A legjobb videószerkesztő programok kezdőknek 1. rész

Quik

Az optimális videószerkesztő program megválasztásakor egyaránt hangsúlyt kell fektetni a pontos igényeinkre és a munkakörnyezetünkre. Kezdőként általában a vágás, a feliratozás és a különféle áttűnések alkalmazása a leggyakoribb feladat.

Ezen kívül persze megeshet, miszerint mást is szeretnénk, de nagyon fontos az elvárások szerint megválasztani a szoftvert, így nagyban megkönnyítjük a saját dolgunkat, A legnépszerűbb alternatívák ugyanis akár ipari szintű felhasználást is lehetővé tesznek, nem véletlenül alkalmazzák ezeket filmstúdiók és tévécsatornák szakemberei is.

Ám a professzionális funkciók tömkelegének általában az az ára, hogy a kezelőfelület túlontúl összetett, a magabiztos használat elsajátítása pedig rengeteg időt felemészt. Az ideális videószerkesztő program tehát pontosan azt tudja, amire szükségünk van, ám ezt felesleges nehezítések nélkül teszi. Szerencsére a választék hatalmas, így némi körültekintéssel könnyedén megtalálhatjuk a testhezálló megoldást. videoszerkeszto programok

Tudhat eleget egy ingyenes videó szerkesztő?

 

Amennyiben kizárólag hobbicélokban gondolkodunk, gyakorta lehet elvárás, hogy ne kelljen fizetni a szoftverért. Természetesen az ingyenes alternatívák esetében mindenképpen számolnunk kell megkötésekkel, ám ezzel együtt számtalan olyan program elérhető, amik az alap feladatokra tökéletesen elegendők.

Ilyen például a már közel 30 éves múlttal rendelkező Lightworks is. Noha pár órát feltétlenül rá kell szánnunk a kezelőfelület áttekintésére, ezt követően a precízen kalibrálható billentyűparancsokkal villámgyorsan dolgozhatunk, a számtalan beépített lehetőség pedig még speciális igények esetén is remek eszközzé varázsolja a programot.

Szintén kiváló választást jelent a nyílt forráskódú Openshot, ami nem csak egy teljességgel ingyenes videó szerkesztő, de egy egyedülálló animációs keretrendszert is tartalmaz. Ennek köszönhetően igazán egyedi projektek kapcsán is alkalmazható, ráadásul szinte minden formátumot támogat, így korlátozások nélkül használhatjuk, bármi is legyen az elképzelésünk.

Amennyiben Apple készülékeken dolgozunk, akkor pedig érdemes megfontolni, hogy a beépített iMovie mellett tesszük le a voksunkat. Ez a videószerkesztő program ugyanis kifejezetten ezekre a gépekre lett optimalizálva, mindemellett pedig gyorsan megtanulható és a Magic Movie funkcióval akár a mesterséges intelligenciára is bízhatjuk a munkát.

Corel VideoStudio Pro

Kezdőként is hasznos lehet egy profi video szerkesztő program

Amennyiben komolyabb terveink vannak és hosszú távon is szeretnénk a témával foglalkozni, akkor érdemes lehet elgondolkodni egy ismertebb alternatíva elsajátításán. Különösképp igaz ez akkor, ha esetleg a későbbiekben üzleti célok is szóba jöhetnek.

Ilyenkor ugyanis kiemelt szerepet kap a kompatibilitás és nagy könnyebbséget jelenthet, ha egyes projekteket könnyedén megoszthatunk más szakemberekkel is. Szerencsére a legtöbb profi video szerkesztő program kapcsán van arra lehetőség, hogy eleinte egy olcsóbb, vagy ingyenes verziót használjunk és csak egy szint elérését követően kelljen előfizetnünk a teljes funkcióval rendelkező változatra.

Széles körű alkalmazást tesz lehetővé például az Adobe egyik vezető megoldása, a Premiere Elements. Ez egyfelől rengeteg hasznos eszközt és kiegészítést tartalmaz, ráadásul a cég általános filozófiájával ellentétben nem előfizetéses konstrukció, így egy kezdeti költséget leszámítva a jövőben nem kell további kiadásokkal számolnunk. Azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy ez az egyetlen olyan videószerkesztő program, ami idővel kellőképp felkészíthet minket a Premiere Pro használatára.

HitFilm Express

Videó szerkesztő a mobil készülékeken? Lehetséges!

Persze sok esetben nem feltétlenül cél a szakmai tudás elsajátítása és ilyenkor nem is biztos, hogy a rendelkezésre áll egy olyan asztali számítógép, ami nagy teljesítményű számítási kapacitásokkal rendelkezik.

Ezzel együtt egy mobil eszközökre készült videó szerkesztő kapcsán még mindig a kényelmetlen használhatóságra asszociálhatunk, holott a technológia fejlődése bizony ide is begyűrűzött. Kétségtelen, miszerint egy nagyobb kijelzőn komfortosabb a munka, ám ma már olyan képernyőfelbontásokkal találkozhatunk, amik lehetővé teszik, hogy útközben is dolgozzunk, legyen szó táblagépről, vagy épp mobiltelefonról.

A fejlesztők pedig tökéletesen tisztában vannak a felhasználók ilyen irányú igényeivel, így ma már számtalan olyan videószerkesztő program érhető el, amit kifejezetten hordozható készülékekre optimalizáltak.

Ilyen például a Premiere Rush, ami tömérdek beépített funkcióval bír, kezelőfelülete pedig villámgyorsan elsajátítható. Amennyiben nem szeretnénk előfizetéses modellt választani, akkor a CyberLink PowerDirector mellett érdemes letenni a voksunkat. Ár-érték arányban ugyanis ez az egyik legkiválóbb konstrukció a piacon.

Videószerkesztő online – egy remek alternatíva

Bizonyos esetekben azonban olyan megoldásra lehet szükségünk, aminek nincs különösebb eszközigénye. Ilyenkor az a szerencsés, ha a választott videószerkesztő online is elérhető, így bárhonnan, bármikor könnyedén tudjuk használni, csupán egy böngésző segítségével.

Ilyen például az Adobe Express, amit ráadásul egy 30 napos próbaidőszak erejéig kötelezettségmentesen ki is próbálhatunk. Szintén rendkívül népszerű a Canva, ezt egyfelől könnyű kezelhetőségének, másrészt pedig ingyenességének köszönheti.

Az előfizetéses módozata ugyanakkor számtalan plusz funkciót tartalmaz. Kezdő felhasználóknak a Clipchamp is kiváló lehetőséget jelent, főképp mert már a térítésmentes változata is mindent tud, amire a kezdetekben szükség lehet.

Az elérhető kínálat tehát hatalmas és már ennyiből is tökéletesen látszik, miszerint a videószerkesztő program kiválasztásakor megannyi szempontot érdemes figyelembe vennünk. Erre a folyamatra mindenképpen szánjunk kellő időt, mert ha utólag döbbenünk rá, hogy rosszul határoztunk, akkor rengeteg időnk megy veszendőbe. Jelöljük ki a pontos céljainkat és azok alapján tegyük le a voksot egy olyan applikáció mellett, ami minden igényünknek maradéktalanul megfelel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .