A legjobb Linux disztrók kezdők számára

Ha ki akarjuk próbálni a Linux-ot, akkor először is választanunk kell egy disztrót, avagy distribution-t, melyet használni fogunk. Fontos tudni, hogy több száz Linux disztró érhető el jelenleg a felhasználók számára, azonban nem mindegyik ideális kezdőknek. Nézzük hát, hogy milyen disztrókkal érdemes kezdeni, ha először próbáljuk ki a Linux operációs rendszert!

Linux


Mielőtt azonban belevágunk, fontos megemlíteni, hogy a Linux maga csak egy kernel, avagy az operációs rendszer magja. A különböző disztrók erre a kernel-re épülnek. A Linux nagy előnye, hogy az egész nyílt forráskódú, tehát a Linux közösség folyamatosan fejlesztheti a disztrókat és az alkalmazásokat a kernel kreátorától függetlenül. A Linux disztrók telepítése és használata ráadásul már nagyon könnyű, hiszen egy mobilis adathordozóról, pendrive-ról, DVD-ről is bootolhatjuk rendszerünkbe a legtöbb disztrót.
 
Ubuntu
 
Az Ubuntu nagy valószínűséggel a leghíresebb Linux disztró jelenleg a piacon. Remek választás, ha először használunk Linux-ot, és remek választás, ha már egy ideje dolgozunk Linux-al. Az Ubuntu vizuális kezelőfelülete nagymértékben hasonlít a Windows-hoz és az iOS-hoz, tehát egy rendkívül felhasználóbarát és könnyen kezelhető disztróról van szó, mely a legtöbb felhasználónak nem okoz gondot. A hatalmas Linux közösségnek köszönhetően rengeteg alkalmazás érhető el az Ubuntu-ra a szoftverraktárból (repository), ráadásul egyre több harmadik fél által gyártott szoftver is támogatott már az Ubuntu disztrón. Ha egy LTS kiadást használunk, avagy Long Term Support (hosszú távú támogatás), akkor ráadásul 5 éven keresztül minden biztonsági frissítést automatikusan megkapunk a rendszerhez.
Ubuntu

Linux Mint
 
A Linux Mint szoros második helyezett a kezdő disztrók terén. Egy valamivel tradicionálisabb asztali környezetet biztosít, mint az Ubuntu, azonban szinte ugyanolyan népszerű, mint vetélytársa. A Cinnamon és Mate asztali környezetek egy kicsit másélményt nyújtanak, mint az Ubuntu Unity felülete, ezért érdemes mindkettőt megtekinteni, hogy kiválasszuk az igazit. A Mint rendelkezik beépített eszköztárral, felugró ablakokkal és sok egyébbel, mely igazán hasonlóvá teszi a Windows-hoz. Az elérhető alkalmazások arzenálja hasonlóan széles, azonban a Mint sok média kodek-el eleve rendelkezik, tehát zenét kedvelők, zenészek számára praktikus választás lehet.

Fedora
 
Az Ubuntu-val és a Mint-el nem nagyon lehet melléfogni, azonban, ha valami különlegesre vágyunk már az első Linux élménynél, akkor a Fedora lesz az igazi! A Fedora mindig a közösség által gyártott legújabb és legfrissebb alkalmazásokat juttatja el a felhasználóhoz. A Fedora Workstation asztali környezet ráadásul minden szükséges infrastruktúrával rendelkezik a szoftverfejlesztők számára, tehát aki mindenképp Linux-ot kell, hogy használjon e téren, annak a Fedora remek választás. A Fedora-ban minden a nyílt forráskódról szól.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .