A Windows 10 végre kap egy igazi parancssort!

Windows Terminal

Linux-on már sok éve van egy jól működő Linux terminál, ami effektíve egy normális parancssor. A Windows-on is találunk ekvivalenst, azonban az egész vizualitása és külseje elég elavult, ami valamilyen szinten érthető, hiszen a legtöbb Windows felhasználó csak böngészi az oprendszert, a parancssort nem igazán használja.Windows 10
A Microsoft azonban változtatni kíván egy kicsit ezen és új külsővel ruházza fel a Windows parancssort, mely egy külön applikációban fog tovább működni Windows Terminal néven. Lesznek benne egyedi sablonok, külön ablakok mint a böngészőkben, továbbá centralizált hozzáférés a PowerShell-hez és a Bash-hez is a jól ismert WSL-en keresztól (Windows Subsystem for Linux).
A Microsoft kicsit megkésett az újításokkal, ugyanis más operációs rendszerek már rég lekörözték a Windows-t e téren. A Linux szinte minden disztrója jobb parancssorral rendelkezik, és habár Windows-on lehet már a WSL segítségével Bash-t és más Linux Shell-eket futtatni, ez az egész még mindig a régi Windows Console-on alapul, melyben például nincsenek külön terminálablakok, csak egy főablak. A régi Windows Console fejlesztésére egyébként komoly erőforrásokat szentelt a Microsoft, és olyan funkciók, mint a Ctrl+C – Ctrl+V is belekerült, mely alapesetben nem működött. Ezekhez jöttek az új színárnyalatok, valamint az Unicode és a VT kódok támogatása, mely az olyan Linux app-oknak kedvezett, mint a Tmux. Veszélyes volt azonban a talaj, mert a fejlesztgetés lehet, hogy keresztbetesz ősi alkalmazásoknak, melyek a régi parancssort használják.Windows 10
Mindez azonban már a múlté, mert a Microsoft teljesen újragondolta a parancssort, és mint említettük, hamarosan a Windows Terminal applikációként fog tovább élni. Az új verzió már GPU alapú text render-elésre is képes lesz, továbbá még az emojikat is támogatja! A böngészőkhöz hasonlóan lesznek benne ablakok, így egyszerre megnyithatjuk a Cmd-t, PowerShell-t, és a WSL-t is. Valószínűleg júniusban lesz az első verzió elérhető a tesztelők számára, és nem fogja egyből teljesen lecserélni a régi cmd környezetet. Aki szeretne belenézni a forráskódba, az a GitHub-on megtalálja.
Ami még érdekes, hogy a Microsoft azt is bejelentette, hogy a Windows Subsystem for Linux 2, avagy a WLS 2 is hamarosan érkezik Windows 10 alá és elődjénél közel kétszer akkora teljesítményt fog nyújtani. Ez úgy fog történni, hogy a Windows kapni fog egy külön Linux kernelt is, ami szintén érdekes. Érdemes lesz júniusban kipróbálni az új, vizuálisabb parancssort!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .