40 éves a Commodore VIC-20: az első PC milliós eladásokkal (2. rész)

first PC

Az előző részben megnéztük, hogy miért lett nagy szenzáció a Commodore VIC-20 a 80-as évek elején. Egy hihetetlenül egyszerűen kezelhető és olcsó gép volt, mely árban és funkcionalitásban lekörözte az akkori versenytársakat. Első piaci évében sikerült 1 millió példányt eladnia. De milyen volt használni a 80-as évek szupergépét? Nézzük!

Élet a VIC-20-al

PC Commodore

A legtöbben a VIC-20-at egy otthoni tévére kötötték rá és azon használták a grafikus kezelőfelületet. Ha programot akartak írni BASIC-ben, akkor azt egy kazettára kellett lementeni a Commodore 1530 Datasette meghajtó segítségével. Ha más által írt programot szerettünk volna futtatni, akkor ROM kazettákat kellett csatlakoztatni, mint az Atari esetében a játékoknál. Ezt valljuk be, koppintották az Atari-ról. A 80-as években viszont kezdett már az internetes kapcsolat koncepciója is megfogalmazni és néhány ügyesebb felhasználó le tudott tölteni BBS-eken keresztül programokat. Ehhez meg kellett venni a VICmodem-et, mely egy kiegészítő volt a VIC-20-hoz.

A Commodore-t elárasztották a pozitív visszajelzések, főleg a részletes dokumentáció miatt, melyet a gépek mellé adtak. Azért volt nagy szám, mert tökéletesen elmagyarázta a kezdő számítógépezőknek, hogy miként kell használni a gépet és hogyan írjanak egyszerű programokat BASIC-ben. A VIC-et használták dokumentumok megírására, videójátékokra, programozásra. Népszerű játékok voltak a Jelly Monsters, Demon Attack, Gridrunner és a Sword of Fargoal. Apró érdekesség, hogy Satoru Iwata, a Nintendo korábbi vezérigazgatója az első játékát a japán VIC-re készítette, neve pedig Star Battle volt.

A VIC 20 öröksége

Commodore
 

Habár a VIC új sztenderdet állított fel a fogyasztói számítógépek kategóriájában, legnagyobb behatása mégis kulturális téren volt. Alacsony árának köszönhetően népszerű választás volt kezdő számítógépként és teljes generációkat nevelt rá a számítógépek használatára és a programozásra. Sokan közülük később meghatározó figurák lettek játékok és informatikai termékek világában.

Ami az ipart illeti, a VIC-20 lefektette az alapokat a későbbi kasszasiker Commodore 64-hez, mely 1982-ben jelent meg. Ez a siker bizonyult a VIC-20 végzetének is, mivel a Commodore 64 mindenben lekörözte. Az ára magasabb volt, akkoriban 600 dollár körülről indult, de az 1983-as számítógépes árháború leszorította 50-200 dollárra. A versenytársak új gépei is piszok olcsók lettek és jobbak voltak, mint a VIC-20, így a Commodore 1985-ben jogosan leállította a gyártást.

A VIC-20-nak tehát hatalmas szerepe volt az informatikai világ fejlődésében. Sokakat először ismertetett meg a számítógépek világával és lefektette az alapokat a későbbi kultikus gépek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .