A Windows 10 végre egyszerű hozzáférést biztosít Linux fájlokhoz

A 2019-es áprilisi frissítéssel a Windows 10 végre egy régóta várt funkciót fog elhozni a platformra, ugyanis könnyen hozzáférhetünk majd Linux-specifikus fájlokhoz, avagy ’Windows Subsystem for Linux’ (WSL) fájlokhoz a fájlkezelőn vagy a parancssoron keresztül.

Jelenleg még kicsit trükkös a Linux fájlok elérése. Minden fájl megtalálható az ’AppData’ mappában, azonban a Microsoft nem ajánlja, hogy ezen mappa fájljai között turkáljunk, ugyanis a Windows működéséhez szükséges fájlok nagy része is itt található, és ha valamit elrontunk, akkor azt az operációs rendszer sem fogja jó szívvel venni. Az új frissítés azonban egy praktikus és biztonságos módszert biztosít az itt található Linux fájlok elérésére.
Ahogy Craig Loewen kifejtette: ahelyett, hogy direkt módon keresnénk meg ezeket a fájlokat, a Windows egy úgynevezett ’Plan 9’ szervert fog futtatni, mely része a háttérben futó WSL szoftvernek. A Windows 10-ben lesz egy beépített szolgáltatás, mely a kliensként fog működni és kommunikál ezzel a Plan 9 szerverrel. A szerver lefordítja, dekódolja a Linux-os fájlműveleteket és kezeli a Linux metadatákat is, mint például a hozzáférési engedélyek, társítások, stb, így biztosítva azt, hogy minden rendben működik akkor is, amikor Windows-os eszközökkel férünk hozzá egy Linux fájlhoz. Ez persze az a bonyolult rész, ami a háttérben folyik, nekünk különösebben nem kell vele foglalkozni.

Egy fájlkezelő ablakot könnyen meg tudunk nyitni a Bash Shell-ből az ’explorer.exe’ paranccsal. Az itt megnyíló fájlkezelőben biztonságosan és zavartalanul tudunk Linux fájlokkal dolgozni, másolni, kivágni, módosítani annak ellenére, hogy a környezet Windows. Igencsak praktikus, ha munkamenetünk nagy részét Windows-on végezzük, azonban van pár Linux fájl is, amire szükségünk van közben.
A Microsoft lehet, hogy megváltoztatja ezt a jövőben, egyelőre azonban az alábbi parancsot beírva egy fájlkezelő ablakába elérhetjük szinte bármely telepített Linux disztró fájljait:
\\wsl$\<running_distro_name>\
Ha az Ubuntu Bash Shell-t használjuk, akkor a következőt kell beírni: \\wsl$\Ubuntu\
Ez a parancssorban is működik, ha PowerShell vagy a Command Prompt-ot használjuk. A ’cd \\wsl$\Debian\’ parancs például megváltoztatja a főkönyvtárat Debian disztrókon.
Azon Windows felhasználók, akik WLS-t használtak már jó ideje vártak ezekre a funkciókra, mivel biztonságosabb és egyszerűbb lesz a Linux fájlokhoz való hozzáférés. Már nem kell sokat várni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .