BaShare – fájlküldés gyorsan és egyszerűen

Gondolom sokaknak adódott már olyan helyzet, hogy valakinek el kellett küldeni egy nagyobb fájlt, mondjuk egy tar-gézás fotóalbumot a nyuszis-magazin legdögösebb cicájáról vagy a legutóbbi kirándulásról. Emailon nem küldhetünk nagy fájlokat mert ott erősen korlátozzák a fájl(ok) méreteit, így sokszor marad az adott IM-en keresztül való továbbítás, ami sokszor elég lassú tud lenni. Ez főként a Linuxozókat érinti, mert nekik MSN klónokhoz (vagy más programokhoz) kell fordulni, és különböző kompatibilitási gondok(IM szerver túlterheltség) miatt ez a művelet igencsak lassú hacsak nem lehetetlen.
Erre a problémára írt gyógyszert (de inkább programot) Guido Iodice. Program egyszerű, mint a facsipesz. Tulajdonképpen egy miniatűr http-szervert készít, mellyel közvetlen kapcsolat jön létre a két gép között. Így a fájlátvitel eléggé felgyorsul. Másrészt a dolgot tovább egyszerűsíti, hogy a kliens oldalon (fogadó személy) nem szükséges semmilyen extra program (wget vagy böngésző elég), mert az illető csak egy http://IP:port/fileneves linket kap. Katt és kezdődhet a letöltés. Továbbiakban ezt a programot és használatát fogom bemutatni.

A program elég sok helyen fellelhető. Launchpad (van tárolójuk), GetDEB (tároló itt is), AUR és a hivatalos oldal is elérhető. Függőségei: Gambas2 futtatási környezet, ha forrásból telepítjük, akkor a teljes Gambas2 illetve a miniupnpc csomag opcionálisan(v0.5-től) az uPnP támogatásért(ez routerrel/tűzfallal érdekes csak).

 1. Szerezzük be a programot és függőségeit!
 2. Telepítsük a programot és függőségeit!
 3. Indítsuk el(Menüből az Internet szekció alól érhetjük el)!
 4. Csodáljuk meg!
  Főablak

  Itt találjuk meg azt a sort ahol http-s cím formájában szerepel a file-unk(ezt a linket kell átadni), akkor a folyamatjelző csík(azaz hol jár a letöltésben a fogadó fél) és az állapotsor ahol kijelzi az IP-t(attól függően hogy LAN-on vagy WAN-on) a sebességkorlátozást és a hálózat típusát(LAN/WAN) A második szöveges csík nem érdekes; fejlesztés alatt áll és nem használható egyelőre.
 5. A BaShare menüelemet választva a menüsoron lépjünk be a Hálózati beállításokba!
 6. Itt találjuk a beállításokat melyekkel a program fő változóit módosíthatjuk.
  Beállítások
  Beállítások

  Itt található a kimenő port(Routeresek, tűzfalasok figyelem ezt a portot kiengedni!) továbbá az UPnP lehetősége, mely segítségével bütykölés nélkül lehet a portot kiengedni(a routernek rendelkeznie kell ilyen képességgel illetve engedélyezni is kell ezt, továbbá ehhez telepíteni kell a miniupnpc csomagot) a sávszélesség szabályozó(max. 2000KB/s) és a hálózati főkapcsoló azaz hogy helyi hálón kívánjuk-e használni vagy az interneten.
 7. Fogadjuk el a beállításokat, és lépjünk vissza a főablakba.(Beállításokat menti szóval nem kell mindig ezzel hacacárézni, de az UPnP port nyitása kivétel.)
 8. Főablakban kattintsunk a Fájl kiválasztása gombra.
  Fájl kiválasztása
  Fájl kiválasztása

  Itten válasszuk ki a küldendő fájlt és nyomjunk egy OK-ét.(Ha a partícióim kaotikusnak tűnnek, akkor elmondom hogy ez csak egy Live-lemez)
 9. Innentől kezdve a dolgok felgyorsulnak, mert nincs más dolgunk mint a főablakban megjelent linket, azaz a felső szövegmezőbeli szöveget eljuttatjuk a célszemélynek (kb. így néz ki: http://<IP-címed>:<portszám>/<fájlnév>)
 10. Ha a célszemély elkezdte letölteni akkor a folyamatjelző csíkon illetve az értesítési területen lévő ikonon figyelemmel követheted a fájl átviteli állapotát.

Amennyiben tetszett kérlek foglald imába a következő emberek nevét 😉

BaShare-ről
BaShare-ről

Amennyiben nem tetszett mert nem elég jó/gyors/egyszerű/bonyolult abban az esetben:

 1. Használd továbbra is az e-mail, IM párost.
 2. Állíts fel Apache és/vagy FTP szervert a desktopodon (kicsit bonyolult de gyors)
 3. DHT-s módszerrel is küldhetsz fájlt (torrenten keresztül, ha a fogadó   síkhü bén nem ért hozzá akkor nehézkes, charlie is ezt használja 😀 )
 4. DC-n megkeresitek egymást (bonyolult, macerás)
 5. DropBox-ok összekapcsolása (macerás beállítani de utána egyszerű használni, sok kicsi fájlhoz tökéletes)
 6. „scp” módszer ssh-szerű közvetlen kapcsolat (bonyolult, kell hozzáférés a célgéphez, nagyon gyors) Erről még írni fogok!

Ha a fentiek közül egyik módszer sem tetszik, akkor szerezz egy pendrive-ot és rohangálj mint egy elmebeteg rendszergazda! 😉

6 thoughts on “BaShare – fájlküldés gyorsan és egyszerűen

 1. Vagy használhatod az Opera Unite-ot: http://unite.opera.com/
  Csak a küldő oldalon kell hozzá egy Opera 10.10 böngésző, amivel megosztod a fájlt/könyvtárat, a fogadó használhat bármilyen böngészőt, csak egy HTTP címet kell megnyinia.

 2. Visszajelzés: ittahelye.hu
 3. Illetve a kismillió file – küldő szolgáltatás.
  A többit is jobb lenne kivesézni, mit hogyan. Mindenesetre alaposabb átnézést érdemelne a dolog. A unite -al lehet hamarabb megismerkednék mint ezzel. Vagy bármilyen ingyenes webtárhely egy-két alap php script -el is megteheti.
  A legtutibb akkor is szerintem az ssh bridge lenne. Na arra lenne jó egy frappáns megoldás két tűzfalazott gép közé nyitogatás nélkül…
  Mindenesetre a pendrájvos rencergazdás mondat fájt.

 4. pluszmemo. Pl freakshare még fizet is ha jó cuccot publikálsz és ezernél többen leszedik. B-) Ki akar iso file-rendszer szerkesztőt írni windows alá!? B-)

 5. Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy a dropboxnál mi bonyolult? (public mappa – jobb klikk – link – beillesztés ahova csak akarod és kész)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .