A 10 legjobb Android verzió rangsorolva (3. rész)

android

Az előző részekben megnéztünk 5 Android operációs rendszert és jelentőségüket. Ott volt az Eclair is, mely viszonylag régi, de mégis nagy jelentőségű volt az 1.6-os verzióhoz képest. Nézzük, hogy mik lesznek a top 5-ben!

#5: Android 4.1-4.3 Jelly Bean

android 4.1

A Jelly Bean szintén egy olyan verzió volt, mely elődje hibáit próbálta kicsit finomítani. Az Android 4.0 Ice Cream Sandwich szintén fontos verzió volt, de voltak hiányosságai, melyet a Jelly Bean pótolt. Az újdonsült Jelly Bean egyik legfontosabb része a Gyorsbeállítások (quick settings) panel volt, mely később szinte minden okostelefonon fontos funkcióvá vált. Számos olyan beállításhoz gyors hozzáférést adott, melyek régen el voltak rejtve a Beállítások menü mélyén és hosszas kutakodás árán férhettünk csak hozzájuk. A Jelly Bean-ben érkeztek meg a zárolt képernyő widget-ek is, melyeket használhattunk a képernyő feloldása nélkül.

#4: Android 4.4 KitKat

android 4.4. KitKat

2013-ban megjelent az első hivatalosan szabadalmaztatott Android verzió, a KitKat. Míg a korábbi rendszereket sötétebb, elvontabb témák jellemezték, a KitKat fényes és kirívó volt. Ez volt az első rendszer, ahol a kezdőképernyő tetején volt egy átlátszó állapotsáv. Egyéb változások sokkal letisztultabbá tették az értesítések területét. A KitKat a Nexus 5 telefonon indult el hivatalosan, melyet sokan a valaha gyártott legjobb okostelefonnak tartanak. A szoftver és hardver tökéletes összhangja volt akkoriban.

#3: Android 10

android 9
 

A korábbi Android verziók előszeretettel használták édességek neveit, de úgy tűnik a Google az Android 10-el komolyabbra vette a dolgokat. Az Android 10 legérdekesebb újítása a teljes képernyős gesztúra alapú navigáció volt. Történetében először az Androidnak ezáltal nem voltak külön „home” és „vissza” gombjai. A rendszerben az alkalmazások engedélyei ismét reflektorfénybe kerültek. A felhasználók meg tudták szabni, hogy mely alkalmazások férnek hozzá a GPS-hez.

#2: Android 8.0-8.1 Oreo

android 8.0

A 2017-ben megjelent Oreo-ra egy csendes, nyugis újításként emlékszünk. Nem hozott túl sok újdonságot, de cserébe talán a legstabilabb és leginkább letisztult Android verzió volt. Az Oreo-ban jelent meg a Password Autofill, avagy automatikus jelszó kitöltés, ami pont úgy működött, mint Chrome esetében. Az Android meg tudta jegyezni a bejelentkezési adatokat alkalmazásokhoz, így a bejelentkezés egyszerűbb vált.

#1: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

android 4.0

Az Ice Cream Sandwich 2011-ben jelent meg és a hardcore rajongók talán kedvencéről van szó. A Google akkoriban vette fel Matias Duarte dizájnert, aki olyanná varázsolta az Android-ot, mintha egy tényleges operációs rendszerről lenne szó. A korábban megjelent Holo UI felületet finomította. Megjelent a Face Unlock biometrikus azonosítás, továbbá az értesítések is érdekesebbek lettek. A lényeg mégis a Holo UI interfész volt, mivel előtte az Android-nak nem nagyon volt egységek felülete. Nagyon minimalista volt, olyan, mintha fejlesztőknek lett volna tervezve. A Holo UI ezen változtatott és a rendszert tényleg a felhasználók kezébe adta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .