Arch Linux bemutatása

Jó egy éve Ubuntuzok így azt úgy találom-formán ismerem. Volt igényem a változásra, ugyanis nem mindig volt a legtökéletesebb. Rögtön egy jó nagy fába vágtam a villanymotoros kiskésemet, Arch telepítés. Ezt pedig bizonyos helyeken az Ubuntuval fogom összehasonlítani. Telepítő média nincs 200MB,  install 5 perc, reboot és egy villogó kurzor fogad. Nagyszerű.
Tulajdonképpen erről szól az Arch filozófiája: Csak egyszerűen. Annyira egyszerű hogy az már bonyolult. Telepítsd a hangrendszert, az X-et, a grafikus felületet(ezalatt értem az ablakkezelőket és asztali környezeteket). Mindent kézzel konfigolni (Xorg-nak van automata configurálója hála a jó égnek).
Csomagkezelés: csomagkezelője parancssoros, Tab-os csomagnév kiegészítést nem támogatja, de ellenben villámgyors és pofonegyszerű. A kapcsolók rövidek, tömörek könnyen megjegyezhetők. Például a csomaglista frissítése -Sy (sync) a csomaglista és ateljes rendszer frissítése -Syu (sync & update).
Tárolók: Ennek a rendszernek 5 repója van. A Core, az Extra, a Community, a Testing és az AUR. Az utóbbin kívül mind a 4 elérhető a pacmanon-keresztül. Core az alapokat tartalmazza, az Extra a további programokat, Testing az szerintem elég egyértelmű. Az AUR (Arch User Repository)-t a felhasználók töltik meg tartalommal, és sok ezer program elérhető itt(jelenleg 18736 darab). Itt lehet szavazni a csomagokra és amelyik elért legalább 10 szavazatot és a karbantartók(Trusted User -TU) rábólintanak akkor megy a csomag a Community repóba. Utóbbi tároló csak arról szól ami tetszik a tömegeknek és mindenféle vírustól kártékony kódtól mentes.
Különlegességek: Mint már említettem, csak konzolos felületet kapunk a telepítés után. Teljes a kontroll a rendszer felett, és más disztróktól teljesen független. Van egy másik előnye/hátránya ez pedig az hogy az Arch egy rolling distro. A linux világában ez nem túl gyakori, de itt nincs olyan hogy release meg hasonlók. Legfeljebb a telepítő lemezképét frissítik X időnként. Nos előnye egyben a hátránya is. Példa: Thunderbird 3:  Itt a megjelenés után pár nappal/héttel már tárolóból tölthető is. Ubuntu 9.10 ben csak a 2 volt benne és a 10.04ben láthatjuk a Thunderbirdet alapból. Eddig Arch-Ubuntu 1:0. De, ha a Thunderbird bogaras és károkat okoz akkor meg 1:1. Ubuntunál az van, hogy fő verziószámot nem frissítünk egy release-n belül. Ez hol jó, hol nem. Ez pl jó a Xorg és társai esetében de kissebb horderejű programoknál néhol igencsak zavaró hogy fontos új funkciókra néha hónapokat kell várni. Megoldás: rakd fel forrásból. Ez persze nem megoldás akkor, ha a dev bácsi/néni hanyagul pakolja össze a Tar Gézát és rajta kívül szinte senki nem tudja telepíteni mert nem mellékelte a leírásban hogy ilyen meg olyan függősége kell.
Apropó függőségek. Ebben szerintem veri a mezőnyt. Ubuntuban ha kellett egy jó CD író, akkor vagy warezolsz egy NeroLinuxot vagy letöltöd a k3b-t. Utóbbi a gyakoribb. A k3b-vel együtt lejön a fél KDE, és a kubuntu-desktop telepítésekor csak a KWin-t meg 1-2 progit tölt csak le (kicsit túlzok de majdnem így van). Itt ilyesmi nincs. Csak a legszükségesebbeket tölti le egy másik asztali környezethez tervezett programnál. Ezt nagyon jó dolognak tartom.
Összefoglalva: Minden nem kezdő szintű felhasználónak ajánlható desktop használatra(szerverre szerintem nem a legjobb választás) akik szeretnék maguk uralni a rendszert, mindenféle parasztvakító automatika nélkül, szeretnék hogy a rendszerük mindig a legfrissebb legyen, nem akarnak telepítgetni hogy a legújabb dolgok belekerüljenek(9.04-ről 9.10-re frissít az ember akkor nem kapja meg a GRUB2-t) és habként a tortán szeretnének egy gyors és hatékony csomagkezelő rendszert.

8 thoughts on “Arch Linux bemutatása

 1. Visszajelzés: ittahelye.hu
 2. Használd egy darabig és meglátod, hogy sokkal gyorsabb rendszert kapsz mint az Ubuntu. 🙂
  Ha elakarod érni simán parancssorból az AUR-t, akkor telepítsd először fel a „yaourt” nevű csomagocskát. Ez egy kisebb frontend a pacmanre, de támogatja az AUR tárolót is.
  pl.: yaourt -Su –aur az összes AUR-ből telepített csomagot frissíti
  Vannak még más repok is, mint pl a Chakra project repoi. Ezek tartalmazzák a Kdemodot.
  Jó ismerkedést vele. 🙂

 3. [re=7758]Aakos[/re]:
  nem vettem észre hogy sokkal gyorsabb lenne. Max egy hangyányit. Chakra meg megette a hörcsögöm:D
  Jó doog a kde-mod és társai csak hát olyan sok dolgot is feldobál a Chakra hogy na! Gyorsaság elveszik. Ezzel pedig ott vagyok ahol voltam. :S

 4. Szia!
  Ezt légyszives javitsd ki mert félrevezethető lehet.
  „csomagkezelője parancssoros, Tab-os csomagnév kiegészítést nem támogatja”
  Támgatja csak kell hozá a „bash-completion” csomag, utana meg a bashrc-be 3 sor:
  if [ -f /etc/bash_completion ]; then
  . /etc/bash_completion
  fi

 5. pacman nem támogatja ezért kell hozzá a bash-completion 🙂 kikerül ez is csak nem ide

 6. [re=9123]sziszi[/re]:
  Szerintem az apt, a yum meg a többi sem támogatja alapból, csak azokban a desktop distrokban amiben felpakolja magatól telepitéskor…
  Rakj fel csak egy debian base system-et és próbáld ki az apt-get tab-tab -ot, nagy meglepetésre nem fog működni, mivel az alap debian se rakja fel… szoval ennyi erővel egyik sem támogatja 🙂

 7. Nagyon jó disztró, előtte Ubuntu volt, de ez 100 jobb 🙂
  Sebesség növekedés szerintem igen is észrevehető uborkalinuxhoz képest!

 8. Visszajelzés: Widgetek » Post Topic » Arch Linux bemutatása » Widgetek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .