A Google Glass feltámad: íme az ipar jövője (1. rész)

Google Glass

A Google Glass 2012-ben amolyan futurisztikus asszisztens szemüvegként került piacra és sajnos rövid, szomorú életet élt. Ma már úgy gondolunk rá, mint egy fura álomra, azonban nemrég kiderült, hogy az álomnak még nincs vége. A Google Glass úgy tűnik, hogy visszatér a harcmezőre és egész jó karriert célzott meg magának az iparban. Nézzük a lényeget!

Miért bukott el a Google Glass?

Google Glass 2012

Nagy volt a hype a Glass körül, amikor 2012-ben bejelentették. Hírességek is szponzorálták, továbbá a Times magazin címoldalán is helyet kapott. Az okos eszközök jövőjének és úttörőjének nevezték, azonban a média hamar kifigurázta a fura kinézetű szemüveget, a közéletben pedig egyenesen a vicc kategóriába sorolták. A Google próbálta menteni a terméket, de végül 2015-ben leállították a projektet. De miért nem jöttek össze a dolgok?

Nos, a Google Glass legnagyobb hibája az volt, hogy senki nem tudta igazán, hogy mire kéne használni. Maga a Google sem tudott értelmes felhasználási lehetőségeket bemutatni és ahelyett, hogy szoftveresen fejlesztették volna, inkább fura videókat adtak ki, hogy miként lehet a telefonod amolyan bővítménye. Mindenki aki megvette a terméket, bekerült az „Explorer” programba és a cég ösztönözte a tulajdonosokat, hogy fejlesszenek hozzá saját szoftvert. Nem is rossz ötlet, ha az eszköz nem 1500 dollárba került volna.

Workforce
 

A Google Glass végzetéhez igazából mégis biztonsági és privát szférás okos vezettek. A szemüveg fel volt szerelve egy kamerával, és sokan nem tartották jó ötletnek, hogy bárki bárhova sétálhat egy effektíve „rejtett” kamerával egy szemüvegben. Nem lehetett megmondani kívülről, hogy a Google Glass felhasználója rögzít vagy nem. Sok cég és ország be is tiltotta emiatt az eszközt, és jövőjének ezzel be is fellegzett. Maga az eszköz egyébként nem volt rossz termék, csak nem volt kész a fogyasztói piacra akkoriban.

Csendes vándorlás a munkaerőhöz

Google Glass jovoje

A Google is hamar felismerte, hogy nem túl szerencsés a filmekben látható „kémeszközt” árusítani, így elkezdték tesztelni hasznosságát az iparban. A saját szoftverek fejlesztése az átlagember számára nem túl vonzó, de bizonyos cégeknek az érdeklődését felkeltette. A Boeing repülőgyártó például kísérletezett is a termékkel, erre pedig a Google is felfigyelt és az „Explorer” program helyett elkezdték az Enterprise programot fejleszteni cégek számára.

Az új verzió kifejezetten ipari, céges és munka jellegű felhasználásra készült és kijavította azokat a hibákat és problémákat, melyek a tömegterméknél merültek fel. A következő részben megnézzük mit is nyújtott az új Google Glass a cégek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .