A Windows jövője: Mi a Polaris és a Windows Core OS?

A Microsoft jelenleg egy olyan központi (Core OS) operációs rendszeren dolgozik, mely egyesíteni hivatott a különböző eszközökön működő különböző Windows operációs rendszer típusokat. Ezek jelenleg a kulisszák mögött zajló projektek, melyek nincsenek hivatalosan bejelentve.

A Microsoft egy olyan egyesített operációs rendszert szeretne, mely ugyanaz minden eszközön, beleértve a Windows 10-es PC-ket, az Xbox One-okat, a HoloLens-et és a jövőben megjelenő Windows telefonokat is. Jelenleg azonban még csak a OneCore létezik, mely az a kemény magja a Windows operációs rendszernek, melyre a Windows 10, a Windows Server, az Xbox 10, a Windows 10 Mobile, a Windows 10 IoT, és a HoloLens operációs rendszer felépül. Mindegyik rendszer eltér azonban egymástól itt-ott, de az alapja mindegyiknek a OneCore. Ez a 2 évvel ezelőtt megjelent Anniversary Update keretében került be a köztudatba.
 
Zac Bowden, a Microsoft Central munkatársa így jellemezte a Windows Core OS-t: ’’A WCOS egy új, modern változata a Windows-nak, és egy hatalmas előrelépés afelé, hogy egy univerzális operációs rendszerré váljon a Windows. A WCOS egy olyan operációs rendszer lesz, mely platformokat fog áthidalni, és működik bármilyen eszközön vagy moduláris felépítéssel rendelkező eszközön, ami a Windows élményt támogatja’’.

Ahelyett tehát, hogy a különböző Windows eszközök a Windows eltérő verzióit futtatják, mindegyik Windows Core OS-t fog futtatni. Van azonban a Microsoft-nak még egy projektje, a C-Shell. A teljes nevén ’Composable Shell’ néven ismert aspiráció is fontos lehet a jövőben. Jelenleg minden eszköz, mely valamilyen Windows variánst futtat, saját interfésszel rendelkezik. Az asztali PC-knél ott van az asztal, az Xbox One-nál ott az Xbox Dashboard, a Windows mobiloknál pedig a telefonos interfész. Ezek mind különálló interfészek és a különböző eszközök különböző Windows variánsainak részei. A C-Shell egy megosztott interfész lesz, mely a Core OS alatt fog futni és egyből képes adaptálódni ahhoz az eszközhöz, melyre felkerül. Más szavakkal, a Microsoft olyan interfészt csinál, melyből csak egy lesz, de mindegyik eszköznél jó lesz.

Miért jó ez? Például egy Windows telefonnak meglesz a telefonos interfésze, azonban egy billentyűzethez és egérhez csatlakozva egyből asztali PC interfészre tud váltani. Ez jelenleg még nem kivitelezhető, hiszen minden eszköznek saját, egymással inkompatibilis interfésze van. A jövő azonban rengeteg lehetőséget tartogat e téren!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .