Betűtípus telepítése lépésről lépésre

betűtípus

A Microsoft Office alkalmazások esetében a betűtípus telepítése pofonegyszerű. Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, mik a teendőid, ha valamelyik alkalmazás eszköztárát szeretnéd egy kicsit a személyes igényeidhez simítani.

Az automatikusan települő betűtípusok mellett más lehetőség is nyitva áll előttünk

A legtöbb alkalmazás, úgymint a Microsoft Word, a PowerPoint vagy az Excel telepítésénél számos változatos betűtípus is automatikusan telepítésre kerül az adott eszközön.

S bár a paletta valóban színes skálát jár be, előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva egyéni (megvásárolt vagy ingyenesen letöltött) betűtípust szeretnénk használni egy-egy projekthez. Ebben az esetben nincs is más teendő, mint a kiszemelt fontot (betűtípust) letölteni és néhány egyszerű lépésben telepíteni.

Honnan kereshetünk új fontokat?

 

Az internet ez esetben is a végtelen lehetőségek tárháza. A betűtípus letöltését számos oldalon keresztül megejtheted – ezek között sok olyat is találhatsz, amely ingyenes letöltést tesz lehetővé, sőt, még regisztrálásra sem kötelez.

betűtípus letöltés

Csak, hogy néhány konkrét példát említsünk: https://www.dafont.com/, https://www.1001freefonts.com/ , https://www.fontsquirrel.com/. Ezen oldalakról nemcsak könnyen, de veszélytelenül töltheted le a szimpatikus fontokat. Miért fontos mindez?

Nos, a betűtípusokat szinte kivétel nélkül tömörített ZIP formátumban töltheted le, s ezekben a gyakorta vírusok is vannak. Annak érdekében, hogy semmiképp se fertőzd meg a gépedet, kizárólag megbízható forrást használj! A tömörített mappát mentsd olyan helyre, amit a későbbiekben könnyen megtalálsz.

A betűtípus telepítése felé vezető következő lépés: a fájl kicsomagolása

A projekt következő lépése a fájl kicsomagolása. Vedd figyelembe, hogy a betűtípusok általában OTF, TTF és TTC kiterjesztésűek. Miután megvagy a kicsomagolással, nyisd meg a számítógéped C meghajtóját, keresd meg a Windows mappát és azon belül is a Fonts mappát. Ebben a mappában azokat a betűtípusokat láthatod, amelyek már telepítve vannak a gépeden.

A feltöltött betűtípus hozzáadása Word-höz, avagy néhány szóban az utolsó lépésekről

Maradj még a Fonts nevű mappában. Ide kell ugyanis bemásolnod azt a betűtípust, amit korábban letöltöttél és kicsomagoltál.

Az adott font bemásolása ugyanúgy történik, mint bármely más fájl esetében. Amint elindítod a másolást, azzal egyidőben maga a font telepítése is kezdetét veszi. A telepítés rendkívül rövid ideig, alig néhány másodpercig tart.

Betűtípus telepítése: ha mindent jól csináltál, használhatod is az új fontot

Abban az esetben, ha sikeresen telepítetted a fontot az operációs rendszeren, az azonnal elérhetővé és használhatóvá válik a számodra. A telepítést befejeztével nyisd meg a használni kívánt programot (Word, PowerPoint stb.): a választható betűtípusoknál könnyedén megtalálhatod az imént telepített fontot.

betűtípus telepítése

Betűtípus telepítése – amire mindenképpen figyelj oda

Nem győzzük eleget hangoztatni, hogy mielőtt új fontot töltenél lett az internetről, győződj meg az adott oldal megbízhatóságáról. Nyilván nem szeretnéd, hogy a gépedet vírusok támadják meg – ha viszont körültekintően jársz el a forrást illetően, ez a veszély nem fog fenyegetni

Törölni is lehet?

De mihez kezdhetsz akkor, ha meguntad a fontot, esetleg annak használatát már nem tartod praktikusnak? Nos, amilyen egyszerű volt a telepítés, olyan egyszerű az eltávolítás is. Abban az esetben tehát, ha törölni szeretnéd a betűtípust, a Microsoft Office Beállítások alkalmazásnál kell elkezdened a folyamatot. A Beállítások alkalmazás egyébként bármely font eltávolításában segít. Mutatjuk, hogyan!

Néhány szóban a betűtípus eltávolításáról

A Beállítások alkalmazásnál keresd meg a Személyre szabást – erre rákattintva pedig keresd meg a legördülő listáról a Betűtípus szakaszt. A Betűtípusoknál látni fogod a számítógépen lévő összes fontot – kattints arra, amelyiket szeretnéd eltávolítani.

Görgess tovább a Metaadatok részhez, majd kattints az Eltávolításra. Ha ezzel megvagy, nincs más dolgod, mint még egyszer megerősíteni a font eltávolítását, amely a továbbiakban már nem lesz elérhető az Office rendszerben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .