A Totem lejátszó vezérlése tapsolással

A bejegyzés bemutat egy inkább érdekes, mint hasznos lehetőséget, miképpen vezérelhetjük (megállíthatjuk/elindíthatjuk a videókat, zenéket) az Ubuntu alapértelmezett médialejátszóját, a Totemet tapsolással. A következőkben álljon itt egy érhető útmutató.
A bővítmény Caitlyn Martin munkája, melyet egy egyszerű python szkripttel telepíthetünk a rendszerünkre. Első lépésként bizonyosodjunk meg róla, hogy a mikrofonunk nincs elnémítva és képes a hangok érzékelésére. Majd indítsuk el a Totem lejátszót és a Szerkesztés / Bővítmények… lehetőséget válasszuk ki, ott pipáljuk ki a D-Bus szolgáltatást. A bővítmény segítségével kommunikálhatunk a lejátszóval a D-Buson keresztül. E nélkül nem működne a szkriptünk. Ha ezzel meg vagyunk letöltjük magát a parancsfájlt innen: http://5amp.free.fr/install.py

Letöltés után kattintsunk rá jobb gombbal majd a Beállításokon belül válasszuk a Jogosultságok fület, ahol pipáljuk ki a „Fájl végrehajtásának engedélyezése programként” rubrikát. Kattintsunk duplán a fájlra és válasszuk a futtatás lehetőséget. Először megjelenik egy figyelmeztetés, hogy engedélyezzük a D-Bus bővítményt, de mi már ezt megtettük korábban, így ezzel nem kell foglalkozni, OK-zuk le. A következő párbeszéd ablak megjelenése után tapsoljunk egymás után párat a mikrofon előtt úgy, hogy biztosan rögzítse azt, majd itt is végeztünk. Ezután törölhetjük is a fájlt. Indítsuk újra a Totemet és próbáljuk ki, hogy működik-e. Természetesen nem kell csodákat várni a dologtól, de érdekes és talán páran hasznát is tudják venni filmezés közben, ha nem akarnak oda menni a számítógéphez leállítani a filmet. A bejegyzés végén álljon egy videó, ami bemutatja a dolog működését:
http://www.youtube.com/watch?v=yoPjezeeWOE

2 thoughts on “A Totem lejátszó vezérlése tapsolással

  1. És ha a lejátszott tartalomban is tapsolás (vagy ahhoz hasonló mintájú robbanás) hallatszik, akkor leállítja a lejátszást? 😛

  2. Próbáld ki. 😛 Egyébként valóban érdekes dolog, bár sok hasznát nem látom. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .