Az Apple termékvisszahívásairól részletesebben

Ha iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV vagy egyéb Apple termékünk meghibásodott, és úgy ítéljük, hogy nem az nem a mi hibánkból keletkezett, akkor lehetőségünk van egy hivatalos helyen bejelenteni ezt és cserekészüléket, pénzvisszatérítést vagy szervízt kérni. Az Apple azonban időről időre maga hívja vissza készülékek százezreit, ha felfedez egy hibát, mely minden típusban megtalálható.

Ez a praktika nem újdonság, hiszen, amikor a Galaxy Note-ok akksijai kezdtek el leégni, akkor a Samsung ott is rengeteg készüléket hívott vissza. Meg kell azonban hagyni, hogy az Apple termékvisszahívások egészen ritkaságnak számítanak. Az ilyen esetekben az Apple vagy publikusan jelenti be, hogy a vásárlók bizonyos pontokon leadhatják a készülékeket, vagy izoláltabb esetekben saját maga veszi fel a kapcsolatot vásárlók kis csoportjaival. Az iPhone 5 (bekapcsoló gomb) és egy Macbook Pro modell esetében (Staingate meghibásodás) is hasonlóan jártak el.
A legtöbb esetben azonban nekünk kell felvenni a kapcsolatot az Apple-el, ha elismerték a problémát, és készülékünket meg akarjuk javíttatni, ki akarjuk cserélni. Ha nem egy olyan problémáról van szó, ami rengeteg készüléket érint, telefonunk viszont mégis hibásan működik, akkor demonstrálnunk kell, hogy a hiba nem a tulajdonlás és kezelés módja miatt keletkezett, hanem egy eredendő belső hiba miatt.

A Recall/Service programra pályázható készülékek listája megtalálható az Apple honlapján, és telefonunk sorozatszámával ellenőrizhetjük, hogy készülékünk alkalmas-e (Settings > General > About > Serial Number). Ha megbizonyosodtunk, hogy igen, akkor egy Apple Store-ban leadhatjuk a készüléket. Arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy ha már elküldtünk egy készüléket, akkor azt az Apple meg is fogja javítani. Ebbe beletartoznak az esztétikai sérülések is, mint például a törött képernyő/ház, ezek javításáért pedig fizetni kell, hiszen a készüléket nem ilyen állapotban vásároltuk a hivatalos boltban.
Az Apple történetében számos gyári hiba felmerült. Ilyen volt például az iPhone 6-os akkumulátora, mely váratlanul leállította a készüléket; az iPhone 6-os multi-touch meghibásodása (Touch Disease), melynél egy apró villogó szürke sáv jelent meg a képernyő tetején; valamint az iPhone 6 hibás kamerája is. Ezek a meghibásodások nem a felhasználók hibái, tehát, ha mostanában merülne fel valami hasonló, akkor a fent leírt lépések szerint (jó esetben egy Apple közleményt követve) szervizeltethetjük/kicseréltethetjük készülékünket ingyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .