki a következő parancsot:

Office2003SP3-KB923618-FullFile-HUN.exe /Q /C /T:C:\OFFICESP3

Ezzel az SP3 fájllai a C:\OFFICESP3 mappába kicsomagolódnak.

Most integráljuk bele a telepítőbe az SP3-at:

msiexec /p C:\OFFICESP3\MAINSP3.msp /a C:\OFFICEADMIN\PRO11.msi SHORTFILENAMES=TRUE /qb
msiexec /p C:\OFFICESP3\OWC11SP3.msp /a C:\OFFICEADMIN\OWC11.MSI SHORTFILENAMES=TRUE /qb
Office 2003 SP3 integrálás

Office 2003 SP3 integrálás

Most töltsük le és telepítsük az Office 2003 Editions Resource Kit Tools-t, hogy automatizálni tudjuk a telepítést.

Indítsuk el a Custom Installation Wizard-ot (Start Menü > Programok > Microsoft Office Tools > Microsoft Office 2003 Resource Kit Tools) a PRO11.msi fájlból (ott, ahová az adminisztratív telepítést végeztük, jelen esetben a C:\officeadmin\PRO11.msi) indulva végezzük el a telepítést.

Ha kész a telepítés, töltsük le az nLite Add-On Maker programot, indítsuk el, majd keressük meg a setup.exe-t, és opciónak a következőket adjuk meg:

TRANSFORMS=Unattended.MST /qb-

Integrálás

Helyezzük be az XP telepítő cd-jét, majd indítsuk el az nLite-ot, válasszuk ki, hogy magyarul kommunikáljon (vagy amelyik nyelv szimpatikusabb :) ) és kattintsunk a Tovább gombra.

nLite üdvözlőképernyő

nLite üdvözlőképernyő

A következő lépésben adjuk meg neki, hogy hol van az XP telepítő fájljai (az i386 mappát kell megmutatni neki), valamit, hogy hova másolja a fájlokat. Ezután a program elkezdi felmásolni a fájlokat a merevlemezre, majd ha végzett nyomjunk egy Továb gombot.

nlite 2. lépés

Mappa betallózása

Mappa feldolgozása

Mappa feldolgozása

Windows telepítő információi

Windows telepítő információi

A következő ablakot át léphetjük, mivel most nincsen előzőleg elmentett beállítások.

Most kiválaszthatjuk, hogy mely műveleteket szeretnénk elvégezni. Én a következőket választottam ki:

Választható műveletek

Választható műveletek

Először a különféle Windows javításokat, programokat adhatjuk hozzá. Az nLite Addons oldalán elérhető egy-két ismert program előre csomagolva. Én a következőket fogom beintegrálni:

 • AVG AntiVirus Free
 • CCleaner
 • Daemon Tools
 • Foxit PDF Reader
 • Irfanview
 • Media Player Classic
 • Miranda IM
 • Skype
 • WinRAR
 • uTorrent

Elég kijelölni a tömörített fájlokat, a program képes kitömöríteni azokat. Itt kell neki megmutatni az előzőleg létrehozott Office telepítést is. Ezen a címen még rengeteg add-ons érhető el.
Töltsük le az AfterFixProjectXP telepítőjét is, és csomagoljuk ki (pl. Total Commanderrel, a fájl egy sima önkicsomagolós RAR archívum), majd illesszük be az *.exe fájlokat is (154 darab exe, az install.exe-t ne jelöljük ki!). Ha ezzel megvagyunk tovább is léphetünk

nlite6

Telepítendő programok és javítások

A következő lépésben integrálhatjuk a drivereket. A az integrálás előtt ki kell csomagolni, és az *.inf fájlt kell megmutatni az nLitenak. Ha egy mappába csomagoljuk ki a drivereket, akkor a Beilleszt alatt levő Több driver egy mappában opciót válasszuk. Itt egy felbukkanó ablakban válasszuk ki azokat a driverek, amiket integrálni akarunk (A legtöbb driver egyaránt tartalmazza az XP-hez, 2000, és 2003-hoz való drivert, ez esetben csak az Xp-hez valót jelöljük ki!)

nlite7

Driverek integrálása

A következő lépésben előre megadhatjuk a válaszokat a telepítés közben felmerülő kérdésekre (telepítő kód, felhasználó neve, gép neve, stb.) Tapasztalatom szerint az Asztali Témákat nem érdemes beleintegrálni, mivel nem mindig azt kapjuk, amit várunk.

nlite8

Telepítő beállítása

A következő lapon egyéb beállításokat lehet beállítani, úgymint a Documents and Settings, Windows mappa helye, valamint itt engedélyezhetjük az aláíratlan témákat is.

nlite9

Még néhány beállítás...

nlite10

És még néhány...

El is érkeztünk a legutolsó lépéshez, ahol is a program elkészíti az integrált telepítőt.

nlite11

Saját telepítő legyártásának elkezdése

Telepítő gyártása folyamatban...

Telepítő gyártása folyamatban...

El is készült a telepítő!

Kész a telepítő legyártása

Kész a telepítő legyártása

Most készítsük el az ISO fájlt. A “Megnéz” gombra kattintva megnézhetjük, hogy mit fog beletenni az ISO-ba. Ha akarunk, akkor bemásolhatunk még fájlokat. Érdemes (helyspórolás végett) kitörölni a DOCS, SUPPORT, VALUEADD mappákat is. Ha ezzel megvagyunk, kattintsunk az ISO fájl gombra, majd válasszuk ki a helyet ahová el akarjuk menteni.

nlite14

ISO legyártása

Készen is vagyunk!

nlite15

Kész

Már csak írjuk ki lemezre az ISO fájlt, és kezdődhet a telepítés!

Szólj hozzzá Trackback 108399 olvasás, 1 ma

Kapcsolódó írások

Hozzászólások követése

67 hozzászólás

 1. sure

  Szia!

  Nekem csak a Windows Media Player (WMP) 10-es verziójának XP-be való beleintegrálása okoz gondot. A telepítője és a két frissítése a microsoft.com-ról van meg. Ugyanúgy a “Javítások, JAvító- és Kiegészítőcsomag”-hoz raktam be a telepítőt, és alá a két frissítését. Az nLite az integráláshoz a Windows Media Player 11 Slipstreamert akarja használni. Ez idáig oké, kiírtam az ISO-t CD-re, aztán elkezdtem telepíteni az új XP-met. A telepítés végefele hibát ír ki a WMP10-zel kapcsolatban. A feltelepült XP-n elindítva a Media PLayert, a 9-es verzió jelenik meg, de az sem tud elindulni. Szóval, hogy lehetne azt megoldani, hogy a WMP9-t abszolút ne telepítse fel, hanem csak a WMP10-t+frissítéseit?

  Előre is köszi

 2. charlie

  WMP 11-el is ezt csinalja?

  az nlite oldalan van az addonsok kozott wmp10 itt

  Azt irjak, hogy a WMP9-et a és a 6.4-et nem lehet eltávolitani.

  (elvileg az afterfixprojectben benne van az ie7 és a wmp11 is, ha azt integralod, akkor a ketto kiuti egymast)

 3. sure

  Hali!
  A belinkelt WMP10-zel működik rendesen, csak az a baj vele, hogy angol! Egyébként minden frankó. Nem tudsz magyar WMP10-et? A 11-el az a bajom, hogy nem nagyon komálom :P
  Előre is kösz

 4. charlie

  elvileg mennie kell a 10-el is, csak akkor nem rakhatod bele az alterfix projektet.

 5. B.Józsi

  Én összesen 205 vagy több javítást tettem a telepítőbe az SP2-vel együtt.
  Ez rendben is volt még új Vista Desktopokat is tettem bele, de mikor a rendszer feltelepült a klasszikus Windows desktop jött be, és még a M.Plyer 10 is hibás volt.
  Mondjuk nem baj mert fel tettem a Vista Inspiratot meg az M.Player11-et és minden szuper lett.
  De azt nem tudom hogy melyik javítás okozza.(Hogy egy pár fájlt nem talál az elején)

 6. sure

  Hali!

  Kicsit félretéve a Media 10-et. Valahol láttam egy oylan parancs-sorozatot, amivel a .NET Framework 1-es és a frissítéseit lehet összerakni. Nem tudja valaki, hogy lehet belerakni az nLite-ba; mert gondolom csak őgy simán nem frankó

 7. charlie

  Az alterfixbe elvileg benne vannak ezek is.

 8. chaos

  Sziasztok!

  Nekem az oldal leírás alapján nem megy az Office integrálása… Akármit csinálok mindíg feljön a telepítés végefele az abalk: Config failed. Az ablak fejlécében meg a 7-Zip felirat van. Próbáltam már az Add-On-Makert úgy futtatni, hogy ne tömörítse, ne használjon tömörítőt, vagy hogy a tömörítési mérték ki legyen kapcsolva. De mindíg ezt dobja vissza.
  Ha valakinek megy, az esetleg tudja, hol rontom el?

  A segítségeteket előre is köszönöm:

  Chaos

 9. chaos

  Sziasztok!

  Bocsi, az elöbbiből még kimaradt valami, mert nem figyeltem meg eléggé a telepítés menetét.
  Szóval az előző hibaüzi után (Config failed) elindul az office telepítője, szépen jelzi is a kis csíkkal, hol tart, de amint végigér a sávban, eltűnik a mégse gomb, és szép lassan, de határozottan elindul a csík visszafele.
  Valahogy olysminek látszik, mint amikor eltávolít valamit egy telepítő…

  Még ez maradt ki. Hátha így pontosabb képet lehet alkotni a dologról.
  Jut eszembe, mert lehet, hogy ez is fontos. Amikor az Office Resource Kit-tel lezavarom az új setup.exe filet, akkor azon belül semmit nem állítok be (persze a telepítőkódot igen), hanem hagyom alapon. Lehet, hogy esetleg ezzel van a baj?

  Még egyszer bocsi, hogy infókat elhalgattam.
  Maradok tisztelettel:

  Chaos

 10. Pepe

  Ha NLite addonnal csinálok az officebol cab fájlt, akkor nem tesz bele mindent. A telepítő könyvtár úgy néz ki, hogy vannak a telepítő fájlok, amik indítják a telepítést, és egy mappa, amibe a telepítőfájlok vannak. A telepítőfájlok mappáját nem rakja bele. A másik setup.exe nincs, csak setuppro.exe, de gondolom ez mindegy ugyan az, vagy tévedek?

 11. Bíró József

  Szerintem nézd meg a LiveCd-t , hogy működik-e
  rendesen, mert a Live mikor az integrált rendszert hozza létre, akkor a fájlok elhelyezkedési strukturáját meg változtatja .
  És azt a saját maga kreált setup.exe kezeli .
  Meg nem hinném ha baj is van, hogy azt a Live okozza .

 12. Smith

  [quote comment=”203″]Ha NLite addonnal csinálok az officebol cab fájlt, akkor nem tesz bele mindent. A telepítő könyvtár úgy néz ki, hogy vannak a telepítő fájlok, amik indítják a telepítést, és egy mappa, amibe a telepítőfájlok vannak. A telepítőfájlok mappáját nem rakja bele. A másik setup.exe nincs, csak setuppro.exe, de gondolom ez mindegy ugyan az, vagy tévedek?[/quote]

  Nekem is ilyen officem volt, ezzel nekem se ment. Van olyan amin tényleg SETUP.EXE van, ha kell tudok adni.

 13. Zsolt

  nekem se teszi bele a cab fájlba az office lelkét ami a FILES könyvtárban tárol, csak a setup.exe, pro11.msi, owc11.msi és unattended.mst fájlokat adja hozzá

  Valaki tud megoldást?

 14. Zsolt

  iagzából szerintem az a gáz, hogy az add-on makeren nem működik a 7zip mert hiányol egy fájt file.7z vagy mit. így nem tudja belecsomagolni egy fájlba az egész off telepítőt…

 15. At

  Pechemre nekem is a setuppro -s office-em van vagyis kudarc volt a telepítése. de a driver integrálás sem ment (a chiopsetet és a hangkártyát akartam automatikusan telepíteni). ez van, azért még kísérletezgetek

 16. net91

  Az nLite-al szeretnék készíteni egy xp sp3-as lemezt, de csak xp sp2-es lemezem van. Hogyan tudom eltávolítani az sp2-őt, hogy utána rátudjam tenni az Sp 3-at.

 17. Smith

  [quote comment=”287″]Az nLite-al szeretnék készíteni egy xp sp3-as lemezt, de csak xp sp2-es lemezem van. Hogyan tudom eltávolítani az sp2-őt, hogy utána rátudjam tenni az Sp 3-at.[/quote]

  Nem kell eltávolítani semmit, simán az nlite-tal ráteszed és már sp3 is lesz.

 18. net91

  Smith, köszönöm a választ.
  Közben én is rájöttem, működik.

 19. totya

  Helló!
  Nekem minden tökéletesen megy addig amíg nem kezdem el a telepítést. Felmásolja a gépre a fájlokat, majd miután újraindult, kiírja hogy Hiba miatt a telepítés nem folytatódhat, nem találja a CD-n, de az rajta van. Mi lehet a hiba?

 20. charlie

  Valami olyat vettél ki, amire szüksége van a windowsnak, vagy valamelyik drivernek. Ez sajnos máshogy nem megy, mint próbálkozással. Én anno legalább 10 telepítőt gyártottam a gépemhez mire minden jó lett.

Oldalak:

Szólj hozzá

Használható HTML tagek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">

A hozzászólás elküldésével elfogadod az oldal felhasználási feltételeit!

Subscribe without commenting


Linképítés

Szeretnéd hogy a te oldalad is az első helyen legyen a Google keresőben? A megoldás a linképítés. Rendelje meg nálunk a linképítés kampányát és weboldala az elsők közzé fog kerülni. Ha több kulcsszóra is az első helyen szeretnél lenni akkor inkább rendeld meg a keresőoptimalizálás szolgáltatásunkat és mi megoldjuk amit szeretnél.

Biztosítás

Utazásnál nélkülözhetetlen az utasbiztosítás kötés. Az otthonunk biztonsága érdekében kössünk lakásbiztosítást. Új autó vásárláskor meg kell kötnünk a kötelező biztosítást és amennyiben hitelre vesszük az autót akkor a casco kötése is kötelező

 Véradók Fesztiválja

Utolsó hozzászólások

 • Máté:A fenti leírás a telepítés terminálból szakasztban jelenleg nem működik. A kulcs...
 • Leslie:[re=18535]elbandi[/r e]: Kedves elbandi! Igen, tovább lehet adni a Gigabyte-os...
 • birkenstocks online:birkenstock store
 • szabo anett:Kene segits
 • istván:Kérdés: ha kijönne egy új ubuntu változat, akkor az abevjava csomag működő marad a régi...
 • kitti:haliho. valaki azt is megtudná mondani esetleg hogy hogyan kell ezt megváltoztatni? csak...
 • bitboy1:én is ki próbáltam, és szerintem jól müködik az exe. azért nem müködött mert nem volt át...
 • janku zsolt:Hogy tudok magyar nyelvet beállítani windos 8 ra?A nyelvi eszköztárban nincs magyar...
 • morovics laura:Szia kitöröltem a telefonom ról veletlenül egy hete kepeket nem volt benne memória...

Movie.Blogter.hu

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás