A Windows sem tökéletes: a bug-ok és a biztonsági mentések szerepe (1. rész)

Windows 10

Amióta a Windows 10 először elérhetővé vált a felhasználók számára, sajnos számos olyan eset volt amikor egy hibás frissítés véletlenszerűen letörölte felhasználók fájljait és egyéb problémákat okozott, melyekre az átlag ember nem igazán számít. A leggyakoribb probléma továbbra is a driverekben rejlik, ugyanis a Windows 10 frissítések ezeket szokták a legrosszabbul érinteni. A Microsoft éppen ezért érdekes módon azt ajánlja, hogy rendszeresen készítsünk biztonsági mentéseket, elismerve, hogy maguk sem tartják a Windows 10-et tökéletesnek.Windows 10’s Bugs
A fájlveszteség természetesen nem csak a Windows hibáinak tudható be. Leggyakrabban egy halálán lévő merevlemez adja be a kulcsot. Ezt a S.M.A.R.T. rendszer próbálja előre jelezni de nem midig sikeresen. Konkrét applikációk is károsíthatnak fájlokat. Ez történt például régebben a Google Chrome és Mac-ek esetében. Sok módon veszíthetjük el fájljainkat, ezért a biztonsági mentések rendszeres készítése fontosabb, mint valaha.Windows Update
Sajnos ez azért is fontos, mert egy frissítés akár az egész operációs rendszert is károsíthatja. Nézzünk erre pár példát!

  • A 2018-as októberi frissítést gyorsan vissza is vonta a Microsoft, mert elkezdte random módon törölgetni emberek fájljait. Ha például a Dokumentumok mappát a C:\Users\Name\Documents útvonalról egy másik helyre, például a D:\Documents helyre tettük, akkor a rendszer már törölte is automatikusan a benne lévő fájlokat bármilyen engedélykérés nélkül. Hopsz!
  • 2020 februárjában hasonló dolog történt. A frissítés nyom nélkül elkezdte törölni az emberek fájljait a merevlemezről. Néhányan megtalálták a fájlokat, de bizonyos fájlok nyom nélkül eltűntek.
  • Sok frissítés kihat a teljes rendszerre. Előfordul, hogy boot-oláskor örök fekete képernyő fogad minket és a gép használhatatlan lesz. Ilyenkor egy másik gépen backup-olva folytathatjuk a melót, ha van biztonsági mentés.
  • Az örök mumus a driverek. Hangeszközök, külső USB eszközök és egyéb perifériák számtalanszor okoznak kékhalált egy frissítés után. Sokszor az ilyen problémák javítására sok időt kell várni, és sokszor soha nem javulnak meg.
  • Megfigyelték már felhasználók, hogy a Windows szeret programokat is letörölni a rendszerből egy frissítés után. Értelemszerűen ezek újratelepíthetők, de sok preferencia és beállítás elveszhet.Felho fileok

A biztonsági mentés készítésének folyamata viszonylag egyszerű. A következő részben ezzel folytatjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .