Active Directory újraindítása menet közben

A Windows Server 2008 egyik (rengeteg más mellett) újdonsága, hogy most már menet közben leállítható, elindítható az Active Directory címtárszolgáltatás.
És, hogy ez mire jó? Mivel menet közben leállítható, nem kell újraindítanunk a szervert AD Restore Safe Modeban, ha valamit szeretnénk az adatbázissal offline (pl. töredezettségmentesítés, helyreállítás) csinálni.

Grafikus felületen keresztül

A leállítást, indítást ott tudjuk megtenni, ahol a többi szolgáltatásét is, tehát a Szolgáltatások (services) között. Start menü futtatásba (WIN+R) írjuk be: services.msc

Futtatás: services.msc
Futtatás: services.msc

Majd a listában keressük meg a Active Directory tartományi szolgáltatások (Active Directory Domain Services) nevű szolgáltatást, majd jobbegérgomb rajta és a helyi menüből válasszuk a Leállítást, Újraindítást vagy Indítást.
Windows Server 2008 szolgáltatások
Windows Server 2008 szolgáltatások

Ha az AD DS leáll, akkor a tőle függő összes szolgáltatás is le fog állni (Kerberos, AD-integrált DNS, DFS stb.). Ezért megkérdezi a Windows, hogy leállítsa e a szolgáltatást. Erősítsük meg.
Függő szolgáltatások leállítása
Függő szolgáltatások leállítása

Parancssorból

A következő paranccsal állíthatjuk le a szolgáltatást:

net stop ntds
 

Megkérdezi, hogy biztos fojtatjuk, mivel függő szolgáltatásokat is leállít. Itt nyomjunk neki I-t, vagy Y-t.
Elindítás:

net start ntds

Most már elvégezhetőek az olyan műveletek amit korábban (Windows Server 2003 esetén) Címtárszolgáltatások helyreállító módjában végeztünk.

2 thoughts on “Active Directory újraindítása menet közben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .