A legjobb ingyenes tűzfalak Linux-ra

Képzeljük el, hogy egy sötét sikátorban sétálunk este, amikor hirtelen elénk ugrik valaki és követeli, hogy adja át az útlevelünket, bankkártyánkat és a kulcsokat a kocsinkhoz. Az internetezés veszélyei elég hasonlók manapság ehhez.
Minden sarkon veszély leselkedik és mostanság már anélkül is behatolhatnak rendszerünkbe, hogy észrevennénk. Az internetes biztonság terén a tűzfal olyan, mintha a való életben egy jól kigyúrt testőr menne mellettünk minden nap, aki elüldözi a gonosztevőket.
Linux rendszereken általában 2 különböző tűzfal típust különböztethetünk meg. Vannak, amelyek a gépünkön ülnek és megvédik azt az internet veszélyeitől, bárhova is megyünk. A másik fajta tűzfal a hálózat és az internetkapcsolat között helyezkedik el és ezekre fogunk most koncentrálni.

ClearOS
 
Ez a disztró és egyben tűzfal messze a legcsillogóbb kinézettel bír a listán. Elég nyilvánvaló, hogy igen sok idő és energia ment bele a kifejlesztésébe, ezáltal egy remek programot megalkotva. Ez a tűzfal azért különleges, mert igen barátságos felhasználói interfésszel rendelkezik. A legtöbb tűzfal a tipikus kockafejűeknek lett írva, így jó látni egy olyat, amelyet bárki használhat.
A telepítés nem kerül többe 10 percnél és már használhatjuk is a tűzfalat. Egy webes alapú adminisztrációs felületen kell majd dolgoznunk. A szabályok és zónák megadása is gyorsan és simán megoldható. A ClearOS legeltaláltabb funkciója maga a remek használhatóság, azonban ennél sokkal többet nyújt. Nem csak egy egyszerű és hatékony módot kínál a tűzfal kezelésére, hanem azt is lehetővé teszi, hogy további infrastruktúrát is hozzáadjunk hálózatunkhoz. Ha tehát elegünk van abból a Windows dobozból a jobb alsó sarokban, amely az összes fájlmegosztást és nyomtató szolgáltatásokat futtatja, akkor az egészet lecserélhetjük a ClearOS-re.

Monowall
 
A Monowall egy BSD alapú tűzfal, amely eredetileg egy 16 MB-os flash kártyán való futtatásra lett tervezve. Ennek köszönhetően kicsit kezdetleges és csak a legalapvetőbb funkciókat biztosítja, amelyeket egy tűzfaltól elvárunk. Annak ellenére viszont, hogy ilyen kicsi, egy igencsak tiszteletet parancsoló disztróról van szó.
A Monowall egyik legnagyobb előnye, hogy alapértelmezettként is biztosít Quality of Service (QOS) elosztást, amely lehetővé teszi, hogy az érkező és kimenő forgalmat prioritás szerint tudjuk sorba rendezni. Egyes kérvényeket, csomagokat előrébb helyezhetünk a listán, így azok hamarabb kerülnek küldésre.
Amint felkonfiguráltuk a hálózati interfészeket, beállíthatunk egy jelszót is a WebGUI rendszernek, amely lehetővé teszi, hogy a tűzfal maradékának beállítását már egy webes felületről végezzük. Mivel BSd alapú rendszerről van szó, a terminológia néhány helyen bonyolult lehet, azonban egy kis gyakorlás után már természetes lesz a Monowall használata. Habár a Monowall egy kis tűzfal, a biztonság ugyanolyan erős, mint a legkomolyabb tűzfalak esetében.

Sok egyéb tűzfal áll még rendelkezésre Linux rendszerre, ezért érdemes továbbiakat is megtekinteni, akinek minőségi tűzfalra van szüksége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .