25 éves az USB: miért lett olyan fontos (1. rész)

USB

1996 januárjában megjelent az Universal Serial Bus, avagy USB 1.0 verziója. Az akkori 12Mbit/s átviteli sebességtől mára eljutottunk a futurisztikus USB 4.0-ig, mely már 40Gbit/sec-es átviteli sebességgel kecsegtet, de még nem terjedt el a fogyasztói termékeken. Miért volt olyan nagy jelentősége az USB port feltalálásának és hogyan jutott idáig? Nézzük meg!

A múlt problémája: portok és IRQ-k sokasága

USB Through

A korai 90-es években perifériákat, külső eszközöket és kiegészítőket rákötni egy számítógépre igazi kihívás volt. Ahhoz, hogy egy PC-t jól tudjunk kezelni, egymással inkompatibilis csatlakozókat, kábeleket kellett használni és az élet egy nagy kábelrengeteg volt. Amikre mindenképp szükség volt: egy billentyűzet port (COM), egy 9 vagy 25 pin-es RS-232 soros port és egy 25 pin-es párhuzamos port. Az akkori PC játékkontrollerek a saját 15 pin-es szabványukat használták, az egerek pedig szintén saját portot követeltek.

A technológia fejlődésével a gyártók elkezdtek az akkoriban létező portok miatt nehézségekbe ütközni. Az adatátviteli mennyiséggel ugyanis gond volt, hamar elkezdték túllépni a létező portokból kihozható maximumot. A fogyasztók körében egyre inkább nőtt az igény a jobb videó- és hang minőségre, továbbá a fejlettebb kezelhetőségre (jobb egér és billentyűzet). Sok gyártó megkerülte a problémát azzal, hogy saját kártyákat gyártottak saját portjaikhoz, melyeket be lehetett szerelni a gépbe, de ez költséges volt.

USB Appears
 

A 90-es években új perifériát hozzáadni egy PC-hez nem csak abból állt, hogy csatlakoztattuk és ment. Gyakran alá kellett merülni az IRQ beállításokban, a DMA csatornákban és az I/O (bemenet/kimenet) beállításokban, hogy az új eszköz ne zavarjon be a már meglévő eszközök kommunikációjába.

A megoldás: USB

portok

A több tucat különböző port nagy fejfájást okozott a számítógépezőknek. A megoldás egy olyan port volt, mely képes volt egyesíteni az összes eszköz követelményeit egyetlen csatlakozóba, így a régiektől megválhattunk. Az USB fejlesztése 1994-ben kezdődött el és a projektet az akkori 8 legnagyobb számítástechnikai cég rendelte el. Részt vette benne az Intel, Microsoft, IBM, Compaq, Digital Equipment Corporation, NEC és a Northern Telecom is. 1.5 évnyi fejlesztés után végül elkészült az USB 1.0.

A következő részben megnézzük, hogy miért volt áttörő az USB 1.0 és a következő modellek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .