2019 a Linux éve!

Gentoo Linux

A Windows 10 kap egy teljes értékű Linux kernelt, az összes új Chromebook futtatja a Linux alkalmazásokat, és a Linux már nem csak külön operációs rendszerként használható, hanem másikak részeként is.Linux
Habár a tradicionális Linux disztrók nem fognak világuralomra törni, a Linux egyre több egyéb platformra is beteszi a lábát. A Windows 10 is megkapja hamarosan saját kis Linux környezetét egy teljes kernel keretében, melyet a WSL 2, avagy Windows Subsystem for Linux 2 fog üzemeltetni. Ez azt jelenti, hogy nem kell végre többé mindig virtuális gépeket és alrendszereket, külön installációkat és partíciókat létrehozni, ha Linux alkalmazásokat akarunk Windows alatt futtatni. A WSL 1 egyébként már jó irányba futott, csak sajnos továbbra is egy emulátor volt, ami a Docker-hez hasonló komplexebb Linux alkalmazásokkal nem bírt el. A WSL 2 ezt hivatott kijavítani, így Windows alatt nem lesz többé gond.
Érdekesség a Chromebook oldalon, hogy maguk a Chromebook-ok mindig is egy Linux kernelt használtak. A Chrome OS is egy Linux disztrón, a Gentoo Linux-on alapult, azonban tényleges Linux app-okat nem tudtunk Chromebook-on futtatni, csak harmadik fél által gyártott szoftver segítségével, mint például a Crouton. A Google I/O 2019 konferencián azonban a Google bejelentette, hogy a Chromebook-ok teljes Linux támogatást kapnak és tudnak majd Linux programokat parancssor szinten (például vim és Emacs) és grafikus szinten is (például LibreOffice). Maga a Linux megalkotója, Linus Torvalds is elmondta, hogy rengeteg fantáziát lát abban, hogy Linux programok Windows és Chrome OS alatt is fussanak.Linux Kernel
Amint minden frissítés megérkezik, bármely Windows 10-es vagy Chrome OS-es gép, melyet megveszünk, tud majd futtatni gyárilag is Linux programokat. A fő rendszer természetesen mindkét esetben a Windows és a Chrome OS marad, tehát ne akarjunk például Gnome-ot látni ezeken a gépeken, viszont bármilyen Linux programot telepíthetünk és futtathatunk rajtuk. Nem kell külön disztrót feltenni a gépre és hardverkompatibilitási problémákba ütközni.
A hiányzó láncszem az Apple marad, és úgy néz ki, hogy a MacOS-re egyelőre nincsenek Linux kernellel kapcsolatos tervek, azonban maga a MacOS egy Unix-hez hasonló BSD rendszerre épül, és apró módosításokkal rengeteg Linux szoftvert sikerült már kompatibilissé tenni pont emiatt. A jövő pedig ki tudja mit hoz. Lehet, hogy a Linux a Mac-et is eléri előbb-utóbb!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .