A Linuxról általában

Mi is az a Linux? Milyen disztribúciót válasszak? Mi az a Live CD, mire jó? Hogyan fogj hozzá a telepítéshez? Mit érdemes csinálni legelőször miután feltelepítetted a friss rendszered?
A következő leírás ezekre a kérdésekre próbál választ adni.

Mi is az a Linux?

Tux, a Linux kabalafigurája
Tux, a Linux kabalafigurája

A Linux egy operációs rendszer, ami szabad szoftvernek számít, vagyis nyílt forráskódú (open source). Bárki letöltheti az egyes disztribúciókat és használhatja azokat. Azonban nem mindegyik Linux disztribúció ingyenes. Az internetről letölthetők általában azok.

A Linux NEM Windows. Mielőtt bárki is ebbe a tévhitbe ringatná magát, hogy erről pontosabb képet kapj olvasd el az alábbi link alatt található cikket: A Linux nem Windows

Milyen disztribúciók vannak?

 

A disztribúciók száma végtelen hosszú. Napról napra újabb és újabb Linux disztribúciók kerülnek napvilágra. Sőt, akár mi magunk is készíthetünk.
Fontos, hogy senki ne keseredjen el, ha esetleg a legelső találkozása, nem volt a legsikeresebb. Próbálkozni kell és tanulni. Persze könnyebb a Windows nyújtotta kényelmet választani, de hiszem, hogy a Linux megéri azt a kis fáradozást, ami használatának elsajátításához kell.
Remélhetőleg senki nem rémült meg. De ezeket is tudni kell ahhoz, hogy mindenki tudjon választani. Először mindenképpen valami egyszerű Linux telepítését ajánlom, ami nem okoz sok bonyodalmat (pl.: UHU Linux, Ubuntu, esetleg SuSe Linux).
Ha nem tudjuk, milyen disztribúciót válasszunk, akkor látogassuk meg a http://distrowatch.com weboldalt.

Live CD?

Mielőtt hozzá fognánk a telepítéshez, ajánlom hogy ismerkedés képen egy Live CD-t szerezzünk be.
A Live CD egy cd-ről futtatható operációs rendszer. Nem települ fel a háttértárra, így semmi féle gondot nem okozhat.
Ezzel könnyen és egyszerűen ismerkedhetünk meg a Linux világgal.
Azonban senki ne ijedjen meg, hogy nem talál programokat rajta, ugyanis mivel egy CD-n bújik meg az egész operációs rendszer, ne is akarjuk elvárni tőle, hogy mindent tartalmazzon. Cserébe kapunk egy kis rálátást, mit is szeretnénk feltelepíteni számítógépünkre.
Minden disztribúciót nem lehet beszerezni Live CD formában, de a legtöbbjüket igen. Szerintem megéri a keresgélést.

Hogyan fogjak a telepítéshez?

Ubuntu CD-k a ShipITből
Ubuntu CD-k a ShipIT-ből

Legelőször be kell szereznünk egy Linux telepítő CD-t (, vagy Live CD-t). Ezt úgy tehetjük meg, hogy vagy letöltjük valamilyen tükör szerverről, vagy elkérjük egyik Linuxot használó ismerősünk CD-jét, esetleg megrendeljük. Ugyanis az Ubuntut akár ingyen megkaphatjuk, ha megrendeljük a shipit-en keresztül. Csupán regisztrálnunk kell és várni, hogy kihozzák címünkre a telepítő CD-t. Ez nem kerül semmibe, teljesen ingyenes, cserébe csupán ki kell várnunk 3 hetet, hogy megérkezzen a kiválasztott Live CD-nk.
Ha ezzel megvagyunk, helyezzük be a CD-t és indítsuk újra számítógépünket. (Figyelem! A BIOS-ban be kell állítani, hogy CD-ről bootoljon a rendszer különben várhatunk a telepítő bejelentkező képernyőjére.)
Érdemes előre létrehozni a partíciókat, de ha nem tettük meg az sem probléma, ugyanis a Linux telepítő szintén felajánlja számunkra a particionálás lehetőségét. Nyugodtan éljünk vele!
A particionálás során figyeljünk arra, hogy a Linuxnak szüksége van swap partícióra, ennek méretét állítsuk 500 MB-ra (a megfelelő beállításhoz olvasd el a következő oldalt). Nagyobbra állíthatjuk, kisebbre ne!
Az operációs rendszer a legtöbb esetben 3 GB hely szükséges, de a legjobb, ha tájékozódunk telepítés előtt a disztribúciónk által megkívánt hely méretéről.
A telepítés a Linux esetében hasonlóan működik, mint a Windows-nál. Egyszerűen csak kövessük a kiírt lépéseket. Kis idő múlva egy működő Linux áll rendelkezésünkre gépünkön.

Mit érdemes tenni legelőször?

Miután újra indítottuk a gépünk és beléptünk az újonnan feltelepített operációs rendszerünkre érdemes megtennünk egy-két beállítást, mellyel könnyebbé, biztonságosabbá tehetjük kedvenc Linuxunk használatát!
Legelőször futtassuk a frissítőt a gépünkön, hogy letöltse a legfrissebb programokat és hibajavításokat. A frissítő rendszerint jelzi is nekünk ezt a lehetőséget. (Természetesen ezt internetes kapcsolattal tudjuk csak igénybe venni.)
A további lépések már disztribúció specifikusak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .