blackPanther OS v10.1.1 telepítése

A fejlesztők elsődleges célja, egy olyan rendszer létrehozása, ami megjelenésében, használhatóságában is elmossa az éles kontrasztot a Windows és a Linux között, széleskörű szolgáltatásaival, valamint hatalmas programválasztékaival, kiváló alternatívát nyújtson a számítógép-felhasználóknak bármilyen területen.

Telepítőfájlok

Telepítés

A letöltött képfájlokat írjuk ki egy CD-re, ill DVD-re, majd bootoljunk be vele.  A következő képet fogjuk látni.

kezdőkép

A nyelv beállításokhoz nyomjunk F2-t és válaszuk ki a magyar nyelvet, majd üssünk entert.

a rendszer tölt

Következőkben felugrik egy ablak, ahol a lokalizációs beállításokat lehet beállítani, és a blackPanther OS licence -t lehet elfogadni.
Helyi beállítások
helyi beállítások

licence

billentyű kiosztás beállítása

Ezek után elkezd betölteni a KDE asztal.
tölt a KDE asztal

betöltött a KDE asztal

A live rendszer éles, akár netezhetünk vagy kipróbálhatjuk és telepíthetjük is a blackPnather OS -t.
menü -> telepítés

A telepítésre kattintva felugrik egy telepítési segéd, egyszerű és gyors telepítést biztosít a számunkra.
telepítési segéd

A „következő” gombra kattintása után elérkezünk a particionálás menüponthoz.
particionáló

Alapból a teljes lemez használata ajánlja fe,l ami azt jelenti, hogy a teljes vincsesztert formázza és arra telepít (éles telepítésnél, ahol még pl. Windows is van a gépen és egyéb partíciók ezt a particionálást nem ajánlom.) válaszuk az „egyéni particionálást” ott a következő ablak fogad, pár képen megmutatom mi lenne az ideális.
partíció kezelő

Majd készítsük el a blackPanther OS számára a partíciókat.
„Létrehozás” menüpontra kattintva megjelenik egy hasonló ablak a beállításokat úgy csináljuk, hogy a képen megjelentekkel megegyezzen kivéve a partíció mérete, mert azt mindenkinek a saját belátása alapján készítse el.

partíció készítése, csatolási pont beállítása

Készítsük el a swap partíciót:
kiválasztás

swap méret beállítása

A swap mérete legalább a gépedben található memóriával egyezzen meg, majd okézzuk le és kezdődik a telepítés:
a telepítés folyamata

A telepítés végén a rendszerbetöltőt más néven GRUB ot állíthatjuk be, várakozási idő stb.
GRUB beállítás

GRUB sorrend

újraindítjuk a rendszer.

A lemezt most már eltávolíthatjuk.
Újraindítás után a következő lehetőségeket kínálja fel a rendszer:
ablak választó

Bejelentkező képernyő:

alapértelmezett felhasználóval települ
Fiókok:
root / root
blackpanther / blackpanther
További információk:

42 thoughts on “blackPanther OS v10.1.1 telepítése

 1. „megjelenésében, használhatóságában is elmossa az éles kontrasztot a Windows és a Linux között”
  ennek megint mosópor reklám szaga van
  ***
  amúgy a leírás teljesen rendben van

 2. Én csak azt szeretném kérdezni a fejlesztőtől hogy ezazaubuntuizé? B-)
  Najó – nem most fogom egyelőre sajna megnézni, de öröm látni hogy töretlenül fejlődik.
  Sok sikert és csak így tovább!
  Meg hajrá hogy ismét top10 -es legyen.

 3. Mi a f@szért kell mindig előhozni az Ubuntu-t? Köze nincs hozzá és igen a pletykákkal ellenére ez nem Mandriva fork, önálló fejlesztés, csak átvett pár dolgot a Mandriva-ból.

 4. Sziasztok!
  Tegnap telepítettem fel a bP-t és nem tudom beállítani a PPPoE szélessávú kapcsolatot. Nagyon kezdő vagyok, ezért fontos lenne a segítség.

 5. Sziasztok!
  Nagyon ügyesek vagyunk a haverral, mert megoldottuk az előbbi hsz-ban felvetett problémát. Eddig tetszik a bP, nagyságrendekkel kevesebb az erőforrásigénye a win7-hez képest.

 6. Udv Mindenkinek
  Olvasgatom ezeket az oldalakat,de sajnos egyaltalan nem lettem okosabb.Van egy komoly bajom,megpedig hogy nem tudom telepiteni ezt az operacios rendszert es halvany fogalmam sincs,hogy miert.
  Korabban siman telepitettem az ubuntut egy wubi nevu segeddel,de ehez a rendszerhez semmifele telepitot nem talaltam,leszamitva egy bizonyos isolinux nevu bigyot,amit a gepem siman semmibe vesz,vagyis megkiserli lejatszani VLC-vel.Hat en ezt igazan nem ertem…Van valakinek valami epkezlab otlete???SOS,kezdem huJének erezni magam!
  Elore is koszonom.
  Udv. Gerley Gabor

 7. [re=8271]Gerley Gabor[/re]:
  Én sem vagyok egy tapasztalt linux felhasználó, de az oldalon található leírás alapján 15 perc alatt fel lehet telepíteni a DVD változatot is.
  Esetleg próbáltad kiírni CD/DVD lemezre, és újraindítani a gépedet. Hidd el, nem nehezebb, mint egy windows telepítés.
  Üdv, szpigy

 8. Gerley Gabor: töltsd le az ISO Burner nevű iso író programot.Telepítsd,majd indítás után add meg neki a BP ISO fájlt és írd ki CD/DVD-re.Tedd be a gépedbe,restart ,bootolás és megy is a telepítés!

 9. Szipgy!
  Hogyan sikerült megoldani? Nekem is hasonló problémáim vannak az ADSL beállításával, ugyanis a „pppoeconf” parancsot nem nyeli be…
  Mi a mgoldás?
  🙂

 10. [re=8280]Pupac[/re]:
  Szia!
  Nekem a DSL kapcsolatok beállítópaneljén sikerült a beállítás. Itt tudtam megadni a végponti felhasználónevet és a hozzátartozó jelszót. Automatikus csatlakozásra állítottam, így a rendszer indulásakor csatlakozik is a netre a gép.

 11. Mindenkinek nagyon koszonom a jo tanacsokat,a gond megoldodott hala Nektek.Korabban mar kiirtam dvdre,de nem a fent ajanlott programmal,mostmar viszont minden siman ment:)
  Orulok,hogy vannak meg segitokesz emberek,akik elnezik egyesek tudatlansagat…Gerley Gabor

 12. Szpigy: Köszi a választ! Nos, nekem sajnos nem sikerül a hálózati beállításoknál létrehozni a netkapcsolatot, pedig logikusan haladok a beállítás pontjainál, sőt ki is írja,hogy csatakozik a megfelelő porton a netre, mégsem megy… Marad a Windows. 🙁

 13. [re=8291]Pupac[/re]:
  Egyébként nagyban segítene a problémádon, ha egy router mögül interneteznél, mivel ott nem szükséges beállítanod semmilyen csatlakozási módot, mivel azt a routereden konfigurálod. Mióta két gépem van, nekem is így működik a net, patch-kábel be a routerbe és a gépbe, és voila egyből van netem.
  Szerintem ne térj vissza a Windowshoz egy ilyen apróság miatt, mert nem megoldhatatlan a problémád. Éjszaka telepíteni fogok bP-t, ha nem felejtem el, megkeresem neked pontosan, hol lehet beállítani a PPPoE hálózati kapcsolatot.

 14. Sziasztok!
  Ma egész nap úton voltam, ezért csak most kerültem gép elé. Óriási problémát okoztam magamnak, mivel feltelepítettem tegnap este bP-t, és kíváncsiságtól hajtva, mivel ez a gép nem egy erőmű (AMD Duron 1200MHz), hát könnyítsünk rajta felkiáltással, beállítottam az LXDA kezelőfelületet. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy most nem enged be a Rendszerbeállítások menübe, viszont a KDE4 kezelőfelületet meg nem tudom visszakapcsolni, hogy ott belépjek.
  Xomi vagyok, lehet, hogy újrarakom a masinát az éjszaka folyamán, és az előző hsz-omban tett ígéretemet holnap megpróbálom teljesíteni.
  Sajnálom, de én is csak most ismerkedek a Linux-szal, és a titkokra még nekem is rá kell jönnöm.
  Az Úr legyen mindenkivel, jó pihenést!

 15. Megszületett!!! 🙂
  Na kérem szépen, a PPPoE hálózati kapcsolatok konfigurálása a következő:
  Lancelot>Rendszerbeállítások>blackPanther OS fülre kattintva el kell indítani a Kapcsolat varázslót ahol kiválasztod a DSL kapcsolatot. A következő képernyőn a gépben található hálózati kártyákat sorolja fel a rendszer, amelyek közül ki kell választanod az általad használni kívánt hálókártyát majd itt kiváéasztod az országot, ahol vagy (Magyarország), szolgáltatót ne válassz, mert csak a Matávot ajánlja fel, az pedig már nincs, majd , itt a rádiógombok közül válaszd ki a PPP Ethernet felett (PPPoE) menüt, majd , és ez az a képernyő, ahol meg kell adnod a végponti felhasználónevedet és jelszavadat a rendszer számára. A következő lapon egy kis finomhangolás, ahol engedélyezheted a felhasználók számára a kapcsolatot (több felhasználó esetén), és bekapcsolhatod az automatikus csatlakozást, így a rendszer indításakor rögtön csatlakozni fog a géped a netre, egyből indíthatod a böngésződet.
  Amennyiben router mögül netezel, ezeket a lépéseket nem kell végigcsinálnod, mivel a végponti felhasználónevedet és jelszavadat a router kezeli, a patch-kábel csatlakoztatása után a gép kap a routertől IP címet, mely alapértelmezetten a router portjaitól függően kerül kiosztásra, egy alhálózati maszkon, ennek a címe gyári beállítás szerint 192.168.2.100 szokott lenni, a gépek címe pedig csak az utolsó három számban tér el egymástól portonként eggyel növekedve.
  Remélem segítettem valakinek, vagy mindenkinek, használjátok egészséggel, ég áldjon mindenkit!

 16. Szép leírás.
  Napokban elkészítem képekkel illusztrálva, bár így is nagyon részletes.
  Köszönjük.

 17. Nagyon szívesen!
  A napokban volt vele dolgom, ezért is tudtam reagálni a kérdésre, bár arra kíváncsi lennék, hogy a modemes ADSL kapcsolatot hogyan kell beállítani, mert azzal még nem volt dolgom, csak a szélessávval.

 18. Üdv! Nagyon szeretném a rendszert kipróbálni,de nekem az AutoCAD miatt elengedhetetlen a windows környezet megléte. Ehhez létezik vmi WUBI szerű megoldás?

 19. [re=8434]Trifoka[/re]:
  Amennyiben szükséged van a Windowsos környezetre, akkor csinálj egy kb. 10 Gb-s partíciót a merevlemezedre, és oda telepítsd fel a bP OS-t, a fenti leírásnak megfelelően. Amennyben Win7-et használsz, a partíciókat a lemezkezelővel simán tudod zsugorítani, ha Xp-t használsz, akkor szükséged lesz egy particionáló programra, ami átméretezi neked a partícióidat.
  Ha csak ki szeretnéd próbálni a rendszert, akkor szerintem futtasd LiveCD-ről, így nem kell a gépeden semmit sem varázsolnod, csak kiírod az ISO-t egy CD-re, és egy újraindítás után hagyod, hogy a géped a CD-ről bootoljon, és a menüben a Start blackPanther OS menüt választod. Ebben az esetben úgy tudod kipróbálni a rendszert, hogy a meglévő installációdat nem veszélyezteted, és ha tetszik innen akár telepítheted is a gépedre, egy üres partícióra vagy merevlemezre.
  A WUBI szerű, virtuális gépről történő futtatás nekem nem igazán tetszik, öszvérmegoldásnak tartom. (Suzukit sem kötök Ferrari után azért, hogy kipróbáljam milyen gyorsan tudna menni).

 20. köszönöm a gyors választ! Szerintem jöv7végén ki is próbálom 🙂 Annyit szeretnék még kérdezni,hogy nekem most fent van a win7. Akkor ha most csinálok egy partíciót a bP-nek, így telepíthetem,hogy közbe a másik partíción fentvan a win7? Így automatikusan választható lesz bootoláskor,h melyik OS induljon? A bP látni fogja a külön Adat partícióm,ami NTFS fájlrendszerű?

 21. [re=8440]Trifoka[/re]:
  Amennyiben sikeresen zsugorítottad valamelyik partíciódat, és feltelepítetted a bP OS-t, akkor lesz a gépeden egy GRUB, amiből kiválaszthatod az indítani kívánt operációs rendszert (hasonló ahhoz a képhez, ami ennek a bejegyzésnek az elején van), ami alapértelmezetten a bP OS lesz.
  Igen, a bP OS látni fog minden NTFS partíciót, közte a win7 rendszerpartícióját, a rendszer számára fenntartott helyet valamint az adattárolásra fenntartott NTFS partíciódat, VISZONT win7 alól nem fogod látni a bP OS rendszer és swap partícióját.

 22. Sziasztok!
  A következő a problémám: szeretnék egy USB-ről bootolható LINUX-ot, de amit találtam (PendriveLinux 2008), már nincs fenn a tárhelyen, a 2009-es verzióhoz viszont 4Gb-os pendrive-ra lenne szükség, ami nekem nincs, és most nem is szeretnék venni.
  Kérésem a következő lenne: ha valakinek megvan a PendriveLinux 2008-as változata, valahogy tegye lehetővé számomra a letöltését.
  Előre is köszi minden segíteni szándékozónak.

 23. Sziasztok!
  Én is most szeretnék ismerkedni a Linux-al, fel is telepítettem a Win7 mellé a bP-t. Sikerült is szépen, de most az a problémém, hogy nem tudom elindítani a Win7-et. Rendszer betöltésekor ki tudom választani, hogy a Windows induljon, de aztán semmi (nyomja meg a CTR+ALT+DEL). Kérdésem az lenne, mi lehet ennek az oka, esetleg hogy lehetne leszedni a pB-t és visszaállítani az eredeti állapotot.

 24. Sziasztok!
  A következő problémával találtam szemben magam:
  -zenét akartam hallgatni, de bP OS alatt a zene a bal és a jobb oldali hangszórókból felváltva lüktetve szólt, ezért megpróbáltam az alaplapi driver lemezről feltelepíteni a hangkártyát, de nem sikerült.
  Kérdésem az, hogy hogyan kell ezt megoldani, és ugyanezt szeretném a videokarimmal is.
  A konfig: ASUS A8N-SLI, AMD Athlon 64 x2 3800+ 2000Mhz s939, 2 Gb DDR, ASUS ATI EAX550HM512 (RV370) videokártya, Realtek ALC850 8 ch alaplapi hangkártya, nVidia nForce4 chipset
  Tudom nem egy fiatal masina, de nekem megfelel.
  Köszi előre is a segítséget.

 25. Sziasztok!
  Jómagam is kipróbáltam a rendszert,Acer Aspire 5741G-es laptopon.Csupán 2 probléma volt a hang és a net,ezeket nem sikerült beindítani.

 26. Hello mindenki.
  Szerettem volna kipróbálnia Bp-t.
  a 10.1-es verziót töltöttem fel agy pIII 1000-s gépre.
  A telepítés simán ment.Érdekes volt, hogy a grub betöltése után szöveges módban bootolt,ok,bejelentkezőoldal,jelszó elindult.Kicsit nézelődtem benne,tetszett amit ott láttam. Én eddig xp+ubuntut használtam egymás mellet.Csakhogy a második indítás után ismét szöveges mód, mindent kiokéz magának, aztán kiírja, hogy milyen verzió stb.és kéri mar a bejelentkezőnevet és a jelszót,megáll.
  Innen sehova tovább, csak azt nem tudom, hogy itt milyet kér, amikor semmit nem állítottam át! Már próbáltam kétszer újra telepíteni, mindig ugyanaz. Mit nem csinálhattam jól? Ha tudtok segítsetek.
  Szamos Tivadar

 27. Megvallom őszintén, én már Debiant használok, de emlékeim szerint a blackPanther-nél a bejelentkezéshez mind jelszóhoz, mind felhasználóhoz blackpanther-t kellett beírnom.
  Remélem segítettem ezzel az információval, és előrébb jutsz vele.
  Üdv: szpigy

 28. Én is Pendrive-ról szeretném telepíteni de a Boot menüben nem ismeri fel! Teljesen le kell törölnöm a Windows-t a gépemről, h feltudjam telepíteni??

 29. Máté 96!
  Pendriveról csak akkor tudsz telepíteni, ha az alaplapod támogatja az USB- kulcsról történő boot-olást. Ezt a BIOS-ban tudod beállítani. Sajnos a régebbi alaplapok nem mindegyike támogatja.
  A Windowst nem kell letörölnöd a gépedről egyik Linux disztribúció telepítéséhez sem, viszont rendelkezned kell a rendszer számára egy szabad partícióval, valamint egy kisebb swap (cserehely, mint a Windowsban a virtuális memória) partícióval. Ha ez a szabad lemezterület nem áll rendelkezésre, akkor telepítés előtt azt még Windows alól létre kell hoznod, a feljebb leírt módszerek valamelyikével.
  A pendrive-os problémádra talám megoldás lehet a Windows alól Live módban elindítható telepítő, bár azt nem tudom, hogy bP OS alatt van-e ilyen, azt tudom, hogy Ubuntuban lehetőség van rá.
  Üdv, Szpigy

 30. S.O.S. hogyan kell telepítőlemezt kiírni? ki kell e csomagolni a letöltött csomagot, vagy a néro bontja ki? (najon szőke vok )

 31. Bármilyen lemezképformátumot (.iso, .nrg, .img, stb.) a lemezíró program lemezkép írása opcióval lehet a legegyszerűbben kiírni. A legegyszerűbb lemezíró alkalmazások Windowsra az ImgBurn, DVDDecrypter és az Ashampoo Burning Studio 6 Free programok. Ezeket legális letöltheted és ingyen használhatod. Windows 7 esetén használhatod a Windows saját lemezíró alkalmazását is, ez sem kerül semmibe, ráadásul kéznél is van.
  Linux disztribúciók alatt én személy szerint a Brasero alkalmazást használom, hasonlóan könnyen kezelhető, mint a Windowsos programok. Amire véleményem szerint figyelni kell, hogy DVD lemezt maximum 4-szeres, CD lemezt pedig legfeljebb 10-szeres sebességgel kell írni, elkerülendő az hibás égetést. Minél kisebb az írási sebesség, annál pontosabb a CD/DVD író lézerének a pozícionálása az írható rétegen, nem beszélve az alaposabb írási minőségről. Itt is igaz, ami általában is – jó munkához idő kell.

 32. Azt elfelejtettem írni, hogy lemezképformátumok írásánál az állományt nem csomagolgatjuk sehová. Tudom, hogy a WinRAR és a Daemon Tools szeret társulni a lemezképformátumokhoz. A lemezképformátum lényege, hogy a telepítőmédiáról egy egy-az-egyben állományt tárol, melynek tartalma változatlan. Egy esetleges .iso kibontásnál az állományok logikai sorrendje felborulhat, ezt követően a telepítőmédia nem biztos, hogy működni fog (pl. nem tud róla boot-olni a számítógép).

 33. Nagyon szépen köszönöm a segítséget Szpigy! Hétvégén neki is állok megcsinálni! = ))

 34. köszönöm válaszod szpigy, hálám örökké üldözni fog! ..DE..!. mindent úgy csinálok ahogy leírjátok. már tízszer irtam ki, de egyik lemezem se bootol be! Az USB változatban van egy telepítő. ez az install melyik rendszert telepíti? SDkártyára telepítettem, és lefoglalt 5.1 Gigát de a kártyáról nem bootol be! ..???…

 35. nagyon nagy hülyeséget kérdeznék azzal, hogy a rendszerbe épített telepítő, új, önálló rendszer telepítésére készült, vagy a már meglévő rendszer bővítésére szolgál?(a partícionálója látja a számítógép összes partícióját, de …)

 36. Toshiba Satellite-re szeretném felrakni, de az iso nem bootol be! Hol kell átkapcsolni, beállítani, hogy észrevegye a telepítőlemezt. XP lemez bootol, de a phanter nem. Köszönöm, ha valaki segítene!

 37. [re=17847]bakonaky[/re]: A telepítőlemezt jól írtad ki? 32 vagy 64 bites rendszert próbálsz telepíteni? Ha 64 bitest, akkor támogatja-e a laptopod?

 38. szpigy! végre sikerült egy működő stabil rendszert feltennem a toshibára, úgy hogy csináltam neki egy 12gigás partíciót.
  Szeretnék kérni azonban, egy bővebb, részletes leírást a panther beállításairól. pl. hol,és hogyan lehet felgyorsítani a rendszerbetöltést. azonkívül van egy olyan gondom is, hogy a most telepített rendszer nem látja az egész számítógépet, csak magát a telepített rendszert. mit kell tennem, hogy lássa a másik két partíción is 171gigán filmletöltések,és dokumentumok vannak. 47gigán, az XP rendszer sok cullanggal

 39. Nagyon gyenge (windowsXP) felhasználói ismeretszint birtokában, és az itt olvasottak alapján felbátorodva letöltöttem, lemezre kiírtam a BlackpantherOS -t – és néhány nekifutás után sikeresen telepítettem laptopra win7 mellé – remekül működik!
  Aztán öregebb asztali gépemre winXP mellé próbáltam telepíteni – most van egy 32GB -os „halott” partícióm! A „GRUB” után 15-ös hibakódot kapok: „file not found”!!! Le lehet szedni valahogy (teljes merevlemez-törlés jelenleg nem opcionális) a sikertelen telepítést? Vagy legalább a „GRUB” -ot kiiktatni, ha már úgysem műkszik a panther?
  Köszi előre is, ha van valami használható ötlet az ilyen esetekre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .