A végponttól végpontig terjedő titkosítás jelentősége okostelefonoknál (1. rész)

WhatsApp

Nagy visszhangot váltott ki, amikor a WhatsApp megváltoztatta adatvédelmi irányelveit 2021-ben. Sok felhasználó azonnal otthagyta az alkalmazást, mivel úgy érezte, hogy adatai nincsenek biztonságban. Az új feltételek úgy lettek megfogalmazva, mintha adatot küldene a Facebook-nak, mely igazából anyacég, hiszen 2014-ben megvette a WhatsApp-ot. Az érdekesség viszont az, hogy a WhatsApp elvileg végponttól végpontig terjedő titkosítást alkalmaz. Mit jelent ez az egész és mi a jelentősége? Nézzük!

A végponttól végpontig terjedő titkosítás

Whats App

Többfajta titkosítás létezik. Van, ami csak az adatfolyamot titkosítja egy felhasználó gépe és a szolgáltató között. A legtöbb internetkapcsolat ilyen, tehát a szolgáltató elvileg belelát az adatokba. A végponttól végpontig terjedő titkosítás lényege az, hogy még az sem lát bele az adatokba, aki lebonyolítja a kommunikációt. Amikor elküldünk egy üzenetet, az adatfolyam azonnal titkosításra kerül és csak akkor oldódik fel, amikor a másik fél megkapja. Az ő saját eszköze oldja fel, út közben senki. A WhatsApp, Signal és Telegram is ilyen eljárást használ, tehát maga az üzemeltető cég sem lát elvileg bele beszélgetéseinkbe. Ez jó, mert megtarthatjuk az anonimitást és a magán szférát.

A WhatsApp nem függesztette fel a végponttól végpontig terjedő titkosítás használatát, viszont több „metaadatot” gyűjt rólunk, mint például a Signal vagy a Telegram. Az ilyen metaadatok jellemzően böngészési szokásainkkal kapcsolatos. Milyen tevékenységeket folytatunk az alkalmazásban, hogyan használjuk azt. A titkosítás az ilyen jellegű adatgyűjtéstől nem véd minket, és az adatvédelmi irányelvek megváltozása után ezek az adatok mennek is a Facebook-hoz. Ez azért érdekes, mert lehet, hogy valaki nem használ Facebook-ot, de WhatsApp-ot igen. Ha adatai elmennek a Facebook-hoz, annak adatbázisát pedig feltörik, akkor WhatsApp-os adatainkhoz is hozzájutnak. Ezért menekült sok felhasználó más platformra.

Adatgyűjtés

WhatsApp adatgyujtes
 

A WhatsApp felhasználók 2016-ban kezdtek gyanakodni a két cég burkolt adatcseréjére, amikor kiderült, hogy az alkalmazás alapértelmezett módon megosztja a Facebook-al a felhasználók telefonszámát és elemzési adatait (analytics data). Ez azért volt érdekes, mert ellentmondott a Facebook korábbi állításának, melyben ezt cáfolta. Az adatok megosztását kikapcsolhattuk, de ezt manuálisan kellett megtenni.

2021-ben aztán kötelezővé tette a WhatsApp az adatmegosztáshoz való hozzájárulást. A következő részben ezzel folytatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .