Az Ubuntu 7.10 telepítése alternatív CD-ről

Az Alternate CD kevésbé ismert lehetőség a telepítésre, de semmiben nem marad el a Desktop CD-től, a feltelepített rendszer megegyezik a Live telepítős megoldással. Ha gépünkben nincs 320Mb memória a Desktop CD használatához, szeretnénk Raid-re vagy LVM-re telepíteni, esetleg valamilyen gond miatt nem indul el a telepítő, használjuk az Alternate CD-t, amely már elindul akár 128Mb memóriával is (ha csak ennyi memóriánk van, érdemes inkább az Xfce4 alapú Xubuntut használni a kisebb memóriaigény miatt. A telepítés menete ugyanaz, letölthető innen).
Tegyük be a lemezt a számítógépünkbe, állítsuk be a Bios-t, hogy arról induljon.

Ha sikeresen átállítottuk, indulás után egy ilyen képernyővel kerülünk szembe.
alternate-01
Válasszuk az Install in text mode lehetőséget, majd az Enter megnyomásával lépjünk tovább a nyelvválasztásra, tetszés szerint válasszuk ki az alapértelmezett angol nyelvet, vagy menjünk lejjebb, ha magyarul szeretnénk használni.
alternate-02
Nyelvválasztás után a billentyűzet-kiosztás vár ránk, a rendszer megpróbálja pár gomb leütésével kitalálni, hogy milyen kiosztás kell nekünk.
alternate-03
A kérdésre válaszoljunk igennel, és a felsorolt betük közül nyomjuk meg valamelyiket.
alternate-04
A következő lépésben nem kell semmit csinálnunk, a rendszer felderíti a hardvereszközeinket.
alternate-05
Ha sikeresen felismert mindent, megpróbálja magától beállítani a hálózatot DHCP-re.
alternate-06
Ha routerünk, vagy kábeles Internetünk van, valószínűleg sikeres lesz, ellenkező esetben lehetőség van kézzel beállítani a hálózatot. Adsl esetén az Internet beállítására telepítés után van lehetőségünk.
alternate-07
A következő lépés a gép nevének beállítása, ami azonosít minket a hálózaton.
alternate-08
Ha sikerült beállítani a hálózatot, a következő feladatunk a lemezek partícionálása. Ha a számítógépen nincs semmilyen adatunk, semmilyen operációs rendszerünk, vagy ezeket lementettük és már nem szükségesek, válasszuk az Irányított – egész lemez felhasználása lehetőséget.
alternate-09
Ha van más partíció a merevlemezen amire szükségünk van, válasszuk a Kézi partícionálást. Dolgozzunk nagyon figyelmesen, ha a végén lemezre írjuk a változásokat, már nincs lehetőség visszavonni azokat. Ha van fontos adat a lemezen, és nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjünk segítséget.
A particionálás után állítsuk be az órát, és lépjünk tovább a felhasználók hozzáadásához.
alternate-10
Adjuk meg teljes nevünket, felhasználónevünket ami majd a belépéshez szükséges, illetve írjunk be egy tetszőlegesen nehéz jelszót, amit mások nem tudnak kitalálni.
alternate-11
alternate-12
Amennyiben sikeresen megadtuk a jelszavunkat, következik az alaprendszer telepítése.
alternate-13
alternate-14
Ha a telepítés elején a magyar nyelvet választottuk, és van már működő Internet kapcsolatunk, most lehetőségünk van letölteni és feltelepíteni a magyar nyelvet. Ha nincs Internet kapcsolatunk, később a kész rendszeren is beállíthatjuk a magyar nyelvet.
alternate-15
A következő beállítás a monitor felbontása, keressük ki, és a szóköz gombbal jelöljük be az általunk használni kívánt felbontást, és lépjünk tovább.
alternate-16
Ezután következik egy hosszabb szakasz, a rendszer telepítése, amely gépünk teljesítményétől függően eltarthat hosszabb-rövidebb ideig.
alternate-17
Sikeres telepítés után a Grub rendszerbetöltő beállítása jön, amit a telepítés befejezése követ.
alternate-18
alternate-19
Ha sikeresen végeztünk, vegyük ki a lemezt a meghajtóból, majd indítsuk újra a gépünket.
alternate-20
Ha mindent jól csináltunk, a grafikus bejelentkező ablak fogad minket, ahol belépve a megszokott Ubuntu rendszerünket vehetjük használatba.
alternate-21
alternate-22
Kevesebb memóriával rendelkező gépeken is sokat lehet spórolni, ha kikapcsoljuk azokat a futó szolgáltatásokat, amiket nem használunk. Menjünk a Rendszer menüpontra, azon belül az Adminisztráció almenübe, és nyissuk meg a Szolgáltatásokat. A Nyomtatószolgáltatást nyugodtan kikapcsolhatjuk, ha nincs nyomtatónk. Sok memóriát megspórolhatunk, ha nem használjuk a gnome-panel programokat (Netspeed Applet, Sensors Applet, Időjárás-jelentés, Rendszerfigyelő, stb), illetve a beépített Médialejátszó helyett a Synaptic csomagkezelővel telepítsük fel a Gnome-mplayer, illetve a Vlc nevű lejátszóprogramot, a Rhythmbox zenelejátszó helyett pedig szerezzük be az Audacious-t. Szabadíthatunk fel még memóriát a Vizuális effektek kikapcsolásával is, ehhez a Rendszer menüpont Beállítások almenüjén keresztül a Megjelenést megnyitva juthatunk el. Itt menjünk a Vizuális effektek fülre, és kapcsoljuk ki.
Szerző: Zaivaldi
Creative Commons LicenseEz a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

1 thought on “Az Ubuntu 7.10 telepítése alternatív CD-ről

  1. Én windows 7 mellé tettem fel az ubuntut. A telepítéskor az ubuntu a hdd-n lévő összes partíciót is átalakította, de a végén láttam, hogy az eredeti windows partícióimon lévő adatokból semmit nem látok és nem tudom a windowst a továbbiakban futtatni.
    Kérdésem, el lehet-e távolítani úgy az ubuntu-t, hogy a windows újra menjen, vagy buktam az előző telepítést ?
    Válaszokat köszönöm. Üdv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .