60.000 szabadalmat tesz nyílt forráskódúvá a Microsoft

A Microsoft nemrég bejelentette, hogy a cég csatlakozik az ’Open Invention Network’-höz (OIN), avagy ’nyílt feltalálói hálózat’-hoz, egy olyan csoporthoz, mely egy licenszelési platformot biztosít a Linux és még 2400 más cég számára. Az OIN-ben egyéni fejlesztőktől kezdve igazi mammutcégekig mindenféle felállás megtalálható és a csoport maga azok kollekciója, akik a Linux rendszer rendelkezésére bocsátottak szabadalmakat, nyílt forráskódúvá téve azokat. Csatlakozása után a Microsoft-nak meg kell fogadnia, hogy a szabadalmak után nem indít pereket.

Nagy hír, hogy a Microsoft is csatlakozik ehhez a csoporthoz, hiszen sok Windows-exkluzív aspektus nehezen volt megvalósítható Linux rendszerek alatt, pedig szívesen láttuk volna őket. A fejlesztők azonban nem fognak unatkozni, hiszen több, mint 60.000 szabadalom/szabadalmaztatott kód áll a rendelkezésükre, hogy beépítsék azokat ilyen-olyan formában Linux rendszerekbe. Az OIN egyéb tagjai hozzáférhetnek a szabadalmak, patentek (tervrajzok) bármelyikéhez. Rendkívül kellemes hír ez azoknak a Linux és Android fejlesztőknek, akik korábban perek célkeresztjeibe kerültek lehetséges jogsértések miatt.

Miért jelentős még ez a lépés? Azért, mert a Microsoft nem fog többé részesedést szedni az Android alkalmazások készítőitől és forgalmazóitól, tehát egyrészt jól járnak a mobilos platformok, másrészt a Microsoft pénzügyei is vissza fognak esni (nem komoly mértékben, de kissé érezhetően). A Microsoft ennek ellenére azt állítja, hogy folytatni fogja a támogatását a Linux és Android platformoknak, hiszen nagyrészt a felhasználók és a vásárlók kérték ezt. Ezelőtt a Microsoft-nak egyébként látszólag olyan hírneve volt, hogy nem igazán hajlandó együttműködni a nyílt forráskódú kollektívával, azonban ezek a kétségek is eloszlani látszanak. A Microsoft úgy tűnik, hogy alátámasztja állítását, hogy támogatja a nyílt forráskódú, szabadon fejleszthető kollektívákat, mint amilyen a Linux közösség is.

A Linux egyébként már régóta alapul veszi rengeteg disztróban a Windows számos aspektusát. Az Ubuntu, mely a leghíresebb disztró, már szinte teljes mértékben vizuális alapú és szinte teljesen úgy működik, mint egy Windows operációs rendszer. A Linux-ot azonban azért szeretjük, mert vannak olyan disztrók is, melyek nagyrészt parancssor alapúak. Az egészben pedig az a legjobb, hogy minden nyílt forráskódú, tehát bárki számára elérhető!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .