Automatizált XP telepítés

Ha szeretnénk egy XP-t telepíteni, viszont nem szeretnénk magát a telepítőt módosítani (pl. nlite-al), akkor is van lehetőség arra, hogy ne kézzel keljen végigkattintgatni a telepítőt.
Ehhez csak a Windows telepítő cd-n található setupmgr.exe fájlra van szükség (Ezt a cd \SUPPORT\TOOLS\DEPLOY.CAB fájlban találhatjuk meg, vagy letölthetjük a Microsofttól). Ezzel a módszerrel automatizálni lehet a Windows XP és Windows Server 2003 telepítését is.
Csomagoljuk ki a setupmgr.exe fájlt, majd indítsuk el.

Először a program üdvözöl minket, majd kiválaszthatjuk, hogy új válaszfájlt szeretnénk létrehozni, vagy egy meglévőt módosítani.

Windows telepítéskezelő varázsló üdvözlése
Windows telepítéskezelő varázsló üdvözlése

A következő lépésben három opció közül lehet választani, most a legfelső, a Windows felügyelet nélküli telepítése opciót válasszuk, majd válasszuk ki azt, hogy melyik Windows rendszerhez szeretnénk létrehozni a válaszfájlt.
Válaszfájl típusa
Válaszfájl típusa

Telepítendő rendszer
Telepítendő rendszer

Majd állítsuk be, hogy milyen telepítést szeretnénk. A Teljesen automatikus választása esetén semmit nem kérdez a telepítő. Emellett van még lehetőség arra, hogy az alapértelmezéseket előre megadjuk, vagy pedig, hogy csak azok az opciók jelennek meg, amiknél nem állítunk be semmit, majd a következő párbeszédablakban megkérdezi a program, hogy létrehozza a telepítési mappát, vagy CD-s telepítéshez lesz használva.
Felhasználói beavatkozás mértéke
Felhasználói beavatkozás mértéke

Telepítési mappa
Telepítési mappa

Fogadjuk el a licencszerződést
EULA elfogadása
EULA elfogadása

Most jön a lényegi rész, itt állíthatjuk be azokat a paramétereket, amiket a telepítő megkérdezne. Először állítsuk be a nevünket.
Név megadása
Név megadása

A Képernyő beállításait átugorhatjuk, majd állítsuk be az időzónát GMT+1-re.
Időzóna
Időzóna

Adjuk be a termékkulcsot (a program nem ellenőrzi a kulcs helyességét, viszont automatizált telepítés esetén a telepítő sem kérdezi meg, ha rosz kulcsot írunk be)
Termékkulcs
Termékkulcs

Állítsuk be a számítógépünk nevét, majd a hozzáad gombbal vegyük fel a listára
Számítógépnév
Számítógépnév

A következő lépésben a rendszergazda fiók jelszavát állíthatjuk be. Meg lehet adni azt is, hogy a telepítés után hányszor lépjen be automatikusan rendszergazdai fiókkal.
Rendszergazda jelszava
Rendszergazda jelszava

Most a hálózatot állíthatjuk be. Ha DHCP kiszolgáló van a hálózaton (pl. egy router formájában) akkor nem kell itt semmit beállítanunk, ha viszont fix ip címeket használunk, akkor állítsuk be a megfelelő értékeket.
Hálózati összetevők
Hálózati összetevők

Ez után a munkacsoport nevét adhatjuk meg.
Munkacsoport megadása
Munkacsoport megadása

Ezután jönnek a speciális beállítások. Ezek közül csak a Telepítés mappája lehet érdekes akkor, ha nem egy Windows nevű mappába szeretnénk telepíteni a rendszert.
Windows telepítési mappa
Windows telepítési mappa

Kattintsuk végig a továbbon, majd legvégül a Befejez gombra. Ekkor megkérdezi a program, hogy hova akarjuk menteni az elkészült válaszfájlt. Mentsük el egy floppi lemezre winnt.sif néven.
Válaszfájl mentése
Válaszfájl mentése

Majd zárjuk be a Telepítéskezelőt.
Most ha a Windows telepítésekor ez a lemez a floppi meghajtóban van, a Windows telepítő felismeri, és értelmezi a winnt.sif fájlban levő tartalmat.
Ha nem szeretnénk a Windows telepítőre bízni a particionálást, akkor módosítsuk a winnt.sif fájl következő sorát

AutoPartition=1

erre:

AutoPartition=0

Így a telepítés szöveges részén kézzel particionálhatunk, és mondhatjuk meg a telepítőnek, hogy hova rakja a rendszert (különben a legnagyobb szabad üres hellyel rendelkező partícióra akarja rakni)

2 thoughts on “Automatizált XP telepítés

  1. Hello
    Én egy zöldfülü kezdő vagyok.Az emlitett nlite-vel próbálkoztam de nem sikerűlt.Kérdésem a következő hogyan találom setupmgr.exe fájlt.Egy kicsit részletesebben az elején pl. helyezze be atelepitő cd-t stb
    Én nem hozzászólok kérek!
    Kösz a választ

  2. itt egy szó sincs az nliterol.
    Mit kell ennél részletesebben? a telepítő cd-n rajt van a setupmgr.exe fájl, le van irva, hogy hol.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .