8 tipp, hogy ne legyünk internetes csalás áldozata online vásárlás közben

2020-ban már az is online bizniszel, aki eddig hallani sem akart róla. Ez sajnos azt is jelenti, hogy nemcsak több cég szerepel már az interneten, de több csaló is. Összeállítottunk egy listát, amelyben leírtuk a legfontosabb tippeket, amelyekkel elkerülhetjük azt, hogy internetes csalás áldozatai legyünk.

Így kerüljük el az internetes csalást online shopping közben!

1.   Nézzük meg, hogy kitől rendelünk!

Persze, mindenki a termékek miatt keres fel egy webshopot, viszont mielőtt megnyomjuk a rendelés elküldése gombot, nézzük meg a “Rólunk”, “Kapcsolat” és “Szállítás” menüpontokat, hogy valós-e a cég, hiszen ha nincs cím, nincs semmi információ a webáruházat üzemeltető cégről, akkor nagy az esélye, hogy internetes csalás áldozata leszünk.

2.   Túl szép, hogy igaz legyen

Ha olyan áruhitel lehetőséget látunk, ami szinte túl szép, hogy igaz legyen, feltétlenül kezdjük el átolvasni az apróbetűs részleteket. A Financer.com online hitel összehasonlító platform tanácsai alapján könnyedén meg tudjuk nézni, hogy mely hitelt érdemes felvenni, ha személyi kölcsönre vagy épp áruhitelre van szükségünk, így semmiképp se ugorjunk bele az első áruhitelbe, pláne akkor, ha nem értünk hozzá.

3.   Ellenőrizzük az értékeléseket!

 

Nézzük meg a közösségi média oldalát a webáruháznak, s olvassuk el az eddigi vásárlói értékeléseket. Ha sokan elégedetlenek a termékek minőségével, a szállítással vagy az ügyfélszolgálattal, akkor inkább keressünk másik webshopot.

4.   Csak biztonságos oldalról rendeljünk!

Magyarországon még mindig vannak olyan weboldalak, amelyek nem használnak HTTPS-t és SSL protokollt, amely a felhasználók által beírt adatok védelméért szolgál. Amennyiben nem látjuk az omniboxban a kis lakat ikont, ne is vásároljunk onnan, hiszen az oldal nem tartja be a megfelelő adatvédelmi előírásokat.

5.   Csak a szükséges adatokat adjuk meg!

Ha egy webshop több információt kér tőlünk, mint a nevünk, címünk és a bankkártya adataink, akkor nagy a valószínűsége, hogy csalókkal van dolgunk. Ne adjuk meg az adószámunkat, a TB adatainkat vagy a foglalkozásunkat se, hiszen ezekkel az adatokkal visszaélhetnek.

6.   Csak biztonságos átutalási lehetőséget válasszunk

Ma már egyre több webshop köt partneri kapcsolatot a különféle bankokkal, hogy biztonságos fizetési lehetőséget tudjon biztosítani a felhasználóknak. Ha nincs a törvényeknek megfelelő biztonságos fizetési lehetőség, inkább válasszunk megbízhatóbb webáruházat.

7.   Csak olyan oldalról rendeljünk, ahol van csomag nyomkövetési rendszer

Nincs is annál kiábrándítóbb, amikor elkeveredik a csomagunk, amit már előre kifizettünk. Ha még követni sem tudjuk a csomagot, mert még a csomagszámot sem tudjuk, akkor nem tudjuk visszakövetni az elveszett terméket. Ezt elkerülhetjük, ha vásárlás előtt megnézzük a szállítási feltételeket.

8.   Nézzük meg a garanciára és visszaküldéssel kapcsolatos jogi nyilatkozatokat

Továbbra is azokat könnyű átverni az interneten, akik nem olvassák el az apróbetűs részleteket. Vásárlás előtt nézzük meg, milyen üzletpolitikát folytat a cég a termék meghibásodása esetén, milyenek a visszaküldési vagy a vásárlástól való elállási irányelvek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .