A Microsoft 5 legnagyobb újítása a Windows 10-ben

A Windows 10 dramatikus változásokon megy jelenleg keresztül. Ez volt a következtetés, amit a 2016-os Buildkonferenciából (A Microsoft éves konferenciája) levonhattunk idén. Ráadásul az egész egy meglepő névváltoztatással kezdődik.
A ’Windows 10 Anniversary Update’ (A Windows 10 évfordulós frissítés) lett a kissé csavart neve a ’Redstone’ update-nek, amely az eddigi legnagyobb Windows 10 frissítés. Az újdonság nyáron érkezik majd az összes Windows 10 operációs rendszert futtató eszközre, beleértve a telefonokat, tableteket és még az Xbox One-t is. Természetesen az összes Windows 10 frissítéshez hasonlóan, ez is ingyenes lesz és telepítése szükséges.
Íme a főbb irányvonalak a frissítéssel kapcsolatban:
 

  1. Óriási érintőképernyős fejlesztések

 
Az érintőképernyős funkció a Windows 10 egyik legnagyobb meggyőző érve és ez nagymértékben erősödni fog az Anniversary Update érkezésével. Az újításban az intelligencia lesz a kulcs, középpontban a Windows Ink alkalmazással, amely képes lesz felismerni a felhasználó kézírását, ezáltal meghatározva szükséges szolgáltatásokat, naptár bejegyzéseket, emlékeztetőket és még sok mást. A Windows Ink alkalmazás a környezetét is tudatosabban fogja kiértékelni, amikor 3 dimenziós térképeket kezdünk el használni.
Emellett elérhető lesz a felhasználók számára egy új Windows Ink Action Center elnevezésű panel is, frissített Microsoft Office integráció (beleértve a fejlesztett helyesírásellenőrzőt is), valamint egyéb virtuális eszközök is érkeznek a platformra.
5legjobb_frissites
 

  1. Hangaktivációs vezérlés fejlesztése

 
Cortana, a Microsoft virtuális segítője az egyik legmegnyerőbb és legvonzóbb része volt a Windows 10-nek a megjelenéskor és az Anniversary Update-nek köszönhetően egy mégmélyebb integrációja lesz lehetséges. Cortana a zárolási képernyőn is meg fog ezentúl jelenni a gyorsműveletek végrehajtására, valamint alapvető programokhoz is hozzáadásra fog kerülni, mint például a Skype.
Cortana egyéb fontos változásokon és fejlesztéseken is keresztül fog menni, amelyek a mindennapi életben fontosak. Egy lehetséges példa egy esemény automatikus naptárba való rögzítése egy e-mail olvasása után. Ez a funkció rengeteg további lehetőséget rejt, mint például automatikus hotelszobák vagy repülőjegyek foglalása e-mail vagy IM (Intramail) beszélgetések alapján. Érdekes, bár kissé rizikós!
5legjobb_fejlesztes

  1. A Microsoft Edge is felnő…
 

 
A Microsoft Edge túl hamar került kiadásra, ez elég egyértelmű. A Microsoft kétségbeesett próbálkozása ellenére, hogy befejezzék és integrálják a Windows 10-be az Internet Explorer utódját, a Microsoft Edge böngészőn még volt mit javítani. Ezek a javítások most megérkeztek.
A Windows 10 Anniversary Update-el az Edge számos bővítményt fog kapni, beleértve a Chrome bővítmények támogatását is. Ez nem minden, mivel érkezik a Windows Hello támogatás is, amely a biometrikus bejelentkezést (arcképi és ujjlenyomatos) teszi lehetővé weboldalakon. Ezen kívül „kitűzhető” ablakok is érkeznek az operációs rendszeren belül, valamint még rengeteg egyéb funkció is, mint API-k és webes értesítések.
Egy fontos tévhit, amelyet el kell oszlatni az az, hogy az Edge-benlesz beépített Adblocker. Nem lesz natív módon Adblocker az Edge-ben, a böngésző viszont továbbra is támogatja külső bővítményként az ilyen alkalmazásokat.
5legjobb_fejlesztes1
 

  1. A Linux megérkezik Windows-ra is.

 
Bizony, a pokol tüze hivatalosan is kialudt, ahogy a Windows 10 Anniversary frissítéssel a Microsoft magába fogadja a Linux rendszert natív módon. Bővebben, a Linux Bash integrálásra kerül a Windows 10-be, amely így egy Windows alrendszerként lesz jelen. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy virtuális gépet jelent, mivel ez egy egyedi Ubuntu környezet a Windows-on belül letölthető könyvtárakkal (az apt-get alkalmazást használva). Ez a megoldás remek hír az olyan fejlesztők számára, akik mindkét platformot előszeretettel használják.
5legjobb_fejlesztes2

  1. Masszív univerzális Windows platform kibővítés

 
Míg az applikációs áruházak szépen gyarapodtak a Google és az Apple platformjain, addig a Microsoft közel sem volt ilyen szerencsés. Az Anniversary Update segítségével megoldást akarnak találni erre a problémára is.
Először is a továbbfejlesztett Windows 10 az összes asztali szoftvert integrálni fogja az áruházba egy új eszköz, a DesktopAppConverter (Asztali alkalmazás konvertáló) segítségével, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a hagyományos asztali alkamazásokat UWP programokká alakíthassák. Ez már nagy játékokkal is tesztelve lett, mint például az Age of Empires 2 HD, valamint a Witcher 3. A Microsoft azt is említette, hogy tervbe van véve az összes Xbox One játék Windows 10-re való portálása is ezzel a módszerrel, bár erre még egy kicsit várni kell.
Ezzel együtt a Microsoft további nagy nevek addícióját is bejelentette az UWP kollekcióhoz, mint például az Amerikai Bank, Starbucks, Uber, Vineés a WWE.

A Jövő bíztató
Az Anniversary Update jelenlegi ígéretein kívül a Microsoft más, további tervekről is lerántotta a leplet a Buildkonferencián. A legérdekesebb ezek közül talán a jelenleg is zajló virtuális robotokkal való munka. Ezek kis, mesterséges segítők, amelyek a Skype-hoz hasonló alapvető programokba lesznek integrálva. Ezen kívül további hír, hogy az Android értesítések is hamarosan megérkezhetnek a Windows 10-be.
A mesterséges intelligencia ötlete továbbra is hatalmas szenzáció (a Twitter bot kudarca ellenére is), míg az Android terepét meghódítva a Microsoft még közelebb kerülhetne a mobilos vásárlóbázishoz is az Apple stílusú integrációkkal.
Korai hozzáférés
A Microsoft bejelentette, hogy a béta teszterek a hivatalos megjelenéshez képest hónapokkal hamarabb is hozzáférnek majd a frissítéshez. A nyári időszak emellett további időt ad a Microsoftnak a frissítés tökéletesítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .