Az új Windows parancssor kész van és lenyűgöző (2. rész)

Az előző részben megnéztük, hogy számos újdonsággal érkezik a megújult Windows parancssor, közöttük több Shell fajta kezelésének lehetőségével, egyszerre több megnyitott munkaablakkal és miegymással. Az egyik legérdekesebb dolog viszont az, hogy az előttünk látható vizuális munkaterületet hogyan lehet részekre felosztani.uj Windows parancssor

Megosztott munkapanelek egyszerre több Shell-ben is!

Az egész kezd kicsit egy puzzle-höz hasonlítani, viszont aki tudja, hogy mit csinál, annak az új Windows Terminal áldás lesz a korábbi verzióhoz képest. A több ablak egyszerre nem rossz, de mi van, ha a szemünk előtt egyszerre akarunk több Shell-ben is dolgozni? Ablakokkal ugye váltogatni kéne közöttük folyton. A jó hír viszont az, hogy egy megnyitott ablakot feloszthatunk vizuálisan is, kicsit olyan módon, mint az új okostelefonokban, ahogy a képernyőre egyszerre több alkalmazást is lehet pakolni.Több munkaablak
Egy új panel létrehozásához használjuk az „Alt+Shift+D” kombót, melynek eredményeképp a terminál a jelenleg megnyitott ablakot kettéosztja. Ha tovább akarunk egy szekciót osztani, akkor elég rákattintani és ismét használni az „Alt+Shift+D” kombót. A jó hír, hogy ezek a panelek nem globálisak, hanem az egyes ablakokhoz vannak hozzárendelve. Lehet tehát 3 különböző munkaablakunk 3 különböző felosztásban is akár.

Jobb felbontás a szövegeknekkivalo felbontas

Mivel a szövegek render-elése új technológiával történik, jobb felbontás érhető el a megjelenített szövegek esetében, így a kinagyított szövegek sem pixelesek. A zoom-oláshoz tartsuk lenyomva a Ctrl gombot, majd használjuk az egér görgőjét! A régi beépített parancssorral az volt a probléma, hogy ez a művelet megváltoztatta a szöveg nagyságát, de az ablak méretét is egyben, hogy a felbontásért kompenzáljon. Az új verzióban csak a szöveg mérete változik.

Egy halom egyéb lehetőségtovabbi ujitasok

Ami még kifejezetten jó hír, az az, hogy az új Windows Terminál nagymértékben testreszabható az igényeknek megfelelően. Egyedi gyorsbillentyű kiosztásokat hozhatunk létre, beállíthatjuk a hátteret és annak átlátszóságát, színsémákat, indítási profilokat és sok egyebet. Mindehhez úgy férhetünk hozzá, hogy az új ablak „+” jele mellett az apró lefelé mutató nyílra kattintunk. Ekkor megnyílik egy szöveg alapú JSON fájl, melyben nekünk kell a paramétereket módosítani és így konfigurálni a parancssort.
Igaz, hogy nem a legegyszerűbb megoldás, de egy kis bíbelődés árán beállíthatunk animált GIF háttereket, egyedi gyorsbillentyűket és miegymást. Látható tehát, hogy az új Windows Terminál rengeteg lehetőséget rejt magában és a régivel szemben sok előnye van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .