40 éves a Commodore VIC-20: az első PC milliós eladásokkal (1. rész)

first PC

1981-ben a Commodore kiadta a VIC-20 gépet, mely felrázta a számítógépek piacát. Először olyan gép került a vásárlók kezei közé, mely minimális karbantartást igényelt, sok szórakoztató videójátékot futtatott és megtanította a gyerekeket programozni. Milliónyi darabot adtak el belőle és egy teljes generáció informatikusait nevelte ki. Nézzük miért volt különleges a Commodore VIC-20!

A 80-as évek csodaszámítógépe

Commodore

Ahogy a számítógépek ára jelentősen csökkenni látszott a 70-es évek végére, egyszerűen várható volt, hogy lesz egy cég, mely kiad egy olcsó, könnyen kezelhető és sokoldalú gépet. A Commodore lépte ezt meg a VIC-20 géppel, mely egy akkoriban olcsónak számító és sok mindenre használható gép volt. Olyan volt, mint manapság egy okostelefon, csak kicsit megfizethetőbb, mint mondjuk egy új iPhone.

A VIC-20 a benne található VIC grafikus chip-ről (Video Interface Chip) kapta a nevét, a 20-as számot pedig azért tették oda a gyártók, mert „barátságosan hangzott”. A VIC-20 születése óta egy kulcs célt szolgált: megelőzni a japán versenytársakat egy büdzsé géppel, mely könnyen használható és nem kell hozzá különösebb informatikai tudás. A VIC-20 teljesen nulláról lett megtervezve pontosan úgy, hogy ezeket az igényeket kielégítse.

PC Commodore
 

Egy viszonylag egyszerű MOS 6502 CPU-t kapott és 5 kilobájt (!) RAM-ot. A kijelző egy 22 cellás szöveges megjelenítést alkalmazott, mely egy kicsit csökkentette a produktív epiljét a gépnek. A lényeg igazából nem is ez, hanem a benne lévő VIC chip volt, ami színekben tudta futtatni a videójátékokat és lekörözte az Atari 2600-at, ami akkoriban a játékok királya volt.

Betörés a piacokra

Game of Commodore

A VIC-20-at kifejezetten a japán versenytársak megelőzésére tervezték, ezért eredetileg japánban is hirdették meg először a gépet VIC-1001 néven 1980-ban. A japán modell tartalmazott pár extra funkciót, mint például a katakana karakterek támogatását, de ezen felül szinte teljes mértékben megegyezett a VIC-20 alapmodellel, ami 1981 második felében indult az USA-ban. Amikor a felhasználók először kipróbálhatták a gépet, akkor hatalmas szenzáció lett belőle. Az akkori 300 dolláros ár (manapság 900 dollár körül) egyszerűen verhetetlen volt azért a funkcionalitásért cserébe, amit adott.

A versenytársak, mint például az Atari 400 és a TRS-80 Color Computer mind drágábbak voltak és nem számítottak jobbnak. A VIC-20 volt az első számítógép, melynek sikerült 1 millió darabot eladnia az első évében a piacon. 1985-re 2.5 millió példány kelt el. A következő részben megnézzük milyen volt használni ezt az akkori csúcs gépet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .