A Photoshop-on túl: minőségi képnézegető programok kezdőknek, haladóknak és profiknak

képnézegető program

A képnézegető programok rendkívül hasznosak – és bizony nem kizárólag a profi fotósok számára. Ezek a nagyszerű, sok esetben ingyenesen használható alkalmazások abban az esetben is nagyon jó szolgálatot tesznek, ha a nyaralós, családi képeinket szeretnénk egy kicsit „felturbózni”.

Lássuk hát, milyen lehetőségeink vannak, ha elmerülnénk a Windows képnézegető programok izgalmas kavalkádjában!

Az örök megújuló: ACDSee Photo Studio Ultimate

Az ACDSee Photo Studio Ultimate nem ismeretlen azok előtt, akik valamilyen szinten járatosan mozognak a képnézegető programok világában. Az ezredforduló vívmányaként az ACDSee, köszöni szépen, nagyon jól van, sőt, mint a jó bor, idővel egyre értékesebbé, „ízesebbé” válik.

 

Funkciói gyarapodnak, tudása egyre nagyobb – ennek tudható be nemhogy csökkenő, de egyre felfelé ívelő népszerűségét. A profiknak, haladóknak és kezdőknek is egyaránt praktikusnak számító program nemcsak számítógépen, de mobilon is remekül fut.

Egy szó, mint száz: az ACDSee elkényezteti mindazokat, akik kompromisszumoktól mentes minőségű képszerkesztésben gondolkodnak, s mindezt változatos funkciókkal, lehetőségekkel megfűszerezve. Egyszeri ára, ami közel 110 dollár, hamar megtérül, különösen rendszeres szakmai alkalmazás esetén.

Ashampoo Photo Commander – teljesen ingyenes és kifejezetten a kezdőknek készült

Az Ashampoo Photo Commander a képnézegető programok soraiban kettő tulajdonsága miatt is igencsak közkedveltnek számít. Egyrészt egy forintot sem kell fizetnünk érte, hogy élvezhessük számos funkcióját, másrészt kezdőként, mindennemű tapasztalat hiányában nagyon is hasznosnak ítéljük majd meg a szoftver pozitív értelemben vett szájbarágóságát. Gyakorlásra, tapasztalatgyűjtésre optimális.

képnézegető programok

Az Ashampoo Photo Commander-rel a mobilunkon is tökéletesíthetjük a képeinket, sőt, nem kell csúszkákkal bajlódnunk ehhez, elég csupán egy-két gombnyomás, és máris búcsút inthetünk a fotókon éktelenkedő vörösszemeknek, de még a pattanásoknak is. A közel hibátlan fotók immáron már csupán a közösségi oldalakon való posztolásra várnak.

Excire Photo, avagy a rendszerezés nagyágyúja

Kezelhetetlenül sok fotót tárolunk a gépen? A fényképek hömpölygő óceánjában nehéz megtalálni azt a példányt, amit szerkeszteni akarunk – de nem az Excire Photo Windows képnézegető programmal! Ezt alapvetően a program automatikus tartalomelemző és rendszerező funkciójának tudhatjuk be.

A programmal a fotókat gyűjteménybe rendezhetjük, így azonnal kiviláglik, melyik az a felvétel, amelyből kettő van, esetleg szinte azonos egymással.

Ezeket letörölve tetemes mennyiségű helyet szabadhíthatunk fel a merevlemezen, arról nem is beszélve, hogy a fotógyűjteményünket jóval átláthatóbbá, ergo egyszerűbben szerkeszthetőbbé tehetjük. A képnézegető Windows 10-zel is kompatibilis, aktuális ára 99 eurót kóstál.

Szortírozásban az Adobe Bridge sem marad el

A címben szereplő program, hasonlóan az imént említett társához, remek szolgálatot tesz, ha elsődleges feladatunk a számítógépen uralkodó fotó-káosz logikus rendszerezése. Előnézetre és minőségellenőrzésre is tökéletes.

Igaz, ami igaz, nem tud annyit, mint a már listánkon szereplő szoftverek, viszont cserébe kicsi helyet foglal és nagyon gyors. Rugalmassága, felhasználóbarát kivitelezése szintén vonzóvá teszi nemcsak a kezdők és haladók körében. Talán nincs is olyan formátum, amit az Adobe Bridge ne támogatna.  

A képnézegető programok „feketebáránya”: az Irfan View

Jó, kicsit nyersen fogalmaztunk, amikor az Irfan View-t feketebáránynak kiáltottuk ki, viszont kétségtelen, hogy a listánkon ez a program kakukktojásnak számít. A telepítése nem kifejezetten a legegyszerűbb és a funkciók tekintetében sem éppen kényezteti el a felhasználókat. Akkor mégis, miért van létjogosultsága a képnézegető programok között?

Nos, nemes egyszerűséggel azért, mert rendkívül megbízhatóan működik és gyorsabb, mint bármelyik másik említett szoftver. A képnézegető tényleg abban a legjobb, amit a neve is sugall: képeket lehet vele nézetni, forgatni, csoportosítani. Photoshop-szerű gazdag funkciókat, illetve a képek „manipulálásának” színes lehetőségeit azonban ne várjuk el a programtól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .