Home / Windows / Vista / AVG Free telepítése és használata

AVG Free telepítése és használata

Az AVG egy otthoni célra ingyenes (ámbár létezik fizetős verziója is), Windowsra és Linuxra is elérhető, viszonylag egyszerűen kezelhető vírus és kémprogramirtó. Az ingyenes verziót egy, a háztartásunkban található, üzleti célra nem használt gépre telepíthetjük fel. Más különben használata jogsértő!

Az AVG Free 8 fut Vistán és XP-n is, 32 és 64 bites rendszereken is. Sajnos az ingyenes verzió csak angolul beszél, a magyar nyelvi támogatást csak a fizetős verziók tartalmazzák (itt egy gyors összehasonlító táblázat a verziókról)

Ebben a leírásban bemutatom, hogy hogyan telepíthetjük az AVG-t, valamint a program beállításait, használatát is bemutatom. A példában Windows Vistát fogok használni, azonban mind a telepítés, mind a használat ugyanúgy zajlik XP-n is.

Screencast

Letöltés és telepítés

Az AVG Free 8 letöltéséhez menjünk a Grisoft letöltési oldalára, majd itt kattintsunk a Download AVG Free 8.0 gombra, ami átirányít minket a download.com oldalára. Itt csak kattintsunk a Download Now (letöltés most) szövegre a letöltés megkezdéséhez, és mentsük el egy tetszőleges helyre (Én az Asztalra mentem). A telepítő kb. 48 MiBájtos, így lassú internetkapcsolat esetén a telepítése sokáig eltarthat.

AVG Free 8 letöltése Firefox alatt
AVG Free 8 letöltése Firefox alatt

Indítsuk el a telepítőt (természetesen rendszergazdai jogosultságokkal, így Vista esetén jobb egérgombbal kattintsunk a telepítőre, és a Futtatás rendszergazdai jogokkal menüpontot válasszuk), fogadjuk el az EULA-t, majd ezután a következő párbeszédablakon válasszuk a “Custom Installation” menüpontot.

Telepítési mód kiválasztása
Telepítési mód kiválasztása

A következő lépésben nem kell megadnunk semmit, mivel a nevünket előre kitölti (a Windows adatai alapján), valamint ingyenes verzió lévén a regisztrációs kódot is. Kattintsunk csak a Next-re.

Ezután beállíthatjuk, hogy hova települjön az AVG. Ha nincs rá okunk, hagyjuk meg az eredeti könyvtárat. Kattintsunk a Nextre a továbblépéshez, mikor is megkérdezi, hogy létrehozzuk e a beállított mappát. Itt kattintsunk a Yes-re (Igenre)

Mappa létrehozása? Igen-Nem
Mappa létrehozása? Igen-Nem

Most kiválaszthatjuk, hogy mely komponenseket telepítjük. A “Link scanner“, egy a böngészőkbe beépülő plugin, mely az oldalakat ellenőrzi (külső szolgáltatók igénybevételével, Google, MSN és Yahoo adatbázisát felhasználva), hogy azok tartalmaznak e veszélyes tartalmat. A Link scanner alatt található az “AVG Search-Shield” komponens, mely a Link scanner működését teszi teljessé, mivel ilyenkor már a különböző keresőkben megtalálható linkeket, oldalakat ellenőrzi az AVG (pl. a Google találati listáját).

Az “E-mail scanner” komponens leveleinket ellenőrzi, amennyiben asztali levelező programot használunk (Mozilla Thunderbrd, Outlook, stb.). Amennyiben nem használunk ilyen e-mail klienseket (mert pl. webmailt használunk), nem szükséges a komponens telepítése.

Az “AVG Security Toolbar” komponens (amennyiben a listában megjelenik) egy böngészőbe beépülő toolbar (hasonló mint pl. a Google Eszköztár). Ennek telepítését nem ajánlom, tehát vegyük ki előle a pipát

Amennyiben a Microsoft Office 2000/XP/2003/2007 telepítve van a számítógépünkre, láthatunk még egy összetevőt (Microsoft Office… kezdetűt), mely egy Office-ba beépülő plugin, amivel a dokumentumaink épségét ellenőrzi a program az Office megnyitásakor (különböző, dokumentumokba beépülő kártékony kódok ellen, pl. makró vírusok)

Ha kiválasztottuk a telepítendő komponenseket, kattintsunk a Next-re

Telepítendő komponensek
Telepítendő komponensek

Végül látunk egy összefoglalást a telepítés helyéről, a licenc típusáról, és a licence tulajdonosáról. A Finishre kattintva elkezdődik a telepítés

Telepítés folyamatba
Telepítés folyamatba

Első indítás

A telepítés végeztével, mikor először indul el az AVG, végig kell mennünk egy varázslón, ahol egy-két fontos beállítást ejthetünk meg.

Először gratulál a varázsló nekünk, hogy kész a telepítés. Ezt nyugodtan ugorjuk át a Next gombra kattintva

Most azt állíthatjuk be, hogy mikor fusson le a napi ütemezett víruskeresés, vagy akár ki is kapcsolhatjuk azt, ha kivesszük a pipát az Enable daily scan sor elől. (Amennyiben letiltjuk a napi ütemezett ellenőrzést, kapunk egy figyelmeztetést, itt csak kattintsunk az Igen (Yes) gombra)

Ütemezés beállítása
Ütemezés beállítása

Fontos, hogy vírusirtónk a lehető legfrissebb vírusdefiníciós fájllal rendelkezzen. Ha a Next-re kattintunk, most rögtön letölti a frissítéseket az AVG a Grisoft szervereiről. Ha a Skip gombra kattintunk, akkor ez a lépés most kimarad. Normális használat közben naponta keres frissítéseket a program (amennyiben csatlakoztunk az internetre)

Frissítések letöltése
Frissítések letöltése

Készen is vagyunk a kezdeti beállításokkal. Kattintsunk a Next-re. Majd az 6. képernyőn ha szeretnénk regisztrálhatjuk magunkat a Grisoftnál. Ezt nem szeretnénk, tehát kattintsunk a Next-re. Készen is vagyunk, itt már csak a Finish gombra kattintsunk

Készen is vagyunk
Készen is vagyunk

Ha az AVG-vel minden rendben van (fut a memóriarezidens része, naprakész az adatbázisa), akkor ilyen ikont láthatunk a tálcán

A tálcán
A tálcán

Beállítások

Kattintsunk kettőt a tálcán lévő AVG ikonra, mire bejön az AVG vezérlőpultja. Az ablak alján megjelenő figyelmeztetéssel nem kell foglalkoznunk, az csak az AVG Internet Security termékre hívja fel figyelmünket, a szöveg a “Hide notification” szövegre kattintva eltüntethető.

Kattintsunk a Tools menü, Advanced settings… menüpontjára a beállítások előcsalogatásához

Tools menü, Advanced settings menüpont
Tools menü, Advanced settings menüpont

Rögtön, a legelső, Appearance (külső megjelenés) résznél, beállíthatjuk, hogy milyen eseményekre jelenjen meg egy figyelmeztető buborék-ballon a tálcán, a Ballon tray notifications résznél. Sorrendben a következő elemek találhatóak meg:

 • Figyelmeztetések megjelenítése (ha itt kivesszük a pipát, semmi nem jelenik meg)
 • Kapjunk e értesítést frissítésről…
 • … víruskeresésről…
 • … rezidens (mindig futó) víruskeresőhöz kapcsolódó figyelmeztetések…
 • … komponensek állapotainak változásakor…
 • … ez a menüpont nem érhető el…
 • … e-mail víruskereső plugin állapotáról (amennyiben telepítettük)
Értesítések beállítás
Értesítések beállítás

Most a bal oldali listából kattintsunk a Maintenance (szervíz) részben lévő Virus Vault (karantén) menüpontra, ahol beállíthatjuk, hogy a karantén (az a lemezen lévő hely, ahová a vírusos fájlok kerülnek) a merevlemez mekkora helyét foglalhatja el. Alapértelmezetten ez 10% (de akár ki is kapcsolhatjuk, ha kivesszük a pipát Limit Virus Vault Size sor elől, vagy más méretet adhatunk meg neki, a csúszka segítségével), valamint azt, hogy törlésre kerüljenek e a régi fájlok a karanténból. Alapértelmezetten 30 nap után törlődnek, de ezt is átállíthatjuk. És még beállíthatjuk azt is, a Maximum number… sorban, hogy hány fájl lehet a karanténban (alapértelmezetten ez 1000)

Karantén beállításai
Karantén beállításai

Most menjünk a Schedules, azon belül is először a Scheduled scan részbe. Itt az ütemezett víruskeresést tudjuk részletesen beállítani. Itt három fület láthatunk, most először a Schedule Settings fület vesszük szemügyre. Mivel az ingyenes verzióban csak egy ütemezést állíthatunk be, a nevét nem tudjuk átírni (“Name” mező). Azonban megadhatjuk, hogy milyen gyakran fusson le a keresés, a Schedule running résznél. A legfelső rádiógombra (Run every) kattintva azt állíthatjuk be, hogy hány óránként fusson le a keresés. Ha ide 10-et állítunk be, akkor minden 10. órában lefut egy teljes víruskeresés.

A “Run at specific…” rádiógombra kattintva beállíthatjuk, hogy minden nap az adott időpontban, esetleg csak a hét egyes napjain fusson le (hétfőtől-vasárnapig) az adott időpontban.

Ha az “Action based” rádiogombra kattintsunk, akkor azt tudjuk beállítani, hogy a számítógép bekapcsolása (pontosabban a Windows beindulása) után hány perccel induljon el a víruskeresés.

Az “Advanced schedule options” részben két dolgot állíthatunk:

 • Ha nem fut le valamiért az ütemezett keresés, akkor a legközelebbi bekapcsoláskor végigfuttassa,
 • akkor is fusson le a víruskeresés, amennyiben akkumulátorról üzemel a gép (laptop esetén van értelme)

Alapértelmezetten egyik lehetőség sincs engedélyezve, ha engedélyezni szeretnénk valamelyik opciót, pipáljuk be azt.

A harmadik és utolsó rész, a Task settings, ahol engedélyezhetjuk, vagy tilthatjuk az ütemezett víruskeresést. Ha be van pipálva az Enable this task, akkor engedélyezzük, ha nincs, akkor nem.

Scheduled scan, Schedul settings füle
Scheduled scan, Schedul settings füle

A következő fülön (“How to scan”) a víruskereséssel kapcsolatos dolgokat állíthatjuk be. Sorrendben, felülről lefelél:

 • Automatikusan távolítsa el a talált vírusokat
 • Keressen megbízhatatlan programokat. Ez azt jelenti, hogy olyan programokat is keres, amike beépítve találhatóak meg vírus és kémprogram gyanús részek (pl. a program beépített reklámmal rendelkezik)
 • Követő sütok keresése. Ezek nem vírusok, vagy kémprogramok, csupán szüveges fájlok, amiket böngészés közben kapunk a meglátogatott oldalaktól. Ezeknek segítségével tud minket azonosítani egy weboldal.
 • Keressen e tömörített fájlok belsejében is
 • Heurisztikus keresést is használjon. Ilyen kereséskor elemzi a programok kódrészleteit, és megpróbálja kitalálni, hogy mely kódrészlet lehet káros. Így lehetséges olyan vírusok, vagy kártékony kódok felfedezése is, amit még nem ismer a vírusírtó
 • Rendszerfájlokban is keressen
 • Rootkitek keresése (ez az ingyenes verzióban nem elérhető, ki van szürkítve)
 • Keressen e minden fájl küzött (alapértelmezés), vagy csak azon fájlok között, amiket általában a vírusok megfertőznek (futtatható állományok, dokumentumok, stb.)
  • Keressen e a média fájlok között is (hang, videó, stb). Csak akkor él, ha az előző menüpontot engedélyeztük

A Scan process priority részben a víruskeresés gyorsaságát, erőforrás foglalását állíthatjuk. Slow scan esetén lassabban keres, így több jut a gépnek, Fast scan esetén gyorsan végez, azonban jobban leterheli a gépet. A legtöbb esetben megfelel az alapértelmezés, az Automatikus beállítás.

A Set additional… résszel nem kell foglalkozni, itt azt tudjuk amúgy beállítani, hogy miról készítsen jelentést a program. Ami itt még érdekes, az az “Additional scan settings…” rész, ahol azt tudjuk beállítani, hogy lekapcsoljon e a számítógép, ha végzett a víruskereses, valamint azt, hogy akkor is lekapcsoljon a gép, ha zárolva van (Force… sor)

Ütemezett víruskeresés beállításai
Ütemezett víruskeresés beállításai

A “What to scan” fülön azt tudjuk beállítani, hogy hol keressen a vírusirtó. Az egész számítógépen (Scan whole computer), vagy az általunk beállított mappákba.

Most menjunk át a “Virus database update schedule” részre. Itt a vírusdefiníciós fájl frissítéssel kapcsolatos beállításokat ejthetjuk meg. Beállíthatjuk, hogy hánytl hányig keressen frissítést az interneten. Valamint a “Run on computer…” bejeleölésével azt, hogyha valamiért nem fut le a frissítés, a következő induláskor automatikusan frissítsen. Ami itt még érdekes, az a legallul található, “Run the update again…”, aminek hatására (ha bekapcsoljuk) akkor keres frissítést, mikor legközelebb csatlakozunk az internetre (feltéve, ha a beállított időszakban nem voltunk az internetre csatlakozva)

Frssítés keresésének beállítása
Frssítés keresésének beállítása

Most kattintsunk az OK-ra a beállítások mentéséhez, és a visszatéréshez a vezérlőközpontba

Ha vírus kerül a gépre…

Amennyiben e-mailbe, CD-ről, internetről kapunk egy vírusos fájlt, akkor azt az AVG folyamatosan futó része felismeri, és feldob egy figyelmeztető ablaok. Ekkor három dolgot tehetünk:

 • Eltávolítjuk a vírust (Heal gomb)
 • Karanténba mozgatjuk a vírust (Move to Vault gomb)
 • Figyelmen kívül hagyjuk a figyelmeztetést (Ignore)

Javasol a Heal gombot megnyomni, hogy eltávolítsuk a vírust.

Vírus a gépen!
Vírus a gépen!

Víruskeresés

Víruskeresés elkezdéséhez kattintsunk kettőt az AVG ikonjára a tálcán, majd a vezérlőközpontban, a bal oldali részen kattintsunk a “Computer scanner” szövegre (középső). Itt láthtjuk, hogy mikor esedékes a következő ütemezett keresés, azonban elindíthatjuk a keresést magunk is. Ha az egész számítógépen szeretnénk keresni, akkor a “Scan whole computer” gombra kattintsunk, ha csak előre megadott helyen szeretnénk keresni, akkor a “Scan specific files or folders” szövegre kattintsunk.

Amennyiben az egész számítógépen keresünk, rögtön elkezdődik a vírus keresés. Azonban ha “Scan specific files or folders” opciót választottuk, akkor először be kell jelölnünk, hogy hol akarunk keresni, majd kattintsunk a “Start scan” gombra.

Keresés folyamatba...
Keresés folyamatban...

Ha kész a víruskeresés, kapunk egy összesítést a keresésről. A riportban láthatjuk a következőket (fenntről levele):

 • Hány fertőzött fájlt talált,
 • hány fertőzött fájlt sikerült meggyógyítani,
 • hányat nem,
 • hány kémprogramot talált,
 • ebből hányat sikerült eltávolítani,
 • és hányat nem.
Összesítés
Összesítés

Amennyiben vírust, vagy kémprogramot talál az AVG, akkor kiírja, hogy hány darabot talált. Amennyiben képes a vírus, vagy kémprogram eltávolítására, akkor azt megteszi, mihelyts megtalálta, és ezt ki is írja nekünk.

Vírust talált, és eltávolított...
Vírust talált, és eltávolított...

Tesztelés

Létezik egy tesztvírus, melyet minden mai vírusirtó felismer, azonban nem okoz kárt a gépünkben. Így tudjuk ellenőrizni vírusirtónk működését. A “vírus” nem több, mint egy 68 bájtos sztring:

X5O!P%@AP[4PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

Ezeket a fájlokat nyugodtan letölthetjük, kárt nem okoz a számítógépünkbe

 • eicar.com (68 bájt): futtatható fájlra utaló kiterjesztéssel
 • eicar.com.txt (68 bájt): az előbbi fájl, azonban egyszerű szöveges, nem futtatható fájlra utaló névvel
 • eicar_com.zip (184 bájt): az első fájl ZIP fájlba tömörítve
 • eicar2.zip (308 bájt): az előbbi ZIP fájl másik ZIP fájlba tömörítve

Szerző charlie

Évek óta foglalkozom informatikával, azon belül elsősorban Linux szerverek üzemeltetésével. Saját vállalkozás keretében VPS szolgáltatás nyújtásával is foglalkozok.

Olvastad?

Hogyan vigyünk át egy Windows 10 licenszet egy másik gépre?

Ha egy gépre már megvásároltunk egy Windows licenszet, azonban úgy hozta a sors, hogy lecserélnénk …

46 hozzászólás

 1. Sziasztok!

  Az teljesen igaz, hogy a free verzió angol nyelvű, de a 30 napos trial verzióból ki lehet szedni a magyarosítást, és akkor már magyar nyelven is lehet élvezni a programot. Ha valakit érdekel leírom részletesen hogy is van ez.

 2. Simán le tudom tölteni az EICAR tesztfájlt. Még úgy is, hogy letöltésnél a Firefox kiírja, hogy “Víruskeresés”. A 8.5-ös AVG erre semmit nem reagál. Csak, ha meg akarnám nyitni, akkor ismeri fel. Tehát, valódi támadásnál is, csak akkor fogja leellenőrizni a fájlt, ha már az aktivizálni akarja magát???
  Pedig állítólag most már a free-nek is van Web Shield-je.
  Az avast! például az EICAR oldalát már blokkolja, de ha nem, akkor is, legalább nem hagyja a gépre kerülni a “vírust”. Azt az antivírust mondjuk nem használnám, mert már megjártam vele, meg mindent átenged, de ebben úgy látszik, jobb.
  (Mikor vírusos memóriakártyát csatlakoztattam a géphez, sem jelzett rögtön az AVG, mikor megnyitottam a háttértárat, néhányat jelzett magától, a többit meg megpróbáltam megnyitni, s akkor ismerte fel. Tehát itt sem elég alapos, itt is az egyébként lényegesen rosszabb avast!-ot tudnám példának hozni, az szól, már akkor, mikor a háttértárat csatlakoztattuk.
  Mondjuk a memóriakártyáról, végeredményben 0 vírus került a gépemre, tehát ez csak kósza megjegyzés volt…)

 3. Helló!
  Gondom van az AVG anti-vírus free 8.5 tel.Amikor alapos vizsgálatot csinálok,egyébként 3 naponta szoktam.Nem megy végig. Eddig 3 óra elég volt,most meg mindig nekem kell leállitani.És igy ugy nem bíztonságos.
  Mit tanácsoltok?

 4. Helló Engem érdekell simati

 5. Tisztelt Charlie!
  Azt szeretném megtudni, hogy az avg 9.0 free verziójában be lehet-e állítani, hogy autómatikusan keresést indítson ha usb tárolót csatlakoztatok a géphez?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató és felhasználási feltételek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás