Alapvető problémák, melyek negatívan befolyásolják a legtöbb iPhone üzemidejét

iPhone üzemideje

Minden okostelefon működése rendkívül összetett rendszerekre épül, ami a gyakorlatban leginkább abban nyilvánul meg, hogy bizonyos hibajelenségek hátterében többféle probléma is állhat. Ide sorolható például az üzemidő csökkenése, melynek megjelenésekor nagyon sokan azonnal az akkumulátor meghibásodására gondolnak, hiszen ez a legnyilvánvalóbb mind közül, azonban a hardverhez kapcsolódó hiányosságok messze nem fedik le a teljes palettát, amennyiben szeretnénk feltárni az összes hibalehetőséget. Hogy mégis milyen problémákat kell számításba vennünk, melyek a legtöbb iPhone okostelefon üzemidejét lecsökkentik? Lássuk a leggyakoribb eshetőségeket!
Túl régen történt újraindítás
Bár ránézésre nincs sok közük egymáshoz, a működésük tekintetében azonban egy iPhone pontosan olyan, mint egy Macintosh vagy egy Windows alapú számítógép. Egyik esetében sem elképzelhető, hogy hetekig vagy hónapokig menjen egyfolytában, hiszen rengeteg olyan művelet fut a háttérben, melyek csak akkor tudnak újra elindulni, ha magát az eszközt, a rajta futó operációs rendszert is újraindítjuk néha. Sokak számára teljesen természetes, hogy az okostelefon mindig használatra kész, de valójában mindegyiknek szüksége van arra, hogy néha kikapcsolják.
Nem is annyira a hardver kímélése a cél ezzel, sokkal inkább annak a megakadályozása, hogy az operációs rendszer – esetünkben ugyebár az iOS aktuális verziója – ki tudja üríteni a beragadó alkalmazásokat, meg tudja tisztítani a memóriát, és újra elindítson olyan alapvető műveleteket, melyek minél tovább futnak megszakítás nélkül, annál jobban terhelik a készülék akkumulátorát. Mindez annyira súlyos probléma lehet, hogy több hónap után akár órákkal is lerövidíthetik az üzemidőt, így mielőtt a legrosszabbra gondolnánk, egy gyors újraindítást feltétlenül ütemezzünk be.
Feltelítődött a memória
Míg az újraindítás hiányából fakadó üzemidő-csökkenéssel a legtöbb iPhone-tulajdonosnak talán nem mondtunk újat, addig a memóriatisztítás képében már talán egy sokkal hasznosabb tanácsot ismerhetnek meg a felhasználók. Merthogy nemcsak a készüléket lassíthatja le drasztikus módon, hanem az akkumulátor teljesítményét is csökkentheti, ha a telefon RAM memóriája feltelítődött, esetleg olyan folyamatok és alkalmazások ragadtak meg benne, melyek feleslegesen terhelik a rendszert.
Bár egy kikapcsolással ezt a problémát is elháríthatjuk, ha viszont gyorsabb megoldást akarunk, akkor érdemes egy kevesek által ismert, de mégis egyszerű praktikával kitisztítani a rendszermemóriát. Ehhez nyomjuk meg a kikapcsológombot, majd utána pár másodpercre nyomjuk le a Home gombot is. Ha eredményes volt a tisztítási folyamat, a kijelzőn egy villanás után megjelenik a főképernyő, ami azt jelenti, hogy a rendszer újra kiosztotta a memóriát és kiszedte a felesleges vagy beragadt elemeket, melyek szükségtelenül terhelték az akkumulátort.
Kapcsoljuk ki a számunkra felesleges funkciókat
Rendkívül gyakori probléma a legtöbb iPhone okostelefon üzemidőjének jelentős csökkenése kapcsán, hogy a készüléken rengeteg felesleges szolgáltatás be van kapcsolva úgy, hogy azokat csak nagyon ritkán használja a tulajdonos. Ilyen lehet például a GPS vagy a Bluetooth állandó használata, melyek kivétel nélkül rendkívül sok energiát vesznek el az akkumulátortól, miközben különösebb trükk sem kell a kikapcsolásukhoz, csak felhúzzuk a Vezérlőközpontot, és kikapcsoljuk a megfelelő ikonokat, amivel töltésenként több órányi üzemidőt is nyerhetünk.
Természetesen léteznek még kevésbé nyilvánvaló trükkök is ebből a szempontból, így például a készülék animációinak kikapcsolása vagy csökkentése egyaránt ide sorolható. Ezt a Beállításokon belül megtalálható Kisegítő lehetőségek almenüben érhetjük el, ahol a Mozgás csökkentése opció kikapcsolásával, a Kontraszt növelése funkciónál pedig az Átlászóság növelése alkalmazásával szintén értékes órákat nyerhetünk egy-egy töltés között. Ilyenkor a készülék kezelőfelülete talán nem lesz olyan gazdag az animációkban, a látványos megoldások egy részéről le kell mondanunk, de cserébe az üzemidő is javítható, akárcsak a fényerő visszavételével, ami az egyik legnagyobb akkumulátor-faló mindegyik elhangzott opció közül.
Amikor már csak az akkumulátor cseréje segíthet
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy egy okostelefon megvásárlásával hosszú évekig biztosítják maguknak a gondtalan kommunikációs lehetőséget, azonban nemcsak a kijelző betörésekor kerülhet szervizbe egy telefon, hanem akkor is, ha az akkumulátor teljesítménye csökkenésnek indult. A mai hordozható eszközök többségénél általános probléma, hogy az akkumulátor teljesítménye még rendeltetésszerű használat mellett is folyamatos csökkenésben van. Átlagosan 2-3 év után pedig ez a romlás már megfigyelhető lesz a telefon üzemidőjén is, ami gyakorlatilag elkerülhetetlen.
Bár az Apple korábban megpróbált szoftveresen trükközni, és a hardver lassításával azt a hatást kelteni, hogy a telefon még mindig olyan jól bírja egyetlen töltéssel, mint újkorában, de miután egy nagyobb botrányt követően kibújt a szög a zsákból, inkább minden felhasználót az akkumulátor cseréjére biztattak. Nem véletlenül, ha ugyanis a fentiekben bemutatott szoftveres trükkök sem segítenek, ezáltal készülékünk már egyetlen napot sem bír ki úgy, hogy ne kelljen többször töltőre tenni, akkor csak az akkumulátor cseréje segíthet, amivel kapcsolatban érdemes megbízható szervizt választani, ahol nemcsak a gyárival megegyező minőségű alkatrészt szerelnek a telefonba, de mindemellett garanciát is vállalnak mind a szerelésre, mind az új akkumulátorra.
A csere a legbiztonságosabb, leggyorsabb és legtartósabb módja annak, hogy iPhone okostelefonunk visszakaphassa eredeti teljesítményét, így speciális beállítások vagy kompromisszumok nélkül ismét olyannak láthatjuk majd a készüléket, mint amilyen újkorában volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .