A tiszta ház egészséges közérzetet biztosít

tiszta ház

A tisztaság egy olyan igény, ami egyébként a természetben is megjelenik. Még jó, hogy különösen otthon akkor komfortos tartózkodni, ha nem figyelnek innen is, onnan is porcicák és pókhálók. De azért az nem mindegy, hogy ennek a folyamatosan fenntartott ápoltságnak mi az ára? Mind anyagiakban, mind erőfeszítésben.

Mi az, ami sokat segíthet?

Egy ideális takarítószer. Ha az alkalmazott anyag mind összetételében, mind tulajdonságaival a minél gyorsabb, egyúttal eredményesebb tisztázást támogatja, akkor a makulátlanná varázslás órái jelentős mértékben lerövidíthetőek. Ellenben, ha a vegyszer nem kifejezetten optimális, az bizony rengeteg problémát okozhat arról nem is beszélve, hogy a takarítás egy végeláthatatlan kihívássá változhat. Ez pedig abszolút érthető, ha senkinek sem túlságosan vonzó kilátás. Már csak azért sem, mert nagy általánosságban elmondható, hogy mind kevesebb szabadidővel rendelkeznek az emberek. Nyilván, ha az idő tortájának egy picike szelete csak az, ami szabadon felhasználható, akkor nem mindegy, hogy mekkora rész megy el a takarításra. Ami ráadásul nem tudható le havonta egyszer, aztán jöhet a vízözön. Mert ha ez mégis bekövetkezik, akkor a sikálás borítékolható.

Szóval száz szónak is egy a vége, nagyon nem mindegy, hogy milyen jellemvonásokkal rendelkező vegyi anyagok kerülnek a figyelem célkeresztjébe és persze a felmosó vödörbe. Ma már túl a hatékonyságon, az eredményességen az is egy releváns elvárás, hogy a kiszemelt típus kiadósságot is biztosítson és az sem baj, sőt nagyon nagy előny, ha mindehhez zöld jellemzők is társulnak.

Hogyan függ össze a fizikai higiénia a mentálhigiénével?

Első ránézésre aligha fedezhető fel kapcsolat a két terület között, de ez tényleg csupán az első blikk tapasztalása. Ugyanis határozottan jelentős az összeköttetés közöttük. Amikor a kinti tér rendezett, tiszta, átlátható és nem túlzottan, tehát itt most nem a rendmániások természetellenes csillogó-villogó közegére gondolunk, hanem egy átlagos értelemben vett tisztaságra, akkor az a lelki rendről is tanúskodik. Sokat hallani azt a mondást, hogy ami bent az kint és ennek az igazságtartalma számtalanszor be is bizonyosodik. Nem véletlen, hogy a mentálhigiénés szakemberek sokszor terápiaként azt javasolják az érintett pácienseknek, hogy tegyenek rendet konkrétan a közvetlen környezetükben. Dobálják ki azokat a holmikat, amik nem kellenek, tegyék lapátra a szemetet, a hulladékot és sikálják ki a lakást, hogy minden ragyogó tisztaságban ússzon. Ez tényleg működik! Kutatások is foglalkoztak külön ezzel a témával, sőt könyvek is napvilágot láttak, amik ezt a kérdéskört tárgyalják.

De, ha ennél sokkal hétköznapibb érvekkel akarnánk szolgálni, akkor azt mondanánk, hogy vélhetően mindenki érzi a saját közérzetén, hogy mennyivel másabb akkor, amikor jó illatok áradnak mindenfelől és a tisztaság kézzel fogható, mint amikor mindenhonnan porcicák almai figyelnek, és nem érdemes váratlanul ide-oda nyúlkálni, mert még a végén odaragad az ember. Mondanunk sem kell talán, hogy utóbbi igazán lelombozó tapasztalás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .