Az Ubuntu 17.10 már elérhető. Váltás Unity-ról GNOME-RA az ’Artful Aardvark’-ban!

Jónéhány unalmas verzió után az Ubuntu 17.10-es ’Artful Aardvark’ névre hallgató disztró frissítés elérhetővé vált a felhasználók számára. A Unity 8-on nemrég leállt a fejlesztés, 17.10-es disztróverzió pedig az Unity 7-es felület helyett egy GNOME shell-t testesít meg, mely sokak számára örömhír lehet.


Az új disztró egyébként rengeteg mindenben megváltozott, mely részben az Ubuntu Phone-al történteknek tudható be. A Canonical ugyanis bejelentette, hogy leállnak az Ubuntu Phone-ba való invesztálással és az Unity 8 fejlesztésével. Sajnos ezek az újítások sosem érkeztek meg stabil formában, így a cég is visszaváltott a GNOME felületre, hogy előkészíthessék a 18.04-es LTS kiadást.
Ahelyett tehát, hogy az Ubuntu a saját asztali felületét és infrastruktúráját fejlesztené ki, inkább visszatér a gyökerekhez, és ismét igazi Linux disztróvá válik, mely a közösség által fejlesztett alkalmazásokat és asztali felületet használja. Az Ubuntu első kiadásai mind GNOME-ot használtak, mielőtt az Unity-t kifejlesztette a Canonical cég; most pedig ismét GNOME-ot használ a legújabb Ubuntu disztró.

Amikor beboot-oljuk a legújabb Ubuntu-t, rájövünk, hogy tényleg igen sok minden megváltozott. A display manager az eddig használt LightDM-ről a GNOME GDM-jére lett lecserélve, a bejelentkező képernyő pedig a virtuális terminál 1-et használja a 7-es helyett (a Ctrl+Alt+F1 kombinációval elérhető).
Habár az Unity felület a GNOME shell-re lett cserélve, az Ubuntu olyan jelleget adott a GNOME-nak, amely nagymértékben hasonlít az eddig megismert Ubuntu disztrók felületéhez. Az Unity-hez azáltal is hasonlóvá tették, hogy egy alkalmazássávot is hozzáadtak a bal oldalra, mely mindig megtalálható az asztalon. Az ablakkezelő gombok visszakerültek a bal oldalról a jobb oldalra minden egyes ’title bar’ (címsor) esetében. A bal felső sarokban található egy ’Actives’, avagy aktívok gomb, melyre kattintva megtekinthetjük az éppen futó alkalmazásokat és választhatunk is, hogy melyikkel szeretnénk dolgozni. A workspace-ek, avagy munkaállomások továbbra is elérhetők és megnyithatók a képernyő jobb oldalán.
Habár olyan, mintha minden más lenne, mégis sok minden hasonló az előző Ubuntu verzióhoz képest. Az Ubuntu egyébként előzőleg is használt GNOME applikációkat; ilyen például a Nautilus Fájlkezelő. Rengeteg Ubuntu alkalmazás GNOME-ra lett írva, így ezek most teljes mértékben otthon érzik magukat. Az Ubuntu Software Center (szoftverközpont) szintén le lett cserélve a Gnome Software nevű alkalmazásra már a 16.04-ben, így ez sem újdonság.

Linux

Az új Ubuntu rengeteg lehetőséget tartogat. Érdemes megismerkedni az új felhasználói felülettel minél előbb!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .