Arch Linux – alapoktól a kész rendszerig

FIGYELEM! A leírás feltételez némi rutint (ahogy maga az Arch Linux is), ezért nem leszek túlzottan szájbarágós. Csak egy kicsit.
Most eléggé Chakra-sra veszem a figurát és 3 részre bontom a telepítési útmutatót. Ahogy a Chakra Linuxnál úgy itt is lesz egy rész mely az alaprendszerért felel, a második rész a driverek, video és hangbeállításokat tartalmazza, végül a harmadik az asztali környezetért felelős.

Íme az első rész:

Telepítés

Nulladik feladat

Ellenőrizzük hogy eleget tesz-e a gépünk a követelményeknek:
A-opció (Fapados rendszer)

 • 686_32 vagy x86_64-es architektúra azaz i686osok(Pentium 2 és annál jobb) és minden 64bites rendszer
 • vinyó (fél Gb kb.)
 • kis memória (128MB)
 • meg egy csatolási pont hogy mivel telepítjük a rendszert (USB, LAN, ODD közül valamelyik)

B-opció (Asztali környezethez melyet a leírás segítségével telepíthetsz)

 • Előbb felsoroltakat számszerűsítve:
 • 1Ghz proci (előny de nem feltétel)
 • 10 Giga vinyó (2-6 Gigával megelégszik de /home-nak is kell hely)
 • 128MB-512MB memória (asztali környezettől/ablakkezelőtől függően)
 

A legfontosabbat nem is mondtam: gyors net (asztali környezet telepítésénél nagyon fontos mert azért 2 Giga letöltése 56k-s modemmel nem piskóta 😀 )
Továbbá ellenőrizzük hogy van-e megfelelő szakértelmünk(nem kell sok, szájbarágós leszek), türelmünk (lónyugtató helyettesítheti, láncdohányosoknál pedig egy csík cigaretta) és tűrőképesség a konzolhoz(nem a legörömtelibb órákon keresztül bámulni a fekete képernyőt és pötyögni)

Első feladat

Telepítőmédium beszerzése

vagy

jó sokféle van. Ha 64 bites támogatással rendelkezünk akkor érdemes a 64 bitest választani más esetben 32 bit. (64bites dolgoknál kellhetnek okosságok; pölö wine, Vbox stb.) Van újabban dual telepítő is ami a menüben adja meg a választás lehetőségét a 32 és 64 bit között. Döntés2: USB vagy optikai lemez. Utóbbi célszerűbb az olvasási sebesség miatt. Nekem spec van egy 1,4 Gigás DVD-RW-m pici, rózsaszín és karcálló :D. Nagyon cuki -_-
Lemez esetén alacsony sebességgel írjuk ki a hibák elkerülése végett. (jó minőségű lemez és író adhat bátorságra okot de felesleges ugyanis nagyon hamar kiírja azt a párszáz megát) Akkor van még a Core és Netinstall változat. Egyik net nélkül is felpakolja a cuccost(nagyon alap cuccok és ha rányomod a netet csak a friss cuccokat tölti le, ami nem frissült az image kiadása óta azt értelemszerűen a lemezről pakolja fel.) a netinstall viszont a netről rángat le mindent így azok a csomagok nagyon frissek lesznek.

Második fogás

ha a lemezkép letöltve, kiírva és CD pedig belőve akkor butuljunk be róla és olvassuk a szép kék háttéren a szöveget. Számunkra az első kettő sor lényeges. Akiknek nincsen SATA vezérlőjük és régi IDE szabványt használ a gépük, nekik melegen ajánlom a második lehetőséget. Esetek többségében az első a megfelelő.
Live rendszer betölt…(FAQ: Igen, Live rendszerről telepít. Igen, konzolos a Live.)
Ezután login shell prompt fogad. Nagyszerű!
root-ként jelentkezzünk be (jelszó nincs).
másik terminálon állítsuk be a netkapcsolatot ha szükséges, a legeslegjobb router mögött csinálni főleg DHCP-vel(bevallom nem értek ehhez; de elérhető a pppoe-setup és pppoe-connect páros és megemlíteném hogy elég szájbarágós a setup|usernév(vmi kukac vmi pont vmi)|kapcsolódás helye (ethn az esetek többségében jó)|kapcsolódás kéréskor(no -val mindig aktív lesz a kapcsolat)|DNS szerver címe(ha automatikus akkor írjuk be azt hogy server)|jelszo|tűzfal(0-2 között állítható a biztonsági szint 0nál nincs)|elmentés)
Még a telepítés megkezdése előtt állítsuk át a fontot és a billentyűzetkiosztást hogy későbbiekben ne okozzon gondot.(jelszavak beírásánál elég fontos pl)
Ezt a „km” paranccsal tehetjük meg. Elsőként a kiosztást változtassuk a megfelelőre.(Magyar: i386/qwertz/hu.map.gz végefelé lesz) másodikként pedig a fontot. A magyar ékezetes betűkkel soknak van baja, de a lat2-16.pfsu.gz egész tűrhető. Árvíztűrő tükörfúrógép szavak begépelésével tesztelhetjük a betűtípust. A lat2-16.pfsu.gz mellett találhatunk olyan konzolfontokat is melyeknek a végén nem a 16os áll hanem egy 8 és 16 közötti páros szám. Ez a betűtípus magasságát kívánja megadni. 12estől fölfelé már egész normális.

Harmadik lépés

Install. Végre.
Az egész procedúra a /arch/setup parancs begépelésével indítható.
Köszönt minket és közli hogy állíts netet. szerencsére ezt mi már megtettük ha nem akkor pótoljuk. a 7es konzolon látható az install log(hibakeresésénél jól jön)

 1. forrás kiválasztása:
 2. CD vagy NET(Core-osoknak CD is és a NET is rendelkezésre áll netinstallosoknak csak a NET)
  Netinstall: (végső felszólítás a netkapcsolatra)
  Setup networkkal az internetet beállítjuk
  Choose Mirrorral kiválasztjuk a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet ftp szerverét(magyar szeró, legközelebb van valószinűleg, és elég gyors is) Másik jó szerver a selfnet.de tükre, gyors és baromi gyakran frissül.

 3. óra beállítása
 4. Régió, időzóna
  Idő/dátum: UTC/localtime kinek mi 🙂 ezután lehetőségek: rendben van a dolog/ ntp frissítés/ manuális
  Ha kész akkor OK és mehetünk particionálni

 5. Partíciók
 6. Két lehetőségünk van: vagy félautomata vagy kézi particionálást választunk. A félautomata 4 elsődleges particiót csinál, /boot, swap, / és /home particiókat a teljes merevlemezt felhasználva. Egyedül a méretet változtathatjuk meg és az hogy a / és a /home milyen partició legyen. Megcsinálja és felmountolja. (boot az ne legyen kisebb mint 80M, swap az legyen kb a memória méretével egyenlő ha hibernálni is akarjuk a gépet akkor a memória méretének a kétszerese ajánlott, / mérete 500M minimum de aki asztali környezetet is akar akkor nem fog ártani a 6G sem, /home konfigcuccoknak kell igazándiból)
  FIGYELEM! Ez meghágja a vinyót!
  Kézinél a magunk ura vagyunk. Melyik vinyó és mit hova csatoljon. Ezt az opció kell neked ha meg akarsz tartani partíciókat(Multi-boot). A d betű eszetlen nyomkodásával kitörölhetjük a meglévő partíciókat, majd az n betű megnyomásával létrehozhatunk mindenféle partíciót. Amire figyelni kell a fentieken kívül: bootflag a boot particióra, és a swap létrehozása(ha nincs ilyen és betelik a memória akkor harangoztak a munkamenetnek).
  Write majd Quit.
  Ezután a következő menüpontban a pariciókhoz rendelsz fájlrendszert. Első kérdése: formázza-e második a fájlrendszerre kiváncsi harmadik pedig a csatolási opciókra kérdez rá. Ha meglévő fájl rendszert akarsz használni törlés nélkül akkor első kérdésre no a válasz majd kiválasztod a fájlrendszer típusát végül megadod a csatolás helyét.

 7. csomagok választása
 8. Enter enter enter. többit meg majd install után
  Maximum bejelölöd a base-devel-t. Előbb vagy utóbb szükséged lesz rá.

 9. Telepítés
 10. beállítás
 11. elején kérdi hogy a netbeállítást amit a telepítésnél használsz az legyen-e az alapértelmezett és ha igen akkor belemásolja az rc.conf-ba és kiválasztatja veled a szövegszerkesztőt mellyel módosítgatod a fájlokat (nano ajánlott)
  rc.conf-ban amit érdemes beállítani
  LOCALE=”hu_HU.UTF-8″ -azért hogy ne az üzbég-örmény-tádzsikisztáni nyelvi fájlt szedje le hanem a magyart
  HOSTNAME=”gepnev.ahova.a.geped.nevet.irod-akarmi.lehet”
  mkinitcpio.conf fileban a HOOKS-ok közé illesszük be a keymap szócskát is és akkor szépen ékezetekkel fog megjelenni az üzenet a tty terminálokon
  locale.gen-ben kikommenteled a megfelelő sort mely karakterkészletét akarod használni (jelen esetben a magyar UTF-et legalább és az ISO-t sem árt hogyha windowsos dolgokkal is kapcsolatba kerülsz ergo IRC DC stb)
  a többi az átlag user számára felesleges(átlaguser= asztali gép otthon amivel nem nagyon vergődsz)
  Root passwordot beállítod, majd eggyel lentebb elfogadod a beállításokat.

 12. Bootloader telepítése
 13. Telepíted-e a GRUB-ot(ergo vagy használod ezt vagy egy másik OS által telepítettet, eseleg a LILO-t)
  telepítés előtt átnézeti veled a konfigfájlját de ha nincs más OS akkor nem kell vele foglalkozni. Végül rákérdez a GRUB telepítsének a helyére, alaphelyzetben az MBRbe kell rakni.

 14. Telepítés befejezése
 15. írd be: reboot
  miután kivetted a telepítőmédiumot 😀

gép újraindul és egy csinos kis login képernyő fogad.

hang, videó és társaik

Most jön az igazi buhera!
root névvel és a megadott jelszóval lépjünk be
frissítsünk egy jót! (csomaglisták miatt is szükséges lehet)

pacman -Syu

Mivel a Linux nem vindóz ezért nem fogunk sokáig rendszergazdaként működni ugyanis a root jog rút dolgokat képes csinálni ha nem figyelünk oda(ld. vindóz).
rootként annyi a dolgunk hogy létrehozunk egy gipszjakabot mert ugye nem célszerű egy gyerek kezébe panzerfaustot adni(németek megtették és lám hogy jártak).
adduser paranccsal létrehozhatjuk az alapfelhasználónkat interaktív módon. A dolog gyerekjáték kivéve az other groups szekciót. Oda elég sok dolgot kell bepötyögni hogy korrektül menjen a dolog.
hasznos csoportok a nem root felhasználóknak ezeket vesszővel kell elválasztani:

 • audio – hangkártya és hasonló szoftverek használata(ergo ha nem tagja az user ennek a csoportnak nem lesz hang)
 • floppy – hozzáférés a floppy-hoz, ha van ilyened; ha nincs felesleges
 • lp – nyomtatási feladatok
 • optical – ODD kezelés (CD és DVD meghajtók)
 • storage – HDD SSD USB kulcsok és hasonló tárolók kezelése
 • video – videóval kapcsolatos dolgok használata és a hardveres gyorsítás engedélyezése
 • wheel – hogy sudo-zhass kedvedre (kormányozd a rendszert)
 • power – energiaellátás kezeléséért (pölö lekapcsolhasd a rendszert a powergombbal; nem, nem az ami hátul van a kábel mellett)

egyszerűbben:

useradd -m -G users,audio,floppy,lp,optical,storage,video,wheel,power -s /bin/bash [júzerném]

ne felejtsünk jelszót rendelni a felhasználóhoz!

passwd [felhasználónév]

és lehet is pötyögni az új user jelszavát.
következő dolog:
szeretjük a sudot úgyhogy telepítsük!

pacman -S sudo

ezután

EDITOR=nano visudo

(nano-t bármilyen szerkesztővel helyettesíthetjük ha vi-vel szeretnénk akkor nem kell az előtag a visudo elé)
vagy szerkeszthetjük közvetlenül:

nano /etc/sudoers

itt van két lehetőség:

 1. az egész wheel csoportnak megadjuk a sudo-zás jogát
 2. csak a gipszjakabunknak adjuk meg a sudo-zás jogát

első módszer: kitöröljük a # jelet a „%wheel ALL=(ALL) ALL” elől (FIGYELEM! ha a másik nagyon hasonló sor elől vesszük ki a kommentet akkor jelszó nélkül fog rendszergizda módba lépni ami persze akkora biztonsági rést jelent mint a bécsikapu kétszer)
ezért célszerű a…
második módszer: hozzáadjuk a sort: „[felhasználónév] ALL=(ALL) ALL” ez pedig csak a gipszjakabnak ad istenjogot. (a root sor mintájára kell megírni)
ha ezzel megvagyunk, teszteljük is rögtön!
exit paranccsal kijelentkezünk majd az új névvel és jelszóval pedig be
ha sikerült kezdhetjük felsudózni a hangot 🙂 mikor először használjuk a sudo-t akkor kidobja gondolkodjunk meg mielőtt billentyűt ragadnánk, ne piszkáljuk másnak a cuccait(még akkor sem ha az egy csinos kolleganő akinek pornós múltja van) továbbá egy pókemberes idézettel kedveskedik nekünk 😛 (copyright? Right to copy!)

sudo pacman -S alsa-utils

ha kell OSS támogatás akkor gondoskodjunk róla hogy az alsa-oss csomag is felkerül

alsamixer

paranccsal hangoljuk fel a hangsugárzók/fejhallgatók membránjait
a beállítás helyessége

aplay /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav

beírásával tesztelhető is!

sudo alsactl store

parancs menti a jelenlegi beállításokat és ezek visszatölthetők lesznek.
és mivel szeretnénk ezt visszatölteni és elindítani az alsa-t(nem kézzel hanem automatikusan) úgyhogy hozá kell adni az rc.conf démonaihoz

sudo nano /etc/rc.conf

itt pedig keressük ki a DAEMONS sort és az utána következő zárójelek közötti cuccok végére írjuk be az alsa szót
kb igy nézzen ki: DAEMONS=(syslog-ng network crond alsa)
Ha ezek megvannak, jöhet az X kiszolgáló és a beviteli eszközök támogatása az X alatt

sudo pacman -S xorg libgl mesa

elsőként: jöhet egy másik fontos döntés: nyílt vagy zárt forráskódú videodrivert akarunk-e felrakni. Legacy ATinál nem kérdéses hogy nyílt, továbbá régebbi alaplapi videókártyásoknak is ajánlott. A HD sorozatú atisoknak felcsillanhat a szeme hogy van radeonhd nyílt driver de én ezt nem ajánlom, mert erősen kísérleti jellegű(egyelőre).
Phoronixon készültek mérések melyik a jobb/rosszabb és végeredményben a nyílt driver jobb, de ahhoz olyan kártyát is kell kifogni amin műkodik rendesen a radeonhd. Másrészről van egy dolog amiben csúnyán alulmaradt a nyílt driver. Ez a textúrázás. Játékról ilyenkor tessék lemondani. (7000-es és 8000-es sorozatu kariknál van rendes 3D támogatás (: állítólag )
nVidia kártyáknál másabb a helyzet van egy erősen kísérleti 3D-s nyílt driver és mindenféle zárt driver. Utóbbit érdemes használni, szereti is az arch 🙂

Videodriverek! Legjobb rész

Ha nvidia kártya van van 3 lehetőség:

 • FX sorozat előtti (nvidia-96xx)
 • FX sorozat (nvidia-173xx)
 • FX sorozat utáni (nvidia)

A fentebb írt csomagokkal telepíthetőek az nvidia zárt driverek. Ati driverei nincsenek a tárolókban ugyanis kivették a 2009 elején történt incidens miatt. (rakat kártyát raktak legacyba és no support 3-7 éves kártyák, továbbá csak 3 disztrót támogat: Ubuntu, Redhat, SUSE ergo rpm és deb alpúakat:) arch egyik kategóriába sem sorolható)
Atisok:

xf86-video-ati

Intel:

xf86-video-intel

(900as sorozat előtti inteleket más drivercsomag támogat!)
VMware:

xf86-video-vmware

Többi lehetőség:

sudo pacman -Ss xf86-video | less

beviteli eszközök:
listázás:

sudo pacman -Ss xf86-input | less

Az xf86-input-keyboard és az xf86-input-mouse alaphelyzetben elég. De joystick, tapipad és hasonlók esetén a megfelelő csomagot kell telepíteni (utóbbi esetén a xf86-input-synaptics -ot).
Most jönnek a jó hírek: van automata Xorg generátor, de aki akarja megírhatja maga is. Igazából annak van szüksége generátorra akinek a videodrivere nem tartalmaz ilyen funkciót (nvidia-xconfig a zöldeknél nagyon hasznos, atinál pedig aticonfig a megoldás).
a generáláshoz be kell pötyögni(ha nyílt drivert használsz):
FIGYELEM: Minden input és video csomagnak fennt kell lennie(ami kell) és a Xorgnak nem szabad futnia!

sudo Xorg -configure

/home/gipszjakab/xorg.conf.new
néven létrehozza a konfigot. Ne teszteljük! mert úgy befagy a xOrg HAL nélkül hogy öröm nézni.
Másoljuk át a fájlt a megfelelő helyre, ha kell módosítsuk
sudo cp /home/gipszjakab/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
Xorg nagyrésze kész
sudo pacman -S hal dbus xf86-input-evdev
ezzel telepítjük a HAL-t amit pottyintsunk is be az rc.conf démonai közé(minnél előbbre de a rendszernaplózót ne előzze meg; ez pedig a hibakeresés miatt célszerű)
Amennyiben a billentyűzetünk nem en_US akkor kell még kicsit buherkodni:

sudo cp /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/10-keymap.fdi /etc/hal/fdi/policy/
sudo nano /etc/hal/fdi/policy/10-keymap.fdi

itt a végefelé van egy bejegyzés:
<merge key=”input.xkb.layout” type=”string”>us</merge>
<merge key=”input.xkb.variant” type=”string” />
amit módosítani kell a nyelvnek megfelkelően, jelen esetben magyarra, valahogy így:
<merge key=”input.xkb.layout” type=”string”>us</merge>
<merge key=”input.xkb.variant” type=”string” />
Második sor olyan nyelvekben lényeges, ahol egy nyelven belül több féle billentyűzetkiosztás létezik.
Következő teendő hogy ezt a fájlt az X is tudomásulvegye:
Xorg.conf fájl billentyűzet szekcióját módosítsuk(szekció végéhez adjuk hozzá ezt a két sort):

Option "XkbLayout" "hu"
Option "XkbVariant" ""

Innentől már magyarbillentyűs lesz az Xünk.
Kell még végső simításnak pár font a megfelelő megjelenítés miatt:

pacman -S ttf-ms-fonts ttf-dejavu ttf-bitstream-vera

Most már megvannak az alapok, mostantól már gyerekjáték lesz!

asztali környezetek és ablakkezelők

Ebben a részben több dolgot is át fogunk tekinteni.

Kezdetnek itt a KDE4

sudo pacman -S kde

az egész KDE-t rántja amiben annyi felesleges dolog van… Ezért használjuk a

sudo pacman -S kdebase

itt csak a kde4 alapcsomagjai találhatóak meg
De ha nagyon minimalisták akarunk lenni akkor:

kdebase-workspace

Másik nagyon népszerű asztali környezet a GNOME

itt a minimumot a

gnome

csoport adja a

gnome-extra

csoport hozzáadásával kapjuk meg a teljes gnome környezetet. Az abszolút minimumot nehéz meghatározni mivel ez a gnome2 eléggé régi dolog, sokat toldozták foltozták és sokminden függ egymástól.

Szintén széles körben ismeretes asztali környezet az XFCE

alapokat az

xfce4

csoport biztosítja, ha ennél több kell

 xfce4-goodies

bőségesen elát minket panel appletekkel és különböző pluginokkal(jónéhány program társaságában)

Következzék egy kevésbé ismert de nagyon puritán és villámgyors asztali környezet az LXDE

sudo pacman -S lxde

ennyi 🙂
Hogy ne csak asztali környezetekről legyen szó, ím OpenBox

sudo pacman -S openbox

ha kellenek kényelmi funkciók akkor telepítsük fel mellé az

obmenu obconf

alkalmazásokat is. De ezekről egy későbbi bejegyzésben részletesebben.
Végül pár szó a konzolos indításról és a xinitrc-ről.
Alaphelyzetben grafikus bejelentkező felület várja a júzereket de ha konzolról indítunk: kelleni fog a xinitrc
Amit nem szabad elfelejteni: Ha májerkedve konzolról indítunk mindent akkor legyen a HAL elindítva különben lehal az X; továbbá root joggal sem lehet Xservert indítani.
A felhasználónk saját mappájában hozzunk létre egy .xinitrc fájlt, majd kezdjük a szabványos bashscript kezdettel majd beleírjuk egy exec szócskát követően a HAL indítóját kell benyomni a ck-launch-session szóval(automount így jön létre más esetben a bejelentekező felület végzi ezt is) majd ez után beírjuk az ablakkezelő vagy asztali környezet indítóparancsát. Valahogy így néz ki openbox esetén:

#!/bin/bash
exec ck-launch-session openbox-session

Más asztali környezet esetén értelemszerűen más a parancs, lehet startkde startxfce4 gnome-session stb.
Ezek után a xinit paranccsal indítható a grafikus felület.
Van emellett egy könnyűsúlyú bejelentkezőfelület a SLiM(Simple Login Manager) ami a xinitet használva indít el GUI-t. Kb annyit tesz mintha bejelentkeznénk konzolon és beírnánk a xinit parancsot.
Tipp: ne felejtsünk el telepíteni az adott asztali környezethez passzoló terminálemulátort(konsole, gnome-terminal stb)
Módosítsuk a DÉMONOKAT az rc.conf fájlban úgy hogy a grafikus környezetünk menedzselőszoftvere elinduljon. (GNOME esetén gdm-et szúrjunk be a végére KDE esetén kdm-et más esetben xdm-et vagy netán a slim-et)
most jöhet a móka!

sudo reboot

miután újraindult a gép máris élvezhetjük a nagyszerű és új Arch Linuxunkat!
Gratulálok!

19 thoughts on “Arch Linux – alapoktól a kész rendszerig

 1. Sziasztok!
  Jónak néz ki ez a rendszer. Ezt én is kipróbálom, bár nekem (kezdő Linux felhasználónak) így elsőre egy kicsit ijesztőnek tűnik. 🙂
  Mikor lesz a többi rész? Kíváncsian várom.

 2. Feltelepítettem az Arch Linux-ot, abból is a core féle verziót, mert a netinstall esetében nem tudom beállítani a Digi netet.
  A rendszer települt is rendesen, gondom annyi volt csak, hogy a kézi partícionáláskor, amikor lemezre írnám a változásokat, be kellene írni a yes-t, ott csak két karaktert tudok beírni, és e miatt nem megy végbe a partícionálás (ezt megoldottam automatikus lemezhasználattal).
  Újraindítás után, root-ként bejelentkezve kiadom a pppoe-setup parancsot, végbe megy a beállítás, indítom a pppoe-start paranccsal, megkapom a Connected! üzenetet. Ennek örülök.
  A tükör szerverek listájában meg van adva a magyar kfki-s tükör, illetve az ftp://ftp.sh.cvut.cz és ugyanennek a http-s változata is. Ezután kiadom a pacman -Syu parancsot, és azt kapom, hogy Transient resolver failure.
  Meg olyat, hogy nem sikerült valamilyen extra tar.gz fájlt letölteni.
  Szóval itt meg vagyok akadva. A wiki-s leírásokat nem értem, hülye vagyok hozzájuk, mint ahogy az angol nyelvhez is. Kezdem azt hinni, hogy az emberek azt gondolják, hogy alapvető szinten mindenki ért angolul. Hát nem, én annyit tudok, hogy no meg yes. Na jó még azt is tudom, hogy a window ablakot jelent.de félretéve a viccet.
  Kezdek befordulni, négy napja csak abból áll ki a szabadidőm, hogy ezt a nyavalyás netet be tudjam állítani. Szóval, ha valaki venné a fáradtságot, és segítene jó alapos szájbarágással, annak nagyon szépen meg köszönöm!
  ugyanezeket beírtam a magyar Archlinux oldalra is, de mire ott választ kapok, nyugdíjba megyek! Pedig addig még van 27 évem!
  Szóval, várom nagyon a hathatós és sikeres segítséget!

 3. Azt még elfelejtettem leírni, hogy amikor a netinstallt próbáltam, másik terminal ablakban lefuttattam a pppoe-setup-ot, de akkor sem akart továbblépni a telepító a network setup-ból.

 4. Megvan!
  Feltaláltam a spanyolviaszt!
  A pppoe-setup-ban a DNS résznél nem adtam meg semmit. Beírtam, hogy server, és megy! Ráadásul le is van írva itt az oldalon!
  Én láma!

 5. @kukimuki
  Nem teljesen értem az utolsó hsz-edben lévő dolgot: mi az, hogy server?! Az ADSL-nél elviekben a szolgáltató adja a DNS szerverek címeit. Azért többes mert kettő van minimum a biztonság miatt. Amúgy én ilyenkor az OpenDNS szervereit szoktam megadni:
  208.67.220.220
  208.67.222.222
  Sajnos, a Linux, pláne az Arch, nehéz ügy némi angoltudás nélkül. Amit említesz hibaüzenet, Transient resolver failure, is egyértelműen DNS hibára utal. Annyit tesz kb. átmeneti feloldási hiba.

 6. Sziasztok! Segítsetek! Már eljutottam odáig, hogy csatlakoztam a digi-hez,(pppoe-start), de a „pacman -Syu”-ra azt feleli már magyarul, hogy „hiba: nem sikerült a core frissítése (a repóhoz nincs szerver beállítva)” aztán még két ilyen sor, végül „hiba nem sikerült szinkronizálni egyik adatbázist sem”
  Nos akkor milyen repó? milyen szerver? Valahol valamit biztos én rontottam el, de hol? Please help as soon as possible!

 7. @Dzsonszi
  Meg kellene győzödni, hogy él-e az internetkapcsolatod: ping index.hu -ra válaszol?
  Ha igen, akkor nézdd meg, hogy a /etc/pacman.conf -ban a repók nincsenek-e kikommentezve. Ha igen akkor szedd ki a kommenteket és utána a pacman -Syu -ra frissülnie kell

 8. Köszi! A pingetés ment, nem adtam meg hányszor, ezért a századik után már ki kellett nyomnom mert nem hagyta abba. Majd próbálkozom, ha a lányaim hozzáengednek a géphez, és nem piszkálnak, hogy mit piszmogsz ezzel a vacakkal, miért nem jó neked a windóz.

 9. Sziasztok újra! Újra kellett kezdeni a telepítést, addig bénáztam, míg nem vette be a pppoe-config -ot. Kár, hogy a cikkíró nem tér ki a fájlrendszerekre, oké illene tudnom, ezért kérdezősködés után az ext3-at választottam. A pppoe-configot nem veszi be, csak a core telepítése után, amikor a cd már nincs benne. A konfig fájlokat érdemes volna egy kicsit részletesebben taglalni. AZ /etc/pacman.conf -ban csak a hivatkozás van az /etc/pacman.d/mirrorlist -re, itt kikommenteltem a magyar hivatkozást, rendben ment a frissülés. Aztán itt volt a következő elakadás, a „sudo pacman -Ss xf-video | less” parancsra kilistázott egy csomó sort, innen nem tudtam kilépni, CTRL+ALT+DEL. Lehet, hogy nem is kellett volna foglalkozni ezekkel. Oké, a cikk írója azt ígérte, hogy nem lesz szájbarágós, de ezt én inkább úgy értelmezném, hogy nem egyértelmű, azoknak szól, akik már úgyis tudják. Miért is foglalkozom kezdőként az ARCH-al? Ajánlották, hogy gyenge gépre frankón meg lehet hegyezni. Kezdem úgy érezni, hogy másról van szó.

 10. Sziasztok újra! Újra kellett kezdeni a telepítést, addig bénáztam, míg nem vette be a pppoe-config -ot. Kár, hogy a cikkíró nem tér ki a fájlrendszerekre, oké illene tudnom, ezért kérdezősködés után az ext3-at választottam.
  Regebbi gepre jo az ext3 mert az ext4 tobb eroforrast ker. Egyebkent ha otthoni gepre telepited annyira nem lenyeges…
  A pppoe-configot nem veszi be, csak a core telepítése után, amikor a cd már nincs benne. A konfig fájlokat érdemes volna egy kicsit részletesebben taglalni. AZ /etc/pacman.conf -ban csak a hivatkozás van az /etc/pacman.d/mirrorlist -re, itt kikommenteltem a magyar hivatkozást, rendben ment a frissülés.
  Ezt nem teljesen nem ertem, mi az, hogy nem veszi be? Amugy a pacman -U valamiprog.pkg.tar.gz paranccsal a valamiprog nevu helyi csomagot is lehet telepiteni.
  Aztán itt volt a következő elakadás, a “sudo pacman -Ss xf-video | less” parancsra kilistázott egy csomó sort, innen nem tudtam kilépni, CTRL+ALT+DEL. Lehet, hogy nem is kellett volna foglalkozni ezekkel. Oké, a cikk írója azt ígérte, hogy nem lesz szájbarágós, de ezt én inkább úgy értelmezném, hogy nem egyértelmű, azoknak szól, akik már úgyis tudják. Miért is foglalkozom kezdőként az ARCH-al? Ajánlották, hogy gyenge gépre frankón meg lehet hegyezni. Kezdem úgy érezni, hogy másról van szó.
  Az ilyen less-es listazasbol Q-val ki tudsz lepni, amugy az Arch biztos nem kezdoknek valo. Regebbi gepre en inkabb a Little Susie nevu magyar cuccost javasolnam…

 11. Uraim, kulonosen Csarlee, koszonom a segitseget!
  Sikerult elinditanom a grafikus feluletet, igaz itt nincs meg a magyar billentyuzet (most abbol nyomom). Rengeteget tanultam, meg ha kotekedtel is velem. Amilyen szepen nez ki ez a felulet, igencsak megerne egy sokkal reszletesebb leirast, feltetelezve hogy kezdok is kivancsiak ra. Ki lehetne terni kulonbozo helyzetekre, milyen beallitas ajanlott pl egy P3/as gepre. Na es hat a hegyezes. Itt most igen lassan docog (1,7 GHz 512M Ram, Celeron) kotve hiszem, hogy egy Pentium MMX-en (300 MHz, 128 M Ram) menni fog.
  LittleSusie? Probaltam mar, de egy beta verzio volt fent, nem nyerte meg a tetszesemet, nem is volt olyan kicsi es rendetlenseg volt a menurendszereben.

 12. Ott akadtam el, hogy sudo Xorg -configure után ezeket a hibaüzeneteket produkálja:
  (EE) LoadModule: Module xgi does not have a xgiModuleData data object.
  (EE) Failed to load module „xgi” (invalid module, 0)
  Xorg: symbol lookup error: /usr/lib/xorg/modules/drivers/xgixp_drv.so: undefined symbol: LoaderReqSymLists
  Virtualboxban telepítettem.

 13. Merdal
  Töröld az xgixp csomagot! Nekem így működött vbox alatt.
  pacman -R xf86-video-xgixp

 14. Visszajelzés: Widgetek » Post Topic » Arch Linux – alapoktól a kész rendszerig » Widgetek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .