25 éves az USB: miért lett olyan fontos (2. rész)

USB

Az előző részben láttuk, hogy a 90-es évek elején nagyon problémás volt bármilyen perifériát számítógéphez csatlakoztatni. Rengeteg egymással inkompatibilis port volt használatban, továbbá az eszközöket manuálisan is konfigurálni kellett. Az USB 1.0 viszont 1996-ban megoldotta ezt a problémát. Nézzük, hogy miért sikerült!

Furfangos megoldás

USB csatlakozo

Amivel a fejlesztők előálltak az egy soros számítógép periféria busz volt, mely egy egyszerű és olcsó 4 pin-es csatlakozót használt. 12Mbit/sec-es adatátvitelt tett lehetővé, ami az akkori hálózati applikációknak teljesen megfelelt, továbbá egyszerre 127 eszközt volt képes vezérelni, ha bővítőket is alkalmaztunk.

Mindebben a legjobb az volt, hogy az USB 1.0 teljes mértékben „plug and play” volt, tehát csatlakoztattuk az eszközt és már lehetett is használni. A csatlakoztatott eszközök automatikusan konfigurálták magukat, vagy automatikusan letöltötték a szükséges driver-eket az internetről vagy saját memóriájukból. Nem kellett többé a bemeneti és kimeneti csatornákkal és IRQ beállításokkal szórakozni.

portok
 

Az USB természetesen nem az egyetlen alternatíva volt. Megjelenése előtt a Firewire (IEEE 1394), Apple GeoPort, ACCESS.bus, és az SCSI is hasonlóan feltörekvő szabványok voltak, de végül az USB nyert egyszerűsége és olcsósága miatt.

Az USB fejlődése

1996 és az 1.0 verzió óta az USB rengeteget fejlődött. Hatványozottan nagyobb sebességeket értek el a fejlesztők, továbbá a csatlakozók mérete is csökkent. Nézzük, hogy a 1996 óta milyen változásokat hoztak az évek!

–          USB 1.0: Ez volt az első verzió, és volt A, valamint B típusú csatlakozója. 12Mbit/sec volt a maximális adatátviteli sebesség.

–          USB 1.1: az újabb kiadás kijavított pár hibát, ami még az 1.0-ban jelen volt. Főleg a bővítők és elosztók kommunikációjával kapcsolatban merültek fel problémák. Az USB 1.1 lett az első, a világon mindenhol elterjedt USB modell, és ekkoriban jelentek meg a mini csatlakozók is. Szintén volt A és B típusú csatlakozó.

USB Through

–          USB 2.0: Nagy előrelépés volt sebességben, amikor 2001-ben megjelent a 2.0 verzió. 480 Mbit/sec-re bővült a maximális adatátvitel, de megmaradt visszafelé a kompatibilitás 1.1-re.

–          USB 3.0: Ez a verzió látványos fejlődést ért el a 2.0-hoz képest. A SuperSpeed funkcióval ellátott új csatlakozók 5 Gbit/sec adatátvitelre voltak képesek, tehát sokkal gyorsabban tudtunk adatokat mozgatni.

–          USB 3.1: Az átviteli sebesség megduplázódott 10 Gbit/sec-re, továbbá megjelent az USB-C csatlakozó is, melynél már nem számított, hogy milyen orientációban dugjuk be a konnektort.

A jövő már az USB 4.0 felé hajt, mely 40 Gbit/sec-es sebességet ígér, azonban ennek elterjedésére még egy kicsit várni kell. Így lett tehát híres az USB!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .